Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Participanții la Geopark Challenge au alergat împreună kilometri cât să înconjoare de 10 ori toată Țara Hațegului

0

Hațeg, 02.05.2018 – Geopark Challenge – Semimaratonul Cetăților din Țara Hațegului a reunit 94 de alergători la linia de start. Este cea mai numeroasă prezență înregistrată până acum la competițiile sportive organizate de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc cu statut Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București.

Concursul s-a desfășurat pe trei probe: semimaraton, ștafetă și cros. Traseul, care a cuprins atât porțiuni de șosea cât și de drum neasfaltat, a reprezentat o provocare  pentru concurenții care au avut astfel posibilitatea să descopere trei zone de pe teritoriul Geoparcului și anume orașul Hațeg, comuna Sîntămăria Orlea și comuna Sălașu de Sus. Participanții la semimaraton au avut de parcurs 23,49 km, echipele de ștafetă au străbătut aceeași distanță, însă cu schimb în localitatea Bărăștii Hațegului, după parcurgerea a 11,75 km, iar proba de cros s-a desfășurat pe o distanță de 3,4 km. Dacă ar fi să însumăm distanțele parcurse de fiecare dintre competitorii de la semimaraton, ștafetă și cros, am obține un număr de kilometri de aproximativ 10 ori mai mare decât linia de contur a întregii Țări a Hațegului.

Listele complete de câștigători pe fiecare categorie, participanți și timpii înregistrați sunt disponibile pe http://geoparkchallenge.ro/clasament/. Toți participanții au fost recompensați pentru efortul lor cu diplome, medalii personalizate și câte un voucher de înscriere gratuită la Maratonul Virșlilor ce va avea loc pe 3 iunie, iar cei clasați pe primele locuri la fiecare fiecare probă și categorie au primit premii din partea sponsorilor.

Geopark Challenge – Semimaratonul Cetăților din Țara Hațegului deschide seria evenimentelor majore din Geoparc și este principalul eveniment sportiv care continuă tradiția alergării în zonă începută de  Crosul Cetății Regale a Hațegului. Concursul de alergare a câștigat în amploare și datorită solicitărilor venite din partea concurenților interesați să alerge pe distanțe mai lungi.

”Organizarea  Geopark Challenge a fost probabil cea mai grea probă pe care am avut-o de trecut. Ne-am propus un obiectiv îndrăzneț și am ridicat ștacheta pentru a ne demonstra nouă și participanților că suntem în măsură să organizăm competiții la nivel înalt aici, în Geoparc. A fost o competiție organizată cu sprijin integral local și acesta este unul dintre motivele pentru care dorim să continuăm promovarea locurilor, a obiectivelor turistice și a oamenilor de pe teritoriul Geoparcului. Anul viitor le vom propune participanților un alt traseu tocmai pentru a le oferi posibilitatea să descopere cât mai multe dintre valorile ce conferă unicitate Țării Hațegului”, afirmă Constantin Crețescu, coordonatorul tehnic al competiției.

Și concurenții au fost încântați să alerge și să descopere o parte din singurul Geoparc UNESCO din România. Ștefan Sălăgean este profesor de istorie, a venit tocmai din comuna Tiha Bârgăului, județul Bistrița – Năsăud și a fost primul dintre concurenții probei de semimaraton care a trecut  linia de sosire.

”A fost prima mea participare aici, într-un concurs extraordinar și într-o zonă deosebit de frumoasă. În fiecare weekend îmi aleg câte o cursă prin țară. Aceasta este a șaptea sau a opta pe anul acesta, dar anul trecut am făcut 42 de curse”, spune Ștefan Sălăgean, câștigător al probei de semimaraton la categoria de vârstă 18-34 de ani.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa voluntarilor pentru Geoparc, susținuți de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc cu statut Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București și de Asociaţia Drag de Haţeg, în parteneriat cu Asociația Wild Roots, Asociația Intercomunală Țara Hațegului, Asociația TIOS, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, Destinația de Ecoturism Țara Hațegului – Retezat, Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, grupul Alerg în Deva, cu sprijinul Primăriei orașului Hațeg, Primăriei comunei Sălașu de Sus, Primăriei comunei Sîntămăria Orlea și Consiliului Județean Hunedoara. Sponsorii principali ai evenimentului au fost Geraico Prodcom s.r.l., Rolux s.r.l. și Adaconi s.r.l.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 140 de teritorii din 38 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Voluntari pentru Geoparc este un grup informal ce reuneşte tineri din Ţara Haţegului şi persoane interesate să se implice şi să iniţiezeactivităţi educaţionale, culturale, sportive şi de promovare a zonei în concordanţă cu strategia Geoparcului Internaţional UNESCO. În 2014, la numai un an de la infiinţare, voluntarii au obţinut recunoaşterea pentru implicarea lor în proiectele iniţiate de ONG-urile partenere ale Geoparcului, prin obţinerea Premiului Publicului în cadrul Galei Naţionale a Voluntarilor, premiul “Spaţii Verzi” oferit de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România pentru proiectele „Casa Vulcanilor” şi „Grădina aromată a timpului” şi premiul de excelenţă în proiecte de tineret acordat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara, pentru proiectele „Salvăm trecutul pentru viitor” şi „Crosul Cetăţii Regale a Haţegului”.

Pentru informaţii despre Geopark Challenge – Semimaratonul cetăților din Țara Hațegului accesaţi: http://geoparkchallenge.ro/

Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.