Pas de Elefant, proiect câştigător în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”

0

Pas de Elefant – Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană proiect câştigător în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet” 2014 al Fundaţiei Orange.

Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană lansează „Pas de Elefant”, un program pilot care se adresează tuturor şcolilor speciale pentru copii cu deficienţe de vedere din România şi care are ca scop îmbunătăţirea procesului educativ pentru aceşti elevi prin integrarea a trei simţuri: tactil, auditiv, vizual.

Urban Development 2

Pentru a înlesni procesul de învăţare, prin acest proiect va fi creat un soft care va transforma în sunet schemele, graficele şi hărţile.  Aplicaţia va recunoaşte o pagină tipărită în relief şi o va transpune în text vorbit (zona explorată cu degetul). Practic graficele vor fi filmate cu camera tabletei, iar mişcarea de investigare cu degetul va fi redată vocal cu ajutorul soft-ului VoiceOver cu care este dotată tableta.

Pentru a evita dublarea eforturilor, va fi construită o bază de date comună (în cloud) în care şcolile speciale pentru deficienţi de vedere vor încărca materialele didactice accesibile pe care le vor crea. Pentru a avea o colecţie de documente cât mai completă, se va realiza un parteneriat cu Biblioteca Naţională a României care va încărca, periodic, material din bibliografia şcolară solicitat de şcoli. În plus, una dintre şcolile speciale pentru persoane cu deficienţe de vedere va fi dotată cu 10 tablete pe care va  putea fi utilizat softul creat în cadrul acestui proiect.

Toate acestea vor ajuta elevii să aibă acces la informaţia care până acum le era accesibilă parţial sau chiar inaccesibilă. Discipline cu profil mai tehnic, cum ar fi: fizica, matematica, chimia, nu sunt acoperite în prezent de manualele speciale tipărite deoarece conversia în braille a formulelor ştiinţifice este dificilă şi din acest motiv liceele speciale au doar profil uman.

„Tableta ar putea deveni un instrument de învăţare esenţial pentru elevii cu dizabilităţi vizuale şi un pas mare în integrarea lor ulterioară. Tableta va facilita accesul la educaţie, prin asigurarea de material didactic adecvat, disponibil în formate alternative, în acelaşi timp în care îl primesc şi colegii lor din şcolile de masă. Prin urmare, se va realiza integrarea acestora fără probleme, în instituţiile de învăţământ superior.” a spus Dan Patzelt, Preşedinte Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană.

„Dată fiind dezvoltarea continuă a digitizării documentelor, acest proiect va reprezenta o oportunitate majoră pentru persoanele cu probleme de vedere – mai ales pentru elevi – de a avea acces la învăţământul superior şi mai apoi pe piaţa muncii (în ţara noastră doar aprox. 4% dintre nevăzătorii apţi de muncă lucrează).” a spus Amalia Fodor, Director Executiv al Fundaţiei Orange

Despre Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană

Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană este o organizaţie non-guvernamentală din România fondată în 2009, a cărei misiune este să găsească soluţii la unele probleme ale comunităţii pentru o dezvoltare durabilă a acesteia. Cele 25 proiecte derulate de asociaţie oferă soluţii la probleme de mediu, siguranţă rutieră, de colectare selectivă a deşeurilor, educaţie, turism. Obiectivele principale sunt de a încuraja inovarea şi modernizarea prin punerea în aplicare a acestui tip de proiecte şi de a iniţia programe care pot servi drept exemplu în diferite domenii ale dezvoltării umane.
Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană (ADU) creşte de la an la an, prin maturizarea membrilor şi a voluntarilor, prin creşterea cererii tot mai mare pe piaţa de proiecte de calitate. Viaţa socială din România a început să se dezvolte tot mai mult, să ceară şi să iniţieze proiecte proaspete, proiecte care răspund nevoilor societăţii.

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-guvernamentale specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de educaţie, cultură, sănătate şi integrare socială în beneficiul  persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează