Perseidele „Ploaia de stele căzătoare” / 12-13 august 2015

0

În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici, mai poartă denumirea populară şi de „ploaie de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseus.

unnamed

Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie – 24 august şi momentul maxim din anul acesta va fi în dimineaţa zilei de 13 august, între orele 09.30 şi 12.00.

Mai multe detalii despre Perseide, găsiţi pe website-ul Organizaţiei Internaţionale de Meteori.

Cu ocazia Perseidelor, în noaptea de 12 spre 13 august 2015, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, va avea un program special de observaţii astronomice cu publicul.

Activitatea va debuta pe 12 august, la ora 20.30, cu o conferinţă despre curenţii meteorici şi de la ora 21.00 până spre dimineaţă, ora 04.00, observatorul astronomic va fi deschis pentru public. Preţul biletului este 2 lei de persoană.

Se vor realiza observaţii astronomice prin instrumentele optice din dotare, la diferite corpuri cereşti, cum ar fi planeta Saturn, dar şi la principalele stele şi obiecte „deep – sky” vizibile pe cerul de vară. În acelaşi timp, se va difuza filme documentare de astronomie în sala astroclubului „Perseus”, din incinta observatorului astronomic.

Mai multe detalii pe website – ul AstroBârlad și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/astrobarlad
Dumitru Ciprian Vîntdevară

Muzeograf Planetariu/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, județul Vaslui.
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad, județul Vaslui.

Website: www.astrobarlad.wordpress.com
Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează