Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ordinul de protecție

0

Violența domestică. De ce susținem Ordinul de protecție de urgență? Pentru că ne pasă!

Prea multe femei trăiesc cu frica în sân la ele acasă. Și prea puține știu că au de partea lor ordinul de protecție, singurul instrument legal care le dă o șansă. Care, dacă este corect și rapid instituit, așează o barieră între victimă și agresor. Și care, de multe ori, poate să împiedice o tragedie. Este vorba despre ordinul de protecție, prea puțin cunoscut și de victime și de agresori în egală măsură. Este nevoie de educație, dar până când vom face educație reală, ar trebui să vorbim mai mult despre faptul că violența asupra femeii nu este o problemă de familie, ci a întregii comunități. Și că actul de violență nu este o întâmplare ci o infracțiune care trebuie pedepsită. Cu cât mai mulți agresori află că un ordin de protecție acordat soției sau partenerei înseamnă că li se va interzice să se apropie de aceasta sau de copiii lor, că-și pot pierde casa, că vor fi nevoiți să evite locurile în care merge ea de obicei, cu atât cresc șansele ca numărul victimelor lor să scadă. Cu cât mai mulți agresori află că riscă închisoarea dacă încalcă acest ordin de protecție, cu atât cresc șansele ca numărul lor să scadă. La fel, femeile victime au nevoie să știe că nu sunt singure, că au dreptul la o viață normală și că un ordin de protecție ar trebui să le garanteze că agresorii lor vor păstra distanța impusă. 50, 100, 200 de metri poate nu înseamnă mare lucru, însă pentru victime este garanția protecției. Sigur, un act nu poate schimba un om peste noapte; faptul că ai un ordin de protecție nu înseamnă că teama de violență dispare ca prin farmec. Faptul că ai rămas în casă – o casă plină de durere, cu uși în continuare închise- nu înseamnă că ai uitat un capitol și-ai început o viață nouă. Sau dacă partenerul violent merge, obligat, la ore de consiliere psihologică nu înseamnă că se va transforma în soțul visat. Dar măcar fiecare are o șansă: aceea de a deschide un capitol nou. Ordinul de protecție nu poate repara tot ce au stricat lipsa educației, a grijii față de tine și față de ceilalți, lipsa respectului față de lege. Dar ordinul de protecție este tot ce avem. Noi nu susținem doar ordinul de protecție. Spunem deschis și că el are nevoie de îmbunătățiri: că drumul de la agresiune până la hotărârea judecătorească ce instituie ordinul trebuie scurtat; că e nevoie de aplicarea lui în regim de urgență; că toate cheltuielile pentru obținerea lui trebuie decontate victimei, altfel multe dintre acestea nu-și pot permite să-l ceară. Noi nu cerem doar măsuri pentru victime, ci și măsuri care se referă la cei care le apără pe acestea, pentru că ele singure nu au puterea să o facă: judecători special desemnați care să poată judeca pe loc gravitatea și gradul de pericol ale situației, polițiști pregătiți, procurori deciși să ceară în numele lor un ordin de protecție, medici motivați să se implice. De ce susținem ordinul de protecție? Pentru că ne pasă!

Pentru că dincolo de autorități, organizații non-guvernamentale, voluntari sau experți, tot oameni suntem, iar legile de oameni sunt făcute și tot de oameni respectate și aplicate. Cine suntem noi, cei care susținem implementarea ordinului de protecție în regim de urgență? O mână de organizații, grupate în Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, care derulează proiectul „Ordinul de protecție – campanie de advocacy și asistență juridică”, al cărui obiectiv este acela de a promova drepturile femeilor și de a proteja femeile victime ale violenței în familie prin urgentarea emiterii ordinului de protecție. Proiectul este implementat de Asociația Transcena în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociația femeilor împotriva violenței Artemis, Asociația Front, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului GRADO, Institutul Est-European pentru sănătatea reproducerii, Asociația Anais, Asociația Centrul de Dezvoltare Curiculară și Studii de Gen Filia, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundația Sensiblu, Asociația E Romnja și este finanțat de Open Society Foundation. Campania pentru introducerea ordinului de protecție de urgență ne amintește tuturor că stă în puterea noastră nu doar în aceste 16 zile dedicate, la nivel mondial, eliminării violenței împotriva femeilor, ci tot timpul, să ne implicăm mai mult în susținerea acestei cauze.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.