Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 15.000 de spectatori la proiecția filmului Jina

0

Filmul Jina, în regia lui Dumitru Budrala, a avut premiera sâmbătă, 29 iulie, în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”. Un numar impresionant de peste 15.000 de cinefili au urmărit cu mare interes filmul, proiectat pe un ecran imens, în aer liber.

Dumitru Budrala la filmare_1

Filmul este o radiografie fascinantă a istoriei satului Jina și a vieții locuitorilor din vârful muntelui, construită în jurul oieritului, cu regulile și tradițiile ei străvechi. Dumitru Budrala a fost fascinat încă din copilarie de mitologia locurilor și de istoria intensă a satului și s-a documentat de-a lungul anilor, a povestit cu batrânii satului, a filmat o lungă perioadă de timp, culminând cu această experiență audio-vizuală remarcabilă.

Publicul de la festival a vizionat cu emoție, în răcoarea nopții, fragmente din istoria satului celor șapte coline, a oamenilor care s-au așezat în vârful muntelui fugind din calea războaielor, care au rezistat eroic altor războaie, care și-au pastrat tradițiile și religia intacte în momente istorice nefaste și care și-au continuat existența cu muncă, muzică și joc,  între transhumanță și război, între cântec de fluier si urlet de lup, între legendă și cer.

„Sunt onorat şi mă bucur nespus de mult de prezenţa copleşitoare şi de interesul pe care oamenii l-au acordat acestui film, aici, în cel mai potrivit loc pentru premieră, Şesul Jinarilor, un spaţiu neconvenţional, devenit, în ultima vreme, familiar cu proiecţia de film documentar. Publicul atât de numeros care a urmărit filmul îmi confirma încă o dată dorinţa şi nevoia oamenilor de a cunoaşte realităţile sociale şi culturale din medii cât mai diverse, de a descoperi sau redescoperi spaţiul în care trăiesc, de a trăi legendele şi tradiţiile acestui sat special, alături de protagonişti. Am încercat să cuprind în acest film poveștile străvechi ale Jinei, felii din istoria locului, cu momentele de grație, dar și de cumpănă, care au marcat și au inspirat constiința acestor oameni”, a declarat Dumitru Budrala, regizorul filmului și fondatorul Astra Film Festival.

Jina atmosfera proiectie

O producție Astra Film Sibiu

Cu sprijinul CNM Astra, Primăria Jina, Ministerul Culturii și Identității Naționale

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.