Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 5.600 de liceeni din 5 tari vor invata sa devina antreprenori sociali in cadrul unui proiect educational romanesc

0

Schimbarile demografice din Romania din perioada 2015-2020 vor modifica dramatic piata muncii, determinand scaderea numarului de persoane active cu 4,5% si cresterea numarului de pensionari cu aproximativ 13% (1). In acest context, Romania va trebui sa investeasca masiv in educatia si abilitatile persoanelor active si in dezvoltarea sectorului IMM.

12022526_872759639437866_905172353788199540_o

Una dintre solutiile la efectele schimbarilor demografice este dezvoltarea antreprenoriatului social si incurajarea tinerilor catre acest domeniu, se arata in cercetarea „Gap analyses, scope and search” (2), realizata in cadrul programului european JA Social Enterprise 360, implementat de organizatii din opt tari europene (Grecia, Italia, Spania, Olanda, Germania, Croatia, Romania) si cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+. Initiativa prevede elaborarea unei curricule educationale dedicata antreprenoriatului social, ce va putea fi folosita gratuit in invatamantul liceal.

Programul este derulat de organizatia Junior Achievement (JA) Romania si incurajeaza tinerii sa constientizeze oportunitatile antreprenoriatului social si sa initieze afaceri de succes, care sa aduca schimbarea in comunitatile lor.

Programul va debuta in luna octombrie cu un proiect pilot la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea, ce va fi ulterior replicat in 60 de licee din tara si in alte cinci state europene. In proiect vor fi implicati peste 5.600 de liceeni si 450 de profesori, care vor folosi metode learning by doing pentru a invata sa lanseze proiecte de afaceri cu impact social puternic.In cadrul programului a fost realizata o analiza a situatiei educatiei antreprenoriale in tarile participante, o curricula de antreprenoriat social, materiale educationale moderne, studii de caz si o platforma online de invatare. In plus, elevii si profesorii implicati vor avea acces la traininguri si webinarii cu antreprenori sociali, precum si la competitii locale si internationale, in care elevii vor fi mentorati de voluntari din mediul de afaceri.

Solutii pentru reducerea saraciei

Spre deosebire de modelul clasic de afaceri orientat catre profit, antreprenoriatul social se concentreaza in primul rand pe nevoile unor categorii de oameni marginalizati sau pe probleme sociale – precum somajul, lipsa de servicii de educatie, de sanatate, sau degradarea mediului – si contribuie la rezolvarea sau remedierea acestora.

In Romania, antreprenoriatul social ar putea oferi solutii la multe dintre problemele populatiei. Pe fondul ratei ridicate a somajului, afacerile sociale ar putea crea locuri de munca, ameliorand saracia in care traiesc in prezent, potrivit datelor Ministerului Muncii, aproape cinci milioane de romani.

Proiectele de afaceri sociale pot reprezenta o solutie pentru multi antreprenori locali, in special in zona rurala, care concentreaza aproape jumatate din populatia tarii si unde 70% dintre oameni traiesc in saracie si fara acces la utilitati si tehnologie. De asemenea, antreprenoriatul social poate oferi solutii pentru integrarea multor categorii dezavantajate, precum persoanele fara studii, sau cele cu dizabilitati. Potrivit statisticilor (3), in Romania sunt peste 600.000 de persoane adulte cu dizabilitati si doar 4,6% dintre acestea au un loc de munca.

Proiectul JA Social Enterprise 360 este derulat de JA Romania in parteneriat cu JA Europe, JA Grecia, JA Italia, JA Spania, organizatiile Stichting Jong Ondernemen din Olanda si The Grameen Creative Lab din Germania (4), Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea si Facultatea de Stiinte Economice Osijek din Croatia. Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+, Proiecte de parteneriat strategic pentru educatie scolara (Actiunea Cheie 2).

(1) Strategia nationala privind incluziunea sociala si reducerea saraciei (2014-2020)
(2) Studiul „Gap analyses, scope and search”, realizat in cadrul programului SE360
(3) Statistica realizata de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati
(4) The Grameen Creative Lab este o organizatie infiintata de Prof. Muhammad Yunus, laureat al premiului Nobel pentru Pace (2006) pentru proiectul Grameen Bank, supranumit „Banca saracilor” – o institutie ce finanteaza proiectele mici de afaceri sociale

Despre autor

avatar

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.