Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Organizaţia Salvaţi Copiii susţine educaţia copiilor ca mijloc de prevenire a problemelor pe Internet

0

Salvaţi Copiii România a marcat astăzi, 5 februarie 2013, Ziua Siguranţei pe Internet 2013, printr-un eveniment menit să atragă atenția asupra necesității de a proteja copiii care accesează Internetul și a modului în care se poate face acest lucru, în condițiile în care cercetările arată că tot mai mulți copii au acces în mediul online și sunt mai expuși pericolelor din spațiul cibernetic.

salvati copiiiLa eveniment au participat partenerii organizaţiei: Ministerul Educaţiei Naţionale; Ministerul Societăţii Informaţionale, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote, Kaspersky Lab, ECDL România, Euroaptitudini şi BitDefender.

Cu această ocazie a fost prezentat un studiu sociologic[1] al Organizaţei Salvaţi Copiii, care a indicat o creştere a numărului copiilor care accesează Internetul, de pe dispozitive tot mai diverse, fapt ce a dus la sporirea în ultimii 3 ani a comportamentelor periculoase în mediul online.

Salvați Copiii România propune utilizarea în instituțiile de învățământ din România a unui ghid şcolar, ce conţine atât informaţii teoretice cât şi aplicaţii practice, pentru a promova utilizarea în siguranţă a Internetului de către elevi. Acest ghid este gândit ca o resursă pentru cadrele didactice, cu accent pe aplicaţii practice, care pot fi abordate în cadrul orelor de curs.

“Rezultatele cercetării evidenţiază creşterea utilizării Internetului de către copii de pe dispozitivele mobile şi, în subsidiar, creşterea ponderii unor comportamente potenţial periculoase, precum vizionarea de mesaje cu conţinut sexual sau adăugarea necunoscuţilor în listele de prieteni.

De asemenea, părinţii au declarat că şi-ar dori să primească mai multe informaţii pe aceste teme de la autorităţi şi au suţinut în continuare rolul important al şcolii în educaţia privind siguranţa online. De aceea, aşa cum reiese din evenimentul de astăzi, Salvaţi Copiii militează pentru ca școala românească să se implice tot mai mult în educarea copiilor pentru a se proteja de pericolele din mediul online”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

În cadrul evenimentului au fost premiaţi câştigătorii concursului naţional „Vrem respect pe Internet”, adresat copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani. Structurată pe două grupe vârstă (6-12 ani, respectiv 13-18 ani), competiţia s-a bucurat de participarea a peste 2200 de copii şi tineri din toată ţara, cu 941 de proiecte multimedia care au ilustrat importanţa unui comportament civilizat şi responsabil pe Internet.

Proiectele câştigătoare ale categoriei 6-12 ani sunt:

  • Locul I – Prăjitura NET (realizat de Cămârzan Miruna, Darie Corina, Stanca Alisa);
  • Locul II – Poveţele Micuţului NET (realizat de Zamfir Graţiela, Albu Liana şi Neacşu Daniela
  • Locul III – Viziunea plastică asupra Internetului (realizat de Moraru Marius, Simion Alexandru şi Iancu Mariana).

Pentru categoria de vârstă 13-18 ani, proiectele clasate pe primele locuri sunt:

  • Locul I – Respectă şi virtual (realizat de Donciu Ioana-Camelia, Ghiurcă Roberta-Mihaela, Grăpinoiu Ştefan Severian)
  • Locul II – Informează-te înainte să navighezi! (realizat de Arsenie Constantinescu Elena, Burghelea Bogdan-Gabriel, Vlasie Cristina Elena)
  • Locul III  – Atitudine? (realizat de  Chiuariu Traian, Nemţanu Silvia, Puiu Sebastian).

 

La fel ca anul trecut, în cadrul categoriilor speciale,  au fost desemnate cele mai implicate persoane şi instituţii în promovarea şi susţinerea siguranţei online în anul 2012. Selecţia s-a făcut dintre cele 60 de aplicaţii primite la cele 4 categorii. Astfel Şcoala Numărul 6, Nicolae Titulescu, Constanţa, a obţinut locul I la categoria Şcoala Anului, Grădiniţa  cu Program Prelungit Tudor Vladimirescu”, din Craiova a fost desemnată Grădiniţa Anului,  Bălan Georgiana Alina este Profesorul Anului iar Nan Mihai este Voluntarul Sigur.info al Anului. Premierea este susţinută de către sponsorii Zilei Siguranţei pe Internet în România:, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote, Kaspersky Lab, ECDL Romania, Euroaptitudini şi BitDefender.

———–

Studiul sociologic Utilizarea Internetului în cadrul familiei, realizat în 2012, poate fi accesat la adresa www.sigur.info.[1] Studiul a fost realizat pe un eşantion de 600 de copii cu vârsta între 7 şi 18 ani şi părinţi care au copii cu vârsta între 7 şi 18 ani;

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.