Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pas înainte în înţelegerea psihologiei pacienților cu HIV care urmează tratament antiretroviral

0

Un studiu cu privire la determinanții psihologici ai aderenței la tratamentul antiretroviral al beneficiarilor Centrului de Excelență Baylor a fost publicat anul acesta în Journal of HIV/AIDS & Social Services.

Cercetarea științifică intitulată “Model de abilități informațional-motivațional-comportamentale la aderența la tratamentul antiretroviral în rândul adulților tineri din România” a fost realizată de Baylor România în colaborare cu Universitatea din Southampton şi cu Centrul pentru Sănătate afiliat Universității din Connecticut. Cei 20 de beneficiari participanți au avut o vârstă medie de 21.4 ani și o durată medie de tratament ARV (antiretroviral) de 8,5 ani, majoritatea cunoscând-şi diagnosticul de peste 14 ani. La studiu au participat şi nouă furnizori de servicii medico-sociale cu mulți ani de experiență de lucru cu persoanele seropozitive. Metoda de investigație folosită a fost focus-grupul şi s-a urmărit determinarea particularităților psihologice ale acestui grup specific de beneficiari, comparativ cu ceea ce se cunoaște în literatura de specialitate.

Psihologii au cercetat aspectele care țin de informații versus prejudecați sau informații incorecte, precum şi factorii motivaționali care pot sprijini sau împiedica aderenta în rândul acestui grup specific de pacienți. De asemenea, au fost investigate abilitățile comportamentale care joacă rol în reușita menținerii aderentei la tratament, precum şi cele mai frecvente bariere cărora trebuie să le facă faţă pacienții. Rezultatele acestei cercetări au fost deja folosite pentru realizarea unor instrumente de lucru pentru îmbunătățirea aderenței beneficiarilor la tratament.

Studiul integral poate fi găsit accesând http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15381501.2012.749819#.Uo8SXcSnrkp

baylor

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.