Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Opționalul “O oră pentru democrație” poate fi predat și în liceul tău

2

Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană își dorește extinderea programului educațional „Orei pentru democrație” în mai multe licee din țară ca disciplină opţională în oferta de Curriculum la decizia şcolii, începând cu anul şcolar 2016-2017.

ora_pentru_democratie

„Ora pentru democrație” este gândită pentru 1 oră/săptămână, pe durata unui an școlar și se poate studia în clasele a X-a și a XI-a ale ciclului liceal. Programa propusă se bazează pe metode de educație non-formală, urmărind implicarea activă a elevilor în comunitate.

Cadrele didactice interesate de promovarea educației democratice în rândul tinerilor sunt invitate să acceseze site-ul www.orapentrudemocratie.ro, secțiunea resurse, pentru a descoperi programa și toate informațiile necesare preluării acestui opțional. Profesorii interesați ne pot contacta la contact@orapentrudemocratie.ro pentru a prelua materialele necesare.

Echipa proiectului “O oră pentru democrație” pune la dispoziția celor interesați curricula și materiale didactice. De asemenea, profesorii interesați să predea democrația în liceul lor pot urma un training realizat de către membrii Asociației Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană și pot demara procedurile de aprobare a opționalului de către Inspectoratul Școlar de pe raza județului.

“Informațiile și conţinutul materialelor de lucru realizate în cadrul proiectului precum Ghidul Profesorului pe baza căruia se predă la clasă cursul optional, Ghidul de bune practici privind modelul democratic elvețian și Manualul Elevului denumit “Democrația participativă și cetățenia activă. Tineri cetățeni europeni.” depășeșc limitele unui simplu curs preuniversