Patrula de Reciclare revine la școală!

0

Din 18 septembrie, dascălii din învățământul pre-universitar din toată țara se pot înscrie online în ediția 2014-2015 a Patrulei de Reciclare, programul național de educație de mediu, accesând site-ul www.patruladereciclare.ro

patrula de reciclare

Înscriindu-și unitățile de învățământ în program, fiecare Profesor Coordonator al Patrulei devine membru al echipei naționale de tineri ecologiști ce militează pentru consolidarea obiceiului colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România. Numai în ultimul sezon, peste 1000 de profesori și 18.500 de preșcolari, elevi și liceeni au informat sute de mii de români despre importanța colectării deşeurilor electrice şi au contribuit astfel la colectarea selectivă a peste 360.000 kg de echipamente electrice vechi sau defecte.

”Aceste cifre reprezintă o reușită extraordinară în educația de mediu în România, cu efecte tangibile la nivelul întregii societăți. Profesorii coordonatori implicați de la începutul programului au adus școlilor lor peste 200 de premii, până acum, și-au dotat unitățile de învățământ cu un sistem de colectare a deșeurilor electrice și cu materiale educative speciale, au oferit elevilor lor prilejul de a învăța lucruri noi despre mediul înconjurător, dar, mai ales, au dus educația în afara școlii, în comunitate. În această perioadă au loc și premierile naționale, în județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea, acolo unde Patrulele de Reciclare au reușit să determine colectarea a cel puțin 50 g DEEE/locuitor, la ediția precedentă, cu ajutorul Suporterilor. Sărbătorirea succesului lor este cel mai convingător argument în favoarea participării la acest program”, declară Alexandra Arnăutu, coordonatorul programului.

Profesorii care au evaluat ediția 2013-2014  au declarat (în procent de 98%) participarea în Patrula de Reciclare drept o experiență pozitivă și doresc să revină în program. ”Copiii învață de la noi, noi învățăm de la ei, ne completăm și astfel iese ceva frumos. Toți elevii se agită, întreabă în jurul lor, pe colegii și profesorii de la alte clase. Noi, profesorii, la rândul nostru, am alertat vecinii, rudele, pe toată lumea. Ne simțim un adevărat motor – îi mobilizăm pe toți cei din jur” spune Daniela Alecu, profesor coordonator al Patrulei Centrului de Zi Giulești din București la ediția 2013-2014.

Sute de educatori, învățători și profesori au oportunitatea să producă o schimbare benefică atât în unitățile lor de învățământ cât și în comunitățile lor, înscriindu-se în noua ediție a programului între 18 septembrie și 15 octombrie 2014. La finalul ediției, în 2015, peste 100 de premii își așteaptă câștigătorii.
Grăbiți-vă, locurile în program sunt limitate !

***

Patrula de Reciclare este programul național de educație de mediu desfășurat de Asociația Română pentru Reciclare RoRec cu avizul Ministerului Educației Naționale și cu sprijinul Inspectoratelor Școlare locale. Patrula de Reciclare reunește, la fiecare ediție, sute de profesori și mii de elevi care încurajează comportamentul responsabil față de mediu în rândul comunităților lor, promovând colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Agenții și profesorii lor coordonatori promovează neobosiți importanța colectării selective a DEEE în comunitățile lor prin activități de informare și proiecte creative.

De la lansarea programului Patrula de Reciclare, în anul 2011, au participat peste 60.000 de elevi și peste 1.500 de cadre didactice, reprezentând tot atâtea unități de învățământ (grădinițe, școli, licee). Ei au contribuit la colectarea a peste 600.000 kg de DEEE în România!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.