Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 300 de tineri vor invata mestesuguri traditionale la Muzeul ASTRA din Sibiu, in perioada 25-29 iulie. Evenimentul este dedicat si tinerilor cu dizabilitati

0

In perioada 25 – 29 iulie 2018, Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului gazduieste cea de a 23-a editie a fazei nationale a Olimpiadei “Mestesuguri artistice traditionale”. In paralel, va avea loc si cea de-a 10-a editie a Taberei de mestesuguri pentru tineri cu nevoi speciale in cadrul Programului “Fara Limite – Impreuna intru Traditie”, in perioada 23-30 iulie.

Olimpiada “Mestesuguri artistice traditionale”

Editia din acest an reuneste 260 de participanti, din 32 de judete ale tarii, inclusiv Sibiu si municipiul Bucuresti, dar si din strainatate, respectiv Mexic, Republica Bulgaria si Republica Moldova, R.P. Chineza.

Elevii inscrisi in concurs vor participa la diferite sectiuni, precum: tesut la razboi vertical si orizontal, brodat, cusut, confectionat piese de port popular, confectionat podoabe, confectionat papusi in port popular, confectionat opinci, dantela cu ciocanele, dantela cu suveica, impletit, prelucrarea artistica a lemnului, sculptura lemn, sculptat icoane de vatra, xilogravura, pirogravura, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, incondeiat oua, pictat icoane pe sticla si pe lemn, pictura naiva, ceramica figurativa, modelat ceramica, olarit, confectionat masti.

Evenimentul este organizat de Complexul National Muzeal ASTRA in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Judetului Sibiu. Proiect cultural cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.Proiectul se desfasoara in contextul Anului European al Patrimoniului Cultural (EYCH 2018)

Tabara pentru copii cu dizabilitati “Fara Limite – Impreuna intru Traditie”

Si in acest an, se va desfasura cea de a 10-a editie a Taberei de mestesuguri „Fara limite – Impreuna intru traditie”, dedicata copiilor si tinerilor cu dizabilitati din intreaga tara.

In cadrul Taberei “Fara Limite – Impreuna intru Traditie” aproape 30 de beneficiari ai asociatiilor din Sibiu (Diakoniewerk, UCOS) si ai Centrului Blijdorp din Suceava, cu varste cuprinse intre 7-23 ani, cu dizabilitati cumulate (autism, motorii si psihice) vor avea ocazia sa invete mestesuguri traditionale (tesut, brodat, olarit: modelaj si roata olarului,  confectionat papusi, impaslit etc.) intr-una din gospodariile din muzeu (monument nr. 97, Gospodarie-atelier de fluierari, Hodac, jud. Mures), reusind astfel in viitor sa realizeze obiecte de inspiratie traditionala si sa duca traditia mai departe. Acestia se vor bucura de un loc de joaca accesibilizat, mobil, polisenzorial. Complexul National Muzeal ASTRA in parteneriat Cu Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala (AMais, Bucuresti) a initiat acest proiect anul trecut.

Proiectul „Satul din spatele frontului”

De asemenea, sambata si duminica, in paralel cu cele doua evenimente mentionate anterior, va continua si proiectul Satul din spatele frontului, o initiativa care aduce in Muzeul in aer liber o serie de animatii culturale menite sa dezvaluie publicului vizitator aspectele complexe ale zonelor rurale din timpul Primului Razboi Mondial. Acest proiect face parte din oferta cultural-turistica pe care Muzeul ASTRA a pregatit-o pentru anul acesta, fiind desfasurat in cadrul Programului Centenar .

Actiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finantarea Consiliului Judetean Sibiu.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.