Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Parteneriatul public-privat pentru educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea economica a României

0

Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională (CEDP) și UNICEF în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Asociația Internațională Step by Step (ISSA), ReadyNation și Open Society Foundations – ECP, au organizat de curând conferința „Parteneriatul public-privat pentru educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea economică a României“.

Carmen Lica Anca Dragu Sandie Blanchet
Scopul acestei conferințe este de a promova inovația în găsirea de resurse pentru dezvoltarea serviciilor de educație timpurie și de a construi o rețea de suport, formată din membri ai comunității de afaceri românești care să susțină investiția în educația timpurie în România.

„Primii ani din viață reprezintă baza inteligenței, a personalității, a comportamentului social, a capacității de a învăța și pentru a deveni un adult independent. De asemenea, joacă un rol vital în ruperea cercului vicios al sărăciei, promovarea productivității economice, precum și pentru reducerea inechităților. UNICEF România lucrează în parteneriat cu autorități publice, sectorul corporate, profesioniști și părinți pentru ca toți copiii, în special cei vulnerabili, să aibă acces la servicii de educație timpurie de calitate. Astfel, peste ani, România va avea o forță de muncă educată, sănătoasă și activă”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

În țările din întreaga lume, comunitatea de afaceri a început să înțeleagă importanța intervenției în educație timpurie pentru competitivitate. Aceasta deoarece cercetări asupra dezvoltării creierului, efectuate de peste 10 ani, relevă că cele mai multe structuri neuronale se formează până la vârsta de cinci ani. Studii internaționale arată că un dolar în plus investit în programe de educație timpurie de calitate generează beneficii pentru copil, familie, comunitate și societate per ansamblu între 6 și 17 dolari.

„Cel mai important este să ne echipăm copiii cu niște competențe care să îi ajute să facă față în viață, în orice situație. Investim foarte mulți bani, energie și resurse în partea de final a educației, dar tot ce se întâmplă în creierul unui copil până la cinci ani face diferența pentru ceea ce se întâmplă mai departe în viața lui, nu numai în parcursul lui școlar, dar și în parcursul lui socio-profesional. Cred că este foarte important să începem un dialog și să ne uităm la banii, resursele, timpul și energia pe care le punem în această direcție nu ca la o cheltuială, ci ca la o investiție care se dovedește că este foarte profitabilă pe termen lung”, a declarat Carmen Lica, Director Executiv, CEDP Step by Step.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele unor cercetări din domeniul neuroștiinței și a comportamentului copilului care ilustrează de ce dezvoltarea acestuia, în special de la naștere la cinci ani, este fundamentul pentru o societate durabilă și prosperă. De asemenea, au fost prezentate și exemple de bune practici ale unor companii care au înțeles că investițiile în servicii de educație timpurie aduc beneficii pe termen lung, pentru afaceri, dar și pentru societate și fiecare individ în parte.
Printre invitați s-au numărat dl.Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, dna.Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice, dl. Gabriel Biriș, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor Publice, dl.Mark Alter, profesor de psihologia educației la prestigioasa New York University, dl.Daniel Frank, avocat, director adjunct ReadyNation, dna.Muriel Langenberger, Director de Programe pentru Europa, Fundația Jacobs, reprezentanți ai mediului de afaceri care susțin programe de educație timpurie și ai ONG-urilor din România care dezvoltă astfel de programe, precum și jurnaliști.

Despre STEP BY STEP

Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională (CEDP) este o organizaţie neguvernamentală, care dezvoltă programe în domeniul educaţiei. Din 1994, CEDP este cunoscut ca promotor al Alternativei Educaţionale Step by Step, care se aplică în 40 de judeţe din România, în creşe, grădiniţe şi clase din învăţământul primar și gimnazial. În 2000, CEDP a creat prima grădiniţă particulară care aplică metodologia alternativă Step by Step, Grădiniţa Bambi, iar în 2012 Școala Step by Step, prima școală particulară care aplică metodologia Step by Step. Din 2007, CEDP promovează cel mai inovativ program de educaţie complementară, FasTracKids.

Despre UNICEF în România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.