Peste 2000 de copii și tineri cu autism vor beneficia de consiliere și terapie gratuite

0

580 de specialişti au fost formaţi în tehnici de recuperare a persoanelor cu autism

Începând din luna februarie, specialiştii vor lucra cu 2.000 de copii şi tineri cu tulburări de spectru autist.

80 de monitori și 500 de profesioniști în intervenții terapeutice de recuperare a persoanelor cu autism au fost formați în perioada iulie 2011 – ianuarie 2012, într-un program susținut de lectori români și străini, desfășurat în cadrul proiectului “Și ei trebuie să aibă o șansă! – Program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”, derulat de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția Generală Protecția Copilului și cu Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România.

Instruirea teoretică a profesioniștilor a avut loc în cadrul a 8 sesiuni de formare organizate în București, Cluj, Iași și Timișoara, la care au participat psihologi, psihoterapeuți, consilieri psihologici și psihopedagogi din întreaga țară.

Începând cu luna februarie 2012, cei 500 de profesioniști în intervenții terapeutice vor intra într-o perioadă de 6 luni de practică monitorizată, în timpul căreia vor lucra efectiv cu copii cu autism și vor raporta progresele înregistrate. Fiecare dintre cei 500 de specialiști va asista între 3 și 5 cazuri de copii cu autism, iar la sfârșitul perioadei de practică monitorizată va avea loc certificarea profesioniștilor formați.

Cei 500 de specialiști în intervenții terapeutice pentru persoanele cu autism, precum și cei 80 de monitori ai

activității de recuperare a persoanelor cu TSA își vor îmbunătăți activitatea prin aplicarea informațiilor, cunoștințelor sau tehnicilor de lucru dobândite la aceste cursuri, în cadrul serviciilor în care activează în prezent (DGASPC, mediul ONG, sectorul privat etc.) și în cadrul celor 40 de centre de consiliere și terapie înființate prin intermediul proiectului, care vor fi deschise la nivel național, începând cu luna februarie 2012.

Proiectul “Și ei trebuie să aibă o șansă! – Program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist” urmărește creșterea șanselor de integrare socială și, ulterior, de acces pe piața muncii, a copiilor și tinerilor afectați de autism, prin diagnosticare precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializată.

Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durată de 3 ani și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investește în oameni!”

Pentru toate detaliile vă invităm să vizitați www.autism.raa.ro.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează