Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Organizația Salvați Copiii solicită majorarea alocației de stat pentru copii

0

Organizația Salvați Copiii solicită Comisiei pentru muncă și protecție socială din cadrul Camerei Deputaților avizarea pozitivă a propunerii legislative de dublare a alocației de stat pentru copii (de la 42 la 84 de lei) și consideră că acceptarea acestei propuneri reprezintă un demers firesc în respectarea drepturilor copilului în România.

salvati copiii

În cursul zilei de mâine, se vor relua dezbaterile în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. Rezultatul votului privind aprobarea măririi alocaţiei de stat pentru copii va influenţa votul final în plenul Camerei Deputaţilor pe marginea propunerii legislative. Încă de acum 2 luni, Salvaţi Copiii a trimis prima scrisoare pentru solicitarea măririi alocaţiei, însă săptămâna trecută, în 12 mai, Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaților nu a acceptat amendamentul propus de dublare a cuantumul alocației la 84 de lei și de stabilire, pentru copiii cu dizabilități, a unei alocații unice de 200 de lei.

 

„Suntem încredințați de faptul că acest efort financiar propus nu este unul facil pentru Guvernul României, însă un plan de implementare în trepte a creșterii alocației poate constitui o soluție realistă, indiferent de dificultățile economice pe care le traversează țara. Astăzi am trimis scrisori de reconsiderare a poziţiei pentru toţi cei care au votat negativ săptămâna trecută şi speram ca discuţia de mâine să fie una favorabilă copiilor,” a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.

Argumentele pe care ne fundamentăm acest apel sunt următoarele:

1. Echitatea alocărilor financiare destinate copiilor, în raport cu alte domenii;

2. Copiii din România sunt mai săraci decât adulții;

3. Corelarea cu Indicatorul Social de Referință este formală;

4. Inechitatea raportării la ISR. Situația la nivel european a corelării alocației cu salariul minim pe economie;

5. Cuantumul actual al alocației de stat pentru copii nu reflectă respectarea principiului interesului superior al copilului.

1. Echitatea alocărilor financiare destinate copiilor, în raport cu alte domenii

Strategia națională pentru protecția drepturilor și promovarea drepturilor copilului (2014-2020), adoptată recent de către Guvernul României, conține un set de 8 principii, printre ele numărându-se și cel al echității alocărilor financiare destinate copiilor, precizându-se că ”Alocările bugetare explicite pentru copii vor trebui să devină pentru autorităţi o prioritate care să contribuie la asigurarea resurselor necesare asigurării unei protecţii adecvate şi a respectării efective a drepturilor.”[*]

Organizaţia Salvaţi Copiii România consideră că alocaţia de stat, acordată în prezent copiilor care au împlinit 2 ani, reprezintă o sumă de bani (42 de lei, respectiv 84 lei pentru copilul cu dizabilități) nesemnificativă pentru familie, neputând constitui un sprijin pentru părinți în asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului lor: dreptul la supraviețuire și dezvoltare, dreptul la condiții decente de viață și la alimentație corespunzătoare, dreptul la participare școlară sau la petrecerea timpului liber. În mod practic, cu această sumă, părintele nu poate achiziționa decât cel mult porție de lapte pe zi, un penar sau o pereche ieftină de încălțăminte. Doar prin economisirea pentru 20 de luni a alocației se poate ajunge la valoarea unui salariu minim pe economie.

2. Copiii din România sunt mai săraci decât adulții

În România sunt 3.742.418 de copii, la o populaţie de 19.947.311, procentul copiilor în risc de sărăcie și excluziune socială fiind de 48,5%, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria 51,5%, dar la mare distanţă de media europeană 27,7% (conform Eurostat).

Conform INS, în 2013, rata sărăciei relative în rândul copiilor este de 32,1%, semnificativ mai ridicată decât cea a populaţiei adulte, 21,5% (18-64 ani) sau în vârstă, 15% (65 de ani şi peşte). Astfel că rata deprivării materiale severe, în rândul copiilor, comparativ cu populaţia adultă,  era de 34,1%, la nivelul anului 2013 (INS).

