Peste 3300 de români îi cer premierului Dacian Cioloș revocarea hotărârii guvernamentale care permite exproprieri abuzive la Runcurel, jud. Gorj

0

Petiția inițiată de Greenpeace România la finalul lunii ianuarie pentru revocarea HG 960/09.12.2015 [1] care permite exproprierea abuzivă a 134 de gospodării din Runcurel, comuna Mătăsari, județul Gorj, pentru „Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”, a strâns peste 3200 de semnături. Rezultatele petiției au fost trimise în această dimineață premierului României, Dacian Cioloș.

Credit foto Cosmin Bumbut _ Greenpeace

După ce Guvernul a adoptat în decembrie 2015 o hotărâre potrivit căreia extinderea carierei de lignit Jilț Nord pe teritoriul comunei Mătăsari, pentru alimentarea termocentralei Turceni, este de utilitate publică, 134 de gospodării din Runcurel au primit prin poștă notificări ale Complexului Energetic Oltenia care indicau compensarea terenurilor pe care localnicii le dețin la preț unic pe metru pătrat (aproximativ 1 Euro), indiferent de natura terenurilor. Astfel, dreptul la demnitate și dreptul de proprietate, drepturi fundamentale garantate de statul român, au fost încălcate în mod abuziv de către Complexul Energetic Oltenia cu permisiunea Guvernului. În plus, banii pentru aceste exproprieri nu sunt oferiți de compania beneficiară, ci provin de la plătitorii români de taxe, inclusiv de la locuitorii satului Runcurel care vor fi evacuați.

Pe 25 ianuarie 2016, Greenpeace România și Bankwatch România se alătură localnicilor din Runcurel și trimit premierului o solicitare de revocare a HG-ului [2], precum și un memoriu semnat de locuitorii din Runcurel, iar pe 29 ianuarie, Greenpeace România inițiază o petiție online – http://facem.de-clic.ro/runcurel – prin care cere prim-ministrului Dacian Cioloș revocarea aceleiași hotărâri guvernamentale. Până în acest moment, petiția a fost semnată de peste 3300 de români, iar rezultatele au fost trimise în această dimineață premierului.

În data de 4 februarie 2016, cele două organizații non-guvernamentale înaintează și o plângere prealabilă Guvernului în ceea ce privește revocarea HG 960/09.12.2015. Câteva zile mai târziu, pe 9 februarie, Greenpeace România primește din partea Ministerului Economiei o notificare prin care se comunică faptul că memoriul i-a fost greșit direcționat de către Guvern, motiv pentru care documentul a fost returnat premierului.

Deși Greenpeace România a înaintat premierului și o invitație la dialog, aceasta a rămas fără răspuns:

Încercăm de o lună de zile să obținem o reacție de la domnul prim-ministru Dacian Cioloș în legătură cu acest subiect deopotrivă urgent și grav, însă impresia de până acum este că ne lovim de un zid al nepăsării.” declară Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace. “Mesajul celor 3300 de semnatari ai petiției transmise astăzi către premier este unul clar: revocarea HG 960/2015.” adaugă Ionuț Cepraga. 

————-

[1] HG 960/09.12.2015 este disponibilă aici: http://goo.gl/mkD5u6

[2] Scrisoarea trimisă primului-ministru de către Greenpeace România este disponibilă aici:http://goo.gl/sqkLVb

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.