Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 1200 de copii si tineri s-au alaturat campaniei impotriva cyberbullying derulata de Salvati Copiii

0

Organizaţia Salvaţi Copiii a desfăşurat în perioada iunie-august o campanie de conştientizare ce a avut drept scop combaterea şi prevenirea hărţuirii în mediul online, fenomen resimţit într-un procent mai mare de către copiii români, comparativ cu alte ţări europene1.

1

Alina Eremia, ambasadorul Ora de Net, a dat startul campaniei, îndemnându-şi fanii de pe Facebook să trimită mesaje împotriva urii şi a hărţuirii pe Internet, pe care să le expună pe un tricou alb, alături de alte desene sau simboluri, astfel încât rezultatul să fie cât mai creativ şi uşor de însuşit de restul utilizatorilor. Exemplul ei a fost urmat de Mircea Eremia, Andrei Leonte, Ami, Ana Baniciu, Liviu Teodorescu și Mihai Zmenta care au postat, la rândul lor, clipuri video prin care au promovat mesajul campaniei.

În cele două luni de campanie peste 1200 de tineri s-au înscris în competiţie pentru a susţine cauza lansată de Salvați Copiii, cei mai mulţi dintre ei trimiţând idei pentru combaterea cyberbullying-ului adresate Alinei Eremia – 598. Aceasta a fost urmată de AMI – 137 şi Liviu Teodorescu -127, iar mesajul susținătorilor Ora de Net a ajuns la peste 220.000 de persoane în mediul online. Fiecare ambasador a selectat cele mai interesante și creative 20 de mesaje pentru tricouri, acestea urmând a fi produse şi trimise câştigătorilor. Lista acestora poate fi consultată la adresa https://goo.gl/aJ7T44 .

Campania îşi propune să reducă fenomenul de cyberbullying, luând în considerare faptul că anual, un procent semnificativ din apelurile primite la linia de consiliere privesc comportamente de acest gen. În acelaşi timp, statisticile celei mai recente cercetări Salvaţi Copiii pe această temă, menţionează faptul că fenomenul se menţine la cote ridicate, 46% dintre copii declarând că au fost martorii unei situaţii de bullying în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online2.

Campania #fărăurapenet intră din această toamnă într-o nouă etapă, păstrând acelaşi obiectiv de a elimina hărţuirea pe internet şi de a aduce împreună cât mai multe persoane care îşi doresc să construiască un mediu digital lipsit de pericole pentru copii şi tineri. Vom continua lupta împotriva hărţuirii în mediul online, pentru că lucrurile se pot schimba doar prin implicare constantă şi exemple pozitive pentru copii şi tineri.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.

Aş vrea să le mulţumesc în primul rând colegilor mei: Mircea, Andrei, Liviu, Ami, Ana şi Mihai Zmenta pentru că au răspuns provocarii pe care le-am lansat-o şi au mobilizat, prin postările lor video, atât de multe persoane. Le mulţumesc şi tuturor celor care au răspuns apelului nostru şi au trimis mesaje frumoase, de combatere a cyberbullying-ului prin promovarea unui comportament responsabil pe Internet.” a declarat Alina Eremia, ambasador al proiectului Ora de Net.

A doua etapă a campaniei va debuta în această toamnă şi se va adresa cu preponderenţă părinţilor, pentru a aduce în atenţia lor riscurile la care se expun copiii pe internet şi a îi pregăti să răspundă în mod informat oricăror întrebări ar putea primi de la aceştia.

Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional.

Bullying-ul este în general caracterizat ca un comportament agresiv intenționat care (a) este menit să provoace disconfort sau durere, (b) implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă, și (c) se manifestă repetitiv, regulat (Limber, 2002; Olweus, 1993a; Nansel et al., 2001); Bullying-ul poate lua diverse forme, de la tachinare, zvonuri sau minciuni despre persoana vizată, excluderea dintr-un grup, ameninţare şi până la agresiune fizică. Atunci când acest fenomen se întâmplă prin intermediul dispozitivelor tehnologice acesta poartă denumirea de cyberbullying.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 27 de ani de activitate, peste 1.500.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Alte informaţii detaliate sunt disponibile pe www.oradenet.ro şi www.salvaticopiii.ro

1 Conform cercetării EU KIDS ONLINE II , coordonat de Sonia Livingstone, London School of Economics.

2 Conform Studiului national privind utilizarea Internetului in familie, realizat de Salvați Copiii, 2016.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.