Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pe urmele sașilor între Cârța și Cincșor – proiect de inventariere a patrimoniului mobil săsesc

0

Asociația Renascendis derulează în până la finalul lunii septembrie 2017 proiectul Resturi și rosturi. Pe urmele sașilor între Cârța și Cincșor, prin care se urmărește inventarierea completă a obiectelor cu valoare istorică și artistică păstrate în parohiile evanghelice din Cârța, Bruiu, Gherdeal, Șomartin (jud. Sibiu), Cincu, Toarcla și Cincșor (jud. Brașov).

Astfel, vor fi identificate, cercetate, documentate și inventariate piese de orfevrărie sau lemn, cositoare, textile vechi, piese de mobilier bisericesc, elemente de decor, cărți și documente existente în cele șapte biserici fortificate incluse în proiect. O mare parte din aceste obiecte nu au mai fost cercetate sau chiar sunt complet necunoscute atât specialiștilor, cât și publicului larg. Adesea aflate în stare de conservare precară, multe riscă să fie distruse sau să dispară din cauză că nu li se cunoaște valoarea.

Bruiu (interior)

Realizarea unei inventarieri complete și actuale a acestor obiecte este o necesitate, având în vedere că inventarele parohiale care se păstrează sunt vechi sau incomplete, iar pentru multe obiecte s-a pierdut evidența odată cu diminuarea dramatică a comunităților săsești din Transilvania.

 

Proiectul își propune documentarea și salvarea acestor obiecte de patrimoniu, introducerea lor în circuitul științific și, pe cât posibil, în cel turistic, dar și valorificarea lor pentru comunitățile locale.

 

Fișele detaliate ale tuturor acestor obiecte, însoțite de fotografii, vor fi publicate online pe portalul www.resturisirosturi.ro, care contribuie totodată și la promovarea turistică a celor șapte obiective vizate, incluzând informații despre ele, o hartă cu trasee între locații și posibilitatea de a programa online vizitele.

 

Tot în cadrul proiectului vor fi tipărite și hărți turistice în limbile română, engleză și germană cu zona cercetată și va fi realizată o expoziție de fotografie cu imagini realizate în timpul documentării pe teren.

 

O altă componentă importantă a proiectului este cea educativă, de transformare a  patrimoniului în mijloc de învățare și de integrare a culturii săsesti în viața comunităților actuale. Pentru aceasta, proiectul prevede realizarea unei cărți de colorat pentru copii cu o selecție din obiectele cercetate, care va fi folosită în cadrul unor ateliere interactive organizate pentru elevii din satele incluse în proiect.

 

Prin acest proiect, Asociația Renascendis continuă demersul de inventariere a patrimoniului mobil săsesc deținut de Biserica Evanghelică C.A. din România, inițiat anul trecut în cadrul proiectului-pilot Resturi și rosturi. Comori uitate ale comunităților săsești din jurul Făgărașului, prin care au fost cercetate obiecte provenind din nouă parohii din județul Brașov (Făgăraș, Șercaia, Șoarș, Felmer, Bărcut, Rodbav, Seliștat, Jibert și Lovnic).

Parteneri: Consistoriul  Districtual Evanghelic C.A. Sibiu,

Parohia Evanghelică C.A. Cârța

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

 

___________________________________________________________________

Asociaţia  Renascendis  este  o  organizaţie  neguvernamentală  nonprofit ale cărei obiective sunt: protejarea, conservarea, restaurarea, recuperarea, promovarea şi reutilizarea patrimoniului cultural material şi imaterial, mobil şi imobil din Transilvania, ajutorarea comunităţilor rurale şi urbane slab dezvoltate în procesul de refacere economică, socială şi dezvoltare sustenabilă, precum şi sprijinirea tinerilor – în special a studenţilor şi cercetătorilor debutanţi în demersurile lor de specializare profesională.

Asociația Renascendis își desfășoară activitatea în satul Felmer, comuna Șoarș, județul Brașov, unde a preluat în administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, clădirea fostei şcoli evanghelice şi fosta casă parohială evanghelică, pentru a le restaura, moderniza şi reutiliza în beneficiul comunităţii locale şi pentru propriile proiecte.

www.renascendis.org

www.facebook.com/Renascendis

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.