Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Organizațiile de mediu cer guvernului să se implice în discuțiile privind transparența și siguranța nucleară

0

Mai multe organizații pentru protecția mediului* au trimis către Ministerul Mediului o scrisoare deschisă în care solicită implicarea acestuia în discuțiile la nivel european cu privere la modul de desfățurare a proceselor decizionale în domeniul energiei nucleare.

Ministerul Mediului va participa săptămâna viitoare în Minsk la întâlnirea părților la convenția Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier unde va fi discutată și problema prelungirii duratei de viață a reactoarelor nucleare în Europa și nevoia de a organiza consultări transfrontaliere înainte ca un stat să decidă pe aceste aspecte.

România este în prezent înconjurată de reactoare nucleare îmbătrânite iar deciziile guvernului bulgar și a guvernlui ucrainean de a prelungi durata de viață a opt unități de model sovietic reprezintă un motiv de îngrijorare pentre societatea civilă.

“Implicarea activă a României în aceste discuții este urgentată de situația din Bulgaria și Ucraina unde cele două guverne au optat pentru un proces de consultări transfrontaliere deficitar și tardiv. Întâlnirea de săptămâna viitoare reprezintă o oportunitate pentru guvernul român de a își apăra dreptul de a fi implicat în luarea deciziilor și de a solicita mai multă claritate cu privire la procedurile de aplicare a convenției pentru activitatea de prelungire a duratei de viață a reactoarelor nucleare. ” a declarat Ana-Maria Seman de la Asociația Bankwatch România.

Oragnizațiile de mediu atrag atenția asupra faptului că prelungirea duratei de viață a reactoarelor nucleare reprezintă o modificare majoră întrucât acestea sunt proiectate pentru a opera un număr determinat de ani iar prelungirea aduce cu sine modificări la reactoare și un impact crescut asupra mediului prin creșterea cantității de combustibil nuclear ce trebuie folosit și expunerea crescută la factori de risc.

Scrisoarea este aici: Scrisoare M Mediu Espoo MOP

* Asociația Bankwatch România, Terra Mileniul III, Coaliția Natura 2000, Asociația Civică pentru Viață, WWF România, Ecopolis, Greenpeace România

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.