Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pentru a fi protejaţi împotriva HIV, adolescenţii au nevoie de servicii de prevenire prietenoase

0

Europarlamentarul Daciana Sârbu și Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, s-au întâlnit și au discutat cu beneficiari ai Asociației Române AntiSIDA (ARAS): adulți vulnerabili și adolescenți, copii ai străzii, consumatori de droguri, persoane implicate în sexul comercial.

„Prevenirea eficientă a infectării cu HIV trebuie să includă cu prioritate țintirea celei mai vulnerabile categorii – adolescenții abia ieșiti din copilărie, care se îndreaptă spre consumul de droguri. E nevoie de eforturi mari pentru a impiedica extinderea acestui fenomen și a-i reduce amploarea, și trebuie să ne unim forțele, la toate nivelurile, pentru a proteja generația tânără de acest cumplit pericol. Am propus Comisiei Europene inițierea unei Strategii Europene privind Sănătatea Copilului, program finanțat la nivel european, care să includă și o componentă de educare și informare pentru prevenirea consumului de droguri. Avem nevoie de o inițiativă unitară la nivel european, complementară eforturilor naționale a declarat europarlamentarul Daciana Sârbu.

Adolescenții sunt supuși unor multiple riscuri atât în România, cât și în restul lumii: sărăcie, expunere la violență, abuz și neglijare, exploatare sexuală, trafic de ființe umane. La o vârstă frageda, o parte dintre adolescenți pot lua decizii greșite sau sunt forțați să meargă într-o direcție greșită.

„UNICEF are două priorități: prima este aceea de a se asigura că adolescenții vulnerabili sunt identificați și primesc suportul necesar în cadrul familiilor și a comunității înainte de a avea un comportament la risc precum: abandonul școlar, consumul de droguri, alcool și tutun, sarcini timpurii, traficul de persoane” a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România. „Dar, de îndată ce adolescenții sunt într-o situație de risc, când ajung să trăiască în strada precum cei pe care i-am întâlnit în seara aceasta, trebuie să aibă acces la servicii medicale și sociale specializate precum: adăposturi, programe de reducere a riscului de infecție cu HIV, consiliere psihologică și asistență socială” a mai spus Sandie Blanchet.

Potrivit ARAS, situația adolescenților și adulților ce trăiesc în stradă s-a înrăutățit în ultimii ani. Modificările în comportamentul de utilizare a drogurilor, substanțe noi cu efecte psiho-active au contribuit la creșterea riscului de infectare cu HIV și alte boli infecțioase: hepatita B și C. Statisticile oficiale arată că numărul cazurilor de infecție cu HIV a crescut în ultimii ani în rândul consumatorilor de droguri injectabile, în 2012, reprezentând 31% din cazurile noi de infecție cu HIV din numărul total de infecții.

Conform studiului ESPAD, în perioada 2007-2010, consumul de droguri în rândul tinerilor de 15-16 ani s-a dublat (de la 5% la 10%). Acest fapt este confirmat de experiența ARAS în câteva școli. „În timpul unei sesiuni de educație pentru sănătate jumatate din elevii prezenți au afirmat că au consumat cel puțin o dată substanțe noi cu proprietăți psihoactive” a declarat Dan Popescu, coordonator programe ARAS.

De aceea, este nevoie urgentă ca adolescenții să beneficieze de educație pentru sănătate în școli, de programe de creștere a factorilor de protecție în familie și comunitate, pentru a evita riscurile produse de consumul de droguri, sex neprotejat, etc.

 

Criza economică a contribuit la declinul resurselor financiare alocate acestor intervenții de prevenire și asistență, ARAS fiind unul din puținele ONG-uri care lucrează pentru adolescenții ce locuiesc în stradă oferind servicii specializate. Constrângerile financiare existente ce afectează furnizorii de servicii, precum ARAS, vor duce la scăderea nivelului serviciilor destinate copiilor și adolecenților marginalizați în momentul în care aceștia au cea mai mare nevoie de ele și este absolut necesar ca astfel de programe să fie susținute pe termen lung de către autoritățile centrale și locale.

—-

unicefDespre UNICEF România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.  UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre ARAS

Asociația Română AntiSIDA (ARAS) este o organizaţie neguvernamentală activă din 1992 în domeniul prevenirii HIV/SIDA, al sprijinirii persoanelor afectate şi al apărării drepturilor omului. Înfiinţată în Bucureşti, ARAS are acum filiale în 9 oraşe din ţară şi desfăşoară programe de prevenire pentru publicul larg şi pentru toate grupurile vulnerabile (tineri, consumatori de droguri, persoane implicate în sexul comercial etc). ARAS este membră a Civil Society Forum on HIV/AIDS de pe lîngă Comisia Europeană. Pentru mai multe informaţii despre programele şi proiectele noastre, vizitaţi www.arasnet.ro.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.