Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 2500 de turiști sunt așteptați la Săptămâna Haferland, de mâine și până duminică  

1

Mâine se dă startul unuia dintre cele mai mari festivaluri dedicate promovării culturii săsești din Transilvania, Săptămâna Haferland, eveniment la care sunt așteptați peste 2500 de turiști, în perioada 10-15 august.

Saptamana Haferland

Ajuns la cea de-a patra ediție, festivalul a crescut de la an la an, atât ca număr de localități incluse în programul manifestărilor, cât și ca număr de turiști prezenți. Astfel, cei 2500 de turiști care sunt așteptați la ediția de anul acesta a Săptămânii Hafeland vor putea vizita localitățile Fișer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf.

În plus, organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust și Asociația Sașilor Transilvăneni în Germania, și-au propus ca la ediția din acest an să atragă participanți de toate vârstele. Tocmai de aceea, sloganul evenimentului este „Sașii te așteaptă în familie!”, iar majoritatea activităților au fost gândite astfel încât să fie potrivite pentru toți membrii unei familii.

Astfel, prima zi de festival coincide cu manifestările din Fișer și Rupea: dacă în primul sat, turiștii vor putea asculta povești vechi săsești, depănate de bătrânii satului, în cea de-a doua localitate, la Rupea, participanții la festival se vor putea bucura de un spectacol medieval în cetate și de ateliere de tâmplărie.

Ziua principală a festivalului este 14 august, respectiv Ziua satului Criț, al cărei program include un concert de muzică clasică în biserica fortificată, cursuri de dans și ateliere pentru copii, lansarea cărții „Criț – Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” de Ruxandra Hurezean, lansarea colecției de ilustrate cu imagini din zonă, fotografiate de Barna Nemethi, în colaborare cu editura Curtea Veche, precum și un bal tradițional săsesc.

Ediția din acest an a festivalului beneficiază de înaltul patronaj al dlui. Vasile Dincu, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și al dlui. Dr. Bernd Fabritius, Președinte al Federației Mondiale a Sașilor și Membru în Bundestag, care vor fi ambii prezenți la festival, în ziua dedicată satului Criț.

Mai mult, partenerul oficial al ediției din acest an a festivalului este Autoritatea Națională pentru Turism, care s-a implicat activ în promovarea evenimentului pe plan național.

Ediția din acest an a festivalului a fost organizată cu ajutorul sponsorilor: Automobile Bavaria, MHS Truck & Bus (MAN), Kaufland România, Transferoviar Grup, Neumarkt, Maurer Imobiliare, Selgros, Pepsi, OTP Bank, Foerch, Penny, Schaeffler România, Arsis și Cumpăna.

Primele trei ediții ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 4000 de participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania.

Regiunea săsească din Transilvania cuprinsă între Rupea și Sighișoara, a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

În ceea ce privește ziua de 13 august, organizatorii festivalului au hotăraâ să adapteze programul activităților, în semn de respect față de funeraliile reginei Ana.

 

Despre Fundația Michael Schmidt

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Fundația a fost înființată în 2010, iar, până în acest moment, a implementat numeroase proiecte în Țara Ovăzului și nu numai.

Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea filmului “Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, proiecte umanitare în colaborare cu organizații de renume precum UNICEF, Fundația Peter Maffay/ Tabaluga și sprijinirea unor manifestări artistice precum proiectul „Clasic e fantastic” sau „Musica Coronensis”.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.