Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 23.000 mp de spitale temporare – primele 7 spitale modulare din România – au fost realizate până în prezent de TESSERACT ARCHITECTURE

0

Bilanț la 1 an de pandemie:

  • Spitalele au în total 146 de paturi, care au susținut tratamentul a mii de oameni de la declanșarea pandemiei
  • VIDEO/ Cum se realizează un spital modular (model de bune practici): Link video

Peste 23.000 mp de scheme funcționale pentru spitale modulare din containere au fost realizate de studioul de arhitectură TESSERACT în ultimul an, de la declanșarea pandemiei în România, acestea fiind și primele de acest tip realizate în țara noastră.

TESSERACT, singurul studio de arhitectură specializat în proiectare dedicată sistemului medical, a proiectat în ultimul an 7 spitale modulare funcționale sau în curs de finalizare, cu 146 de paturi în total, astfel:

  • în curtea Spitalului Universitar de Urgență Elias București – un spital pentru pacienţii cu forme grave și medii infectați cu Covid-19 şi unul pentru triaj

  • un spital modular pentru triaj, la Sibiu

  • un spital pentru pacienții cu forme grave de Covid – 19 la Piatra Neamț – Spitalul Modular 2 dedicat ATI

  • un spital pentru pacienții cu forme grave de coronavirus în curtea Spitalului Județean de Urgență Brașov

  • un spital pentru recuperare în cadrul institutului Ana Aslan – unitatea Căldărușani și unul pentru recuperare în cadrul Institutului Ana Aslan – unitatea Otopeni.

De asemenea, TESSERACT a realizat conceptul și schema funcțională și pentru transformarea unei clădiri a spitalului Judetean Bacău într-un spital cu 110 paturi, folosit pentru tratarea pacientilor cu Covid-19.

Cu implicare, creativitate și fără să stăm prea mult pe gânduri am realizat cu un cost ce pornește de la doar 6.000 EURO per container primele unități modulare din România, care din punct de vedere sanitar și epidemiologic întrunesc toate calitățile unui spital. Acestea au preluat din povara sistemului sanitar în această perioadă și arată că se poate realiza management profesionist de spitale, în plină perioadă de criză sanitară și în România,” declară Raluca Șoaita, fondator TESSERACT ARCHITECTURE.

Cel mai recent spital modular proiectat de studioul TESSERACT este Spitalul Modular din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, o inițiativă a Asociației Dăruiește Viață. În acest moment, structura metalică este montată aproape în totalitate și urmează montajul unităților modulare, realizarea hidroizolației și montajul cadrelor de protecție a terasei. Video: https://www.tesseract-architecture.com/modular-hospital-piatra-neamt/

În continuare, în loc să lăsăm neutilizate mii de containere în porturi, trebuie să ne gândim cum le putem reutiliza atât pentru sistemul medical cât și pentru domenii precum cel logistic și industrial, agricol sau altele, spun arhitecții TESSERACT.

Ideea spitalelor modulare, dincolo de nevoia de a implementa foarte rapid aceste unități în contextul pandemiei prezente, pornește de la ideea de a reutiliza eficient, de a recicla o resursă care de altfel zace de multe ori parasită în porturi și este considerată deșeu. Spitalele modulare realizate în pandemie au fost scoase în curtea spitalelor, separând astfel circuitele pacientului infectat cu Covid -19 față de cele ale pacientului neinfectat și oferind astfel spitalului posibilitatea de a utiliza în continuare spitalul pentru pacienții neinfectați, fără riscuri de contaminare,” declară Raluca Șoaita.

TESSERACT ARCHITECTURE este singurul studio de arhitectură din România și unul dintre puținele din Europa Centrală și de Est specializate în proiectare de infrastructură dedicată sectorului de sănătate, ce necesită un grad particular de expertiză. Arhitecții TESSERACT au proiectat până în prezent peste 500.000 de metri pătrați de spitale și facilități industriale, de producție și diferite clădiri cu funcțiuni comerciale.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.