Pe 5 aprilie, vom acționa în Argeș, Prahova și Mureș

1

În 2014, „Plantăm fapte bune în România” demonstrează perseverență. Pe 5 aprilie, vom acționa în Argeș, Prahova și Mureș.

Plantăm fapte bune în România” continuă seria  acțiunilor din acest sezon, în județetele Argeș, Prahova și Mureș. Echipele de voluntari vor completa cu puieți, weekendul acesta, zonele împădurite în anii precedenți.

logo Plantam Fapte Bune 2014 FBRo fundal alb

În zilele de vineri și sâmbătă (4, respectiv 5 aprilie), un total de 457 de voluntari „Plantăm fapte bune în România sunt așteptați în județele Argeș, Mureș și Prahova. 195 de voluntari vor merge pe plantația din județul Argeș, localitatea Tigveni, unde  vor îngriji puieții și vor realiza completări prin plantarea a 1500 de stejari, 162 de voluntari în localitatea județul Prahova, localitatea Breaza, unde vor completa cu 1500 de puieți de frasin și peste 100 de voluntari în județul Mureș, comuna Tăureni, unde vor completa pădurea plantată în trecut cu 5.000 de puieți de stejar și paltin.

Terenurile pe care vor fi realizate completările din cele trei județe sunt afectate de alunecări. Cel din Arges a alunecat  în aprilie 2006,fenomenul ducând la blocarea DN 73C. Terenul din Breaza, din cauza regimului de umiditate al solului și a puterii mari de eroziune a acestuia, precum și a conţinutului ridicat de carbonaţi şi a sărăciei substanţelor nutritive în sol, au loc eroziuni şi alunecări frecvente, acestea putând deveni un pericol pentru oraş. Terenul din Tăureni prezintă primele semne ale alunecării, aici intervanția voluntarilor fiind preventivă.

Pădurile plantate vor stabiliza terenurile, vor avea valoare peisagistică pentru comunitățile locale, cât și pentru turiștii care merg în aceste zone.Alături de echipa  Plantăm fapte bune în România” aceste acțiuni sunt sprijinite de  voluntari din Asociația Pathos, Asociația GEEA, studenți ai Facultății de Silvicultură Brașovși ai Universității de Studii Agronomice și Medicină Veterinară București, instituții precum: Consiliul Local Tigveni (jud. Argeș), Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Piteşti, Consiliul Județean Mureș, Instituția Prefectului județul Mureș, Consiliul local și Primăria comunei Tăureni, Direcția Silvică Mureș, Penitenciarul Târgu-Mureș, Primăria orașului Breaza. Din mediul privat ni se alătură voluntari din companiile Unicredit Țiriac Bank, Renania, Transair, Promenada Mall Mureș, ZENITH Media, ALISTAR SECURITY, EUROLINES, LS TRAVEL, Timac Agro România, Coca-Cola HBC România sau Mega Image. .

 „În acest weekend avem o mobilizare de forțe în trei județe. Ni se alătură oameni din publicul larg, organizații non-guvernamentale, instituții de învățământ, administrații locale și județene cât și din companii. Ne plac acest lucru și suntem conștienți că numai așa construim proiecte cu impact mare în comunitate și trezim dorința de implicare a cât  mai multor persoane, chiar și din alte județe decât cele pe care le avem acum” a declarat Liana Buzea, fondatorul „Plantăm fapte bune în România”.

Cei care doresc să se alăture acțiunilor „Plantăm fapte bune în România” din 2014, o pot face în calitate de voluntari la acțiunile pe teren (pe cont propriu, cu grupul de prieteni), scriindu-ne la adresa: voluntar@plantamfaptebune.ro.

La nivel național, „Plantăm fapte bune în România și-a propus ca, în 2014, sa  împădurească  21 de hectare de teren, cu ajutorul a 3.000 de voluntari. Acțiunile de primăvară vor cuprinde acțiuni în județele Argeș, Iași, Mureș, Prahova, Sălaj și Satu Mare. În perioada verii, vor fi îngrijite toate plantațiile din cadrul proiectului, prin fertilizări și descopleșiri de buruieni, iar în toamnă vor continua completările plantațiilor vechi cât și pornirea unor obiective noi de împădurire în județele Cluj și Dâmbovița.

Plantăm fapte bune în România este o iniţiativă naţională de împădurire bazată pe voluntariat, lansată în 2011. Proiectele noastre se derulează în prezent în 12 județe şi sunt gândite pe termen lung, respectiv o perioadă de 5 – 7 ani. Mai precis, derulăm acţiuni de împădurire pe terenuri care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de îngrijire până la reuşita finală cât şi raportarea şi verificarea legalităţii tăierilor de păduri. În cei trei ani de activitate, am mobilizat 9633 de voluntari, cu ajutorul cărora am plantat 182.200 de copăcei -specii forestiere- pe 55.5 hectare de terenuri publice. Aplicația noastră online „Harta tăierilor de păduri” ne-a ajutat să raportăm peste 1700 de tăieri de păduri; în paralel, am verificat aceste sesizări prin acțiuni pe teren în 6 judeţe din țară.

Cele 12 judeţe în care suntem activi sunt: Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş. Reprezentantul legal al inițiativei este Asociaţia EcoAssist din București.

 

Despre autor

avatar

Înființată în 2008, EcoAssist are drept misiune generarea unei mișcări sociale în domeniul protecției mediului care implică, în primul rând, voluntarii. “Impactul proiectelor realizate prin EcoAssist a dus la mobilizarea unui număr mare de oamenii, iar eu am crezut întotdeauna că oamenii care petrec timp în folosul comunității sunt exact oamenii de care România are nevoie”, mărturisește Liana Buzea, fondator EcoAssist. “Plantăm fapte bune în România” este inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României și începută de EcoAssist în 2011, Anul internațional al pădurilor și Anul European al voluntariatului. Misiunea inițiativei este aceea de a crește și proteja păduri. Din portofoliul EcoAssist, mai fac parte, alături de “Plantăm fapte bune în România” și ale proiecte. EcoAssist este inițiatorul și reprezentantul legal al primei ediții a "Let's Do It, Romania!" – mișcarea internațională de curățarea țării într-o singură zi, prin implicarea societății civile, a cetățenilor și a autorităților, “Salvați Spațiile Verzi”, campanile națională de advocacy și lobby pentru legislația spațiilor verzi sau “Broșura ECO”, ce a avut drept obiectiv promovarea ecologiei în București.

Un comentariu

  1. avatar

    Sunt din Prahova. Daca nu fac parte dintr-o asociatie care participa la acest eveniment, pot fi voluntar? Cum ? Se va pleca din Ploiesti in grup organizat care Breaza? Adica transportul este asigurat?

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.