Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pădurile României cresc prin implicarea companiilor şi a alergătorilor pentru Pădurea copiilor

0

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Pământului, 22 aprilie, ViitorPlus anunţă ultimele realizări din „Pădurea copiilor”, programul de împăduriri al ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă: peste 500 de voluntari și persoane din comunitățile locale au plantat 13.500 de puieți la începutul celui de-al optulea an de existenţă a proiectului și 20.000 de euro au fost strânși pentru păduri viitoare. Suma urmează a fi folosită în campania de plantări din toamna 2015 pentru împădurirea a 2.5 hectare de teren degradat.

Luna pădurii (15 martie – 15 aprilie) a fost sărbătorită de ViitorPlus prin sport, educaţie şi plantarea a 13.500 de puieți. Evenimentele dedicate pădurii au fost: Crosul Pădurii powered by Telekom, săptămâna „Şcoala Altfel”, Marathon des Sables și campania de plantări cu numărul XV, cu ajutorul cărora au fost strânse fonduri de peste 20.000 de euro ce vor fi folosite pentru împăduririle din toamna anului 2015.

Poroschia - Padurea copiilor

Punctele culminante ale acestei primăveri au fost inedite. Crosul Pădurii powered by Telekom a înregistrat cea mai mare participare de alergători de până acum, dar şi o premieră romantică: o cerere în căsătorie. Andrei Gligor, un IT-ist „obișnuit” de 38 de ani, a ales să alerge 250 km în deșertul Sahara la Marathon des Sables, pentru a strânge fonduri pentru împădurirea sudului țării prin „Pădurea copiilor”. Andrei a obținut locul 344 (din peste 1400 de participanți), cea mai bună plasare a unui român la această competiție în cei 30 de ani de existență, totul la prima sa participare. Cu ocazia săptămânii „Şcoala Altfel”, echipa „Pădurea copiilor” a vizitat mai multe școli din capitală și județul Ialomița pentru ateliere non-formale de educație de mediu, pline de creativitate, culoare și entuziasm din partea celor mici. Acțiunile din județul Ialomița fac parte dintr-un program mai amplu al World Vision România – Biroul Zonal Ialomița și au fost pregătite pentru copii din comunități mai puțin favorizate.

Cea de-a 15-a campanie de plantări a programului de împăduriri „Pădurea copiilor” marchează intrarea în cel de-al optulea an de proiect. Dincolo de puieții plantați și hectarele de pădure nou înființate, activitățile derulate au însemnat și o colaborare în zona de corporate social responsibility cu companiile care și-au dorit să își reducă amprenta asupra mediului.

Poroschia - Padurea copiilor

Astfel, voluntari de toate vârstele, din partea partenerilor corporate: Accenture, IBM Romania, Coca Cola HBC România, METRO Cash&Carry România, Deichmann, FAN Courier, Kaufland România, dar şi voluntari ViitorPlus, alergători pentru Pădurea copiilor, persoane din comunităţile locale și copii din zone mai puțin favorizate, sprijiniți de World Vision România – Biroul Zonal Ialomița, au participat la acțiunile de plantare. Peste 500 de persoane au plantat 13.500 puieţi de stejar, frasin, tei, vişin turcesc, glădiţă şi salcâm pe terenuri degradate din Poroschia și Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman. Puieții vor fi îngrijiți timp de minim 6 ani până ce pădurea va atinge stadiul de masiv, asemeni celei de la Dragoș-Vodă, județul Călărași, inaugurată de ViitorPlus în anul 2014.

Acțiunile de voluntariat au fost posibile și datorită implicării Telekom România, Stem SURE, 7card și Perpetual Icons. Nelipsit partener logistic în campania de plantări a fost Avis Rent a Car România.

*** Despre Pădurea copiilor

Pădurea copiilor” este programul de împăduriri al ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă care își propune să planteze și să îngrijească câte un puiet pentru fiecare nou născut din România. Programul demarat acum 8 ani se desfășoară în sudul țării, o zonă extrem de vulnerabilă la schimbările climatice și amenințată de deșertificare. Până în prezent au fost înființate 38 de hectare de pădure prin plantarea și îngrijirea a aproximativ 250.000 de puieți. Primele 8 hectare de pădure au fost inaugurate pe 14 iunie 2014 la Dragoș-Vodă, prima pădure adusă la stadiul de masiv de către un ONG din România.

Mai multe informaţii: www.padureacopiilor.ro

*** Despre ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă

ViitorPlus este o organizație nonprofit, care derulează din 2006 proiecte de împădurire, reciclare, educație și conștientizare, producție de confecții textile naturale, construcție de colectoare solare și dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încălzire a apei menajare, ce utilizează energia soarelui, proiecte ce contribuie la soluționarea unor probleme sociale și de mediu în diferite județe ale țării, precum Constanța, Călărași, Prahova, Ilfov, Sălaj și Teleorman, sau în București. Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizației, ce au primit recunoaşteri în diferite competiţii naţionale şi internaţionale se numără „Pădurea copiilor – Adoptă un copac!”, „Atelierul de pânză”, „Recicleta” și „ecOprovocarea”.

Mai multe informaţii: www.viitorplus.ro

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.