Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Orăşenii pot consuma local şi responsabil

0

84% dintre românii din mediul urban cred că “mâncarea pregătită în casă este mai sănătoasă decât cea cumpărată”. Totuşi, orăşenii nu au timpul sau spaţiul pentru a prepara alimentele acasă, alături de cei dragi. Femeile de la ţară, în schimb, dau viaţă unor reţete delicioase, zi de zi. Cu toate acestea, produsele făcute în casele lor, nu pot fi vândute, legal, orăşenilor.

Pe baza acestor nevoi, a luat naştere Anotimpuri la borcan, un proiect care va dezvolta mediul rural românesc şi va ajuta oamenii din oraşe să mănânce mai sănătos şi să susţină economia locală.

Anotimpuri la borcan - Andreea RotaruAnotimpuri la borcan oferă, gratuit, femeilor care locuiesc în satele din regiunile Sud-Muntenia, Centru și București-Ilfov, trei instrumente care să le permită să răspundă cererii de produse sănătoase, a orăşenilor.

Astfel, prin proiect, 560 de femei vor urma cursuri gratuite, acreditate, despre producţia sigură şi legală a fructelor şi a legumelor conservate. Apoi, vor fi ajutate să obţină actele necesare vânzării produselor iar, spre finalul proiectului, vor fi deschise trei centre culinare avizate igienic şi sanitar, unde să îşi pună în valoare reţelele tradiţionale, în siguranţă pentru consumator. Centrele vor funcţiona în mediul rural, acolo unde vor exista cele mai multe grupe de cursante care doresc să producă şi să vândă conserve din fructe şi legume.

Înscrierile la cursuri au loc continuu, până la momentul epuizării celor 560 de locuri, în toate cele trei regiuni. Singurele condiţii pentru a participa sunt următoarele: doamnele şi domnişoarele să fie domiciliate în mediul rural, să fi absolvit nivelul minim de şcolarizare obligatorie şi să nu fie angajate în prezent.

“La finalul proiectului Anotimpuri la borcan, 560 de femei din mediul rural vor putea produce şi vinde legal conserve de legume şi fructe. Deşi produsele vor fi realizate în centrele culinare organizate prin proiect, conservele îşi vor păstra acelaşi gust tradiţional şi aceeaşi valoare nutritivă ca şi când ar fi realizate în casele gospodinelor. Astfel, orăşenii preocupaţi de un stil de viaţă sănătos şi de încurajarea economiei locale vor avea la dispoziţie zeci de produse pe care să le cumpere cu încredere.” (dr. Anca Ştefan, preşedinte Asociaţia React).

Cursurile sunt gratuite şi se vor desfăşura în satele sau comunele în care se formează grupe de minimum 20 de persoane. Pentru înscriere şi alte detalii, pot fi contactaţi experţii de recrutare: Viorica Toader (viorica.toader@asociatiareact.ro, 0732 222 311) şi Nicoleta Steriopulo (nicoleta@asociatiareact.ro, 0732 714 841).

„Ocupare şi antreprenoriat rural” este numele oficial al proiectului „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în Oameni!

****

Asociaţia React este o organizaţie neguvernamentală, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societăţii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact în comunităţile vizate. Organizaţia activează în patru domenii: sănătate publică, educaţie economie socială şi dezvoltare comunitară, are 5 sucursale în care lucrează mai mult de 30 de angajaţi şi 200 de voluntari. Până în prezent, Asociaţia React a obţinut 13 premii de excelenţă – naţionale şi internaţionale şi a contribuit la salvarea a mai mult de 200.000 de vieţi omeneşti. www.asociatiareact.ro.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.