ORADEA: Dezvoltarea abilităților de viață ale tinerilor în contextul dezvoltării durabile

0

Conferința de lansare a proiectului « Dezvoltarea abilităților de viață ale tinerilor în contextul dezvoltării durabile »

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor (beneficiar), Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Asociația REPER21 (parteneri) lansează proiectul « Dezvoltarea abilităților de viață ale tinerilor în contextul dezvoltării durabile », cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU/1.3/S/141511).

Conferința de lansare va avea loc la ORADEA, pe 20 iunie 2014 (vineri), în intervalul 10.00 – 12.30, în sala festivă a Colegiului Național ,”Mihai Eminescu” (str. Roman Ciorogariu, nr. 18).

Afis Conferinta Prof21 FINAL-small2

Grupul țintă al proiectului este format din 1060 de cadre didactice din învățămantul preuniversitar din întreaga țară.

Proiectul își propune să îmbunătățească competențele profesionale ale cadrelor didactice prin:

1) un curs de formare, acreditat, cu durata de 10 zile. În cadrul acestuia, profesorii vor învăța să dezvolte abilitățile de viață ale elevilor pe baza unei abordări complexe, transdisciplinare, care îmbină metodele inovatoare ale educației nonformale cu educația pentru dezvoltarea durabilă;

2) “curriculumul la decizia școlii” (CDȘ) pentru două discipline opționale: “Dezvoltarea abilităților de viață” (gimnaziu) și “Competențe pentru dezvoltarea durabilă” (liceu). Acestea vor fi autorizate și vor fi însoțite de instrumentarul pedagogic necesar utilizării lor efective de către profesori;

3) o comunitate de practică  între profesorii implicați în proiect și reprezentanții ONG-urilor din țară active în domeniul educației. Comunitatea va dispune de platforma www.Prof21.ro, pentru o utilizare avansată a mijloacelor TIC în scopul planificării de proiecte educaționale prin parteneriate școală-ONG.

Schimbările profunde și rapide ce caracterizează lumea de astăzi revoluționează toate domeniile, inclusiv educația. Noua pedagogie este „centrată pe elev” pentru a ține cont de posibilitățile sale reale de a performa într-o societate complexă și imprevizibilă, precum cea a secolului XXI. Noile metode sunt „active”, adică urmăresc să transforme elevul din receptor pasiv de informații în actor al procesului de învăţare. Noua scoală îl învață să învețe autonom, îl stimulează să cerceteze, îl implică în realizarea de proiecte desfășurate în situații concrete. Piatră de temelie a educației de ieri, transmiterea de cunoștințe nu mai este un scop în sine, ci doar una dintre variabilele necesare pentru formarea de competențe.

Pentru ca orientarea spre competențe să aibă succes, dezvoltarea abilităților de viață este indispensabilă. Fără o paletă largă de abilități, tinerii nu reușesc să transfere către viața reală și să utilizeze efectiv cunoștințele pe care le dobândesc în cadrul școlar. Abilitățile reprezintă deci ingredientul esențial ce le permite transpunerea cunoștințelor în comportamente și în atitudini.

Totodată, dezvoltarea abilităților de viață trebuie realizată „în context”. Competențele formate trebuie să ofere tinerilor o mai bună adaptare la complexul de constrângeri și provocări sociale, de mediu, economice și culturale specifice societății în care trăiesc. Educația pentru dezvoltarea durabilă permite înțelegerea problemelor societale și identifică soluțiile disponibile în contextul actual. Premisa proiectului este că educația pentru dezvoltarea durabilă întărește relevanța și eficacitatea dezvoltării abilităților de viață. Vom utiliza sinergia acestor două abordări pentru a oferi cadrelor didactice un proces de învățare coerent și complet.

AGENDA:

10.00 – 10.30: Înregistrarea participanților

10.30 – 10.40: Cuvânt introductiv

Nicolae Avram, Inspector Școlar General al ISJ Bihor

10.40 – 11.00: Un proiect pentru noua educație!

Simina-Maria Hinț, director CJRAE Bihor, manager de proiect

11.00 – 11.30: Dezvoltarea abilităților de viață

Viorelia Avram, manager de proiecte FDSC, coordonator al FDSC în proiect

Lucia Curta, formator FDSC în domeniul abilităților de viață

11.30 – 12.00: Educația pentru dezvoltarea durabilă

Ana-Maria Paladuș, vice-președinte REPER21, expert dezvoltare durabilă

Lorena Stoica, formator REPER21 în domeniul dezvoltării durabile

12.00 – 12.30: Sesiune de întrebari și răspunsuri

Despre parteneri:

www.cjraebihor.ro; www.fdsc.ro; www.reper21.org

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.