Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Patrula de Reciclare aniversează 10 ani cu performanțe internaționale. O ediție aniversară și un nou concurs național

0

Patrula de Reciclare aniversează 10 ani de la lansare, adăugând performanțelor naționale în educația de mediu o activitate remarcabilă în mișcări internaționale importante dedicate combaterii crizei climatice. Cea mai recentă recunoaștere în acest sens o reprezintă faptul că Patrula de Reciclare se numără printre primele programe de educație de mediu invitate să își ofere experiența pentru fondarea Coaliției Europene pentru Educație de Mediu. Patrula de Reciclare continuă cu o ediție aniversară, susținută de UniCredit Leasing și lansează un nou concurs național pentru școlile din toată țara.

Platformă de excelență în educația de mediu, instrument de mobilizare a comunităților și model de educație incluzivă

La începutul lunii aprilie se împlinesc 10 ani de când lansam, la Timișoara, Patrula de Reciclare. Ceea ce a început ca un proiect pilot într-un oraș, s-a extins, chiar mai curând decât sperasem, în sute de comunități din toate județele și în București. În următorii 8 ani, acest program a bătut record după record, la creativitate, impact și colectare. Până la finalul anului 2019, când a fost preluată de Asociația Volens, Patrula de Reciclare câștigase premiul „Cel mai bun Program al Anului” – Gala Societății Civile 2015 și contribuise la colectarea a peste 8.000.000 kg de deșeuri electrice, în România” spune Andreea Idriceanu Calev, manager comunicare al Asociației RoRec.

Patrula a implicat 4300 de profesori și peste 118.000 de copii și tineri, până în prezent. Ei au avut șansa să încurajeze adoptarea obiceiurilor responsabile în sute de comunități din toată țara, dar și să-și dezvolte abilități esențiale pentru viitor. Lucrând împreună, ei au învățat, au creat și s-au susținut reciproc pentru a atinge un țel comun. Patrula a însemnat o experiență de integrare reușită pentru copii cu dizabilități, în situație de abandon școlar sau defavorizați din punct de vedere material.

„Ambasadori” ai României în mișcări europene și internaționale de mediu

În ultimii ani, Patrula include mai multe teme de mediu de actualitate. În plus, a însemnat, pentru școlile, profesorii și tinerii implicați și oportunitatea de a-și pune în valoare participarea la unele dintre cele mai importante mișcări internaționale de mediu.

Patrula de Reciclare are deja o tradiție în marcarea marilor sărbători legate de mediu. Timp de ani de zile au fost desfășurate activități de educare și informare de Ziua Internațională a Mediului. Echipele de voluntari organizează acțiuni creative în fiecare an, în luna martie, de Ora Pământului și s-au remarcat și în cadrul Săptămânii Verzi în Uniunea Europeană (EU Green Week), care are loc anual, în luna mai.

Patrula de Reciclare face parte din „nucleul” a două inițiative dedicate protejării mediului și luptei contra încălzirii globale.

„Este extraordinar că am fost acolo, la „momentul 0”, când s-au lansat Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (International E-Waste Day) și Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu. Am fost invitați de Comisia Europeană să fim printre primele proiecte consultate la crearea Coaliției Europene pentru Educație de Mediu, Patrula fiind considerată un reper în rândul programelor de educație în lupta contra crizei climatice” spune Ada Lungu, Președintele Asociației Volens.

O ediție aniversară și un nou concurs național

Ediția a X-a Patrulei de Reciclare este în plină desfășurare și a putut fi lansată, la finalul anului 2020, în condiții extrem de dificile, datorită sprijinului acordat Asociației Volens de către UniCredit Leasing.

“La UniCredit Leasing, considerăm că educația și protecția mediului sunt două zone-cheie pentru dezvoltarea durabilă a comunității. Suntem încântați să ne alăturăm, în calitate de susținători, proiectului Patrula de Reciclare, o inițiativă care îmbină elemente din ambele zone. Considerăm că este un proiect cu impact imediat mulțumită acțiunilor de colectare și reciclare, dar și cu un efect pe termen lung, datorită componentei sale educative”, declară Daniela Bodîrcă, CEO UniCredit Leasing.

Ediția abordează 10 teme de mediu de actualitate, stabilite cu ajutorul Profesorilor Coordonatori. Subiectele ediției includ economia resurselor naturale, colectarea responsabilă a diferitelor tipuri de deșeuri reciclabile, reducerea poluării cu plastic, alternative pentru reducerea cantității de gunoi, contribuții la protejarea și refacerea ecosistemului.

Rămânem fideli misiunii noastre și continuăm să „reciclăm” obiceiuri greșite față de mediu și să le transformăm într-o colecție de soluții și de bune practici pentru comunități”, anunță Alexandra Arnăutu, directorul programului.

Cu ocazia aniversării, Patrula de Reciclare lansează concursul național „Nicio baterie la gunoi – 2021”, cu sprijinul E-Recycling Services (ERS). Grădinițe, școli din toată țara pot participa la competiție, colectând baterii și acumulatori uzați. Cele 6 premii vor fi acordate în luna iunie echipelor care au predat la reciclare cele mai mari cantități de baterii consumate. Profesorii interesați se pot înscrie la office@patruladereciclare.ro

Nu doar sportivii, artiștii și olimpicii ne reprezintă în lume, ci și copiii și profesorii voluntari în programul Patrula de Reciclare ! Prin recordurile de impact și continuitate, Patrula a devenit o platformă de excelență și bune practici pentru cadrele didactice din toată țara, un model de educație incluzivă și o șansă de afirmare în mișcările globale de combatere a crizei climatice.

Despre Patrula de Reciclare
Patrula de Reciclare este o platformă națională de excelență în educația de mediu în cadrul căreia profesori, copii și tineri din toată țara învață, practică și promovează, în comunitățile lor, obiceiuri responsabile față de mediul înconjurător.
Programul este derulat de către Asociația Volens, cu avizul Ministerului Educației și Cercetării și în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Partenerii ediției a X-a sunt Asociația RoRec, Unicredit Leasing și E-Recycling Service (ERS).

Despre UniCredit Leasing Corporation IFN SA
UniCredit Leasing Corporation IFN SA face parte din grupul financiar UniCredit Romania, alături de UniCredit Bank şi UniCredit Consumer Financing, oferind beneficiarilor săi o gamă completă de produse şi servicii financiare și alte servicii auxiliare. UniCredit Leasing Corporation IFN S.A. și UniCredit Leasing Fleet Management S.R.L. furnizează produse de leasing financiar şi produse de leasing operaţional. Pe lângă serviciile aferente acestor domenii majore ale industriei leasingului, compania de brokeraj UniCredit Insurance Broker S.R.L. deservește zona de servicii de intermediere în asigurări.
UniCredit Romania este parte a UniCredit, bancă comercială paneuropeană de succes, cu un sistem integrat de servicii de banking Corporate şi de Investiţii, care oferă o rețea unică vest, central şi est europeană bazei sale de clienți.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.