Pentru ameliorarea acestei situații injuste la adresa copiilor, mărirea alocației de stat pentru copii reprezintă una dintre măsurile esențiale ce poate înregistra un impact pozitiv imediat. Suntem de acord că această măsură va depinde de identificarea unor soluții de monitorizare asupra modului în care banii sunt cheltuiți de către părinți în interesul copiilor sau de stabilire a unor soluții de plată adecvate pentru a nu permite utilizarea banilor în alte scopuri decât cele care privesc strict îngrijirea și educația copiilor (deducerea din impozitul părintelui salariat, bonuri valorice cu destinație specială etc.).

3. Corelarea cu Indicatorul Social de Referință este formală

De asemenea, semnalăm faptul că așa-numita raportare la Indicatorul Social de Referință (ISR) este doar un exercițiu contabil și are drept consecință menținerea cuantumului la un nivel ridicol de mic și pe viitor, indiferent de ajustările indicatorului, tocmai pentru că valoarea însăși a alocației este nesemnificativă și orice ajustare nu schimbă nimic, modificările ISR nerespectând ritmul de descreștere a puterii de cumpărare în România.

Indicatorul Social de Referință (ISR) are valoarea stabilită din 2008, la 500 de lei, prin OU 126/2008 privind modificarea şi completarea unor acte normative în vederea eliminării legăturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi al stabilirii măsurilor de aplicare a unor regulamente comunitare, cuantum nemodificat până în prezent. Pentru ca alocația de stat să capete o minimă însemnătate în viața copilului și să reprezintă un sprijin pentru părinți, modificarea indicelui de raportare la ISR devine absolut necesară.

4. Inechitatea raportării la ISR. Situația la nivel european a corelării alocației cu salariul minim pe economie

Salariul minim pe economie constituie nivelul minim de venituri pe care trebuie să-l primească un angajat, cu rol esențial în crearea coeziunii sociale și în stimularea redistribuirii echitabile a bunurilor într-o societate. Raportarea alocației la salariul minim pe economie oferă o evaluare mai corectă a disponibilității și interesului unui guvern de a sprijini familiile în creșterea copiilor. În definitiv, aceeași rațiune, coeziunea socială, trebuie să stea și la baza calculului pentru alocația de stat pentru copii.

Din tabelul de mai jos, rezultă că alocația acordată în România are cea mai scăzută valoarea raportată la salariul minim pe economie, de doar 4%, față de 8% în Bulgaria sau 18% în Ungaria.

Alocația lunară (€)[†] Salariul minim pe economie (€)[‡] Raportul alocație/salariu minim (%)
România 44 € (copii < 2 ani, copii cu dizabilități < 3 ani) – 200 lei~9 € (copii > 2 ani) – 42 lei~18 € (copii cu dizabillitati > 3 ani) – 84 lei 218 € (975 lei) 23%4,3%

8, 4%

Ungaria 63 €101 € (copii cu dizabilități) 333 € 18%29%
Bulgaria 51 € (copii < 1 an)13 € (până la finalizarea gimnaziului)25 € (copii cu dizabilități) 184 € 29%8%16%
Irlanda[§] 130 € 1.462 € 9%
Italia 258 € 

122 €

0

< ~1.000 € venituri lunare ale părinților< 2.000 €>5.500 € 25% 

12%

Suedia 1 copil – 120 €2 copii – 251 €3 copii – 411 €

4 copii – 629 €

Mai mulți copii – 218 € /copil

~ 1.400 € 9% – 16%

 

Dacă, în perioada următoare, vor avea loc creșteri succesive ale salariului minim pe economie, conform celor declarate recent de Ministrul Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, doamna Rovana Plumb[**], astfel încât acest salariu să reprezinte 50% din salariul mediu din România până în 2016, considerăm că aceeași politică de majorare trebuie să fie aplicată și în cazul alocației de stat pentru copii.

5. Cuantumul actual al alocației de stat pentru copii nu reflectă respectarea principiului interesului superior al copilului consacrat prin Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, Constituție și Legea 272/2004 privind promovarea și protecția drepturilor copilului.

În sistemele legislative moderne, prioritatea aspectelor ce vizează protecția drepturilor copilului nu este considerată o amenințare la adresa drepturilor adulților sau a politicilor adresate acestora din urmă. De aceea, nu există echivoc în a acorda copiilor o atenție specială pentru respectarea și promovarea drepturilor lor, iar alocația de stat este expresia modului în care autoritățile interpretează și respectă principiul interesului superior al copilului.

————————————————

Despre Organizația Salvați Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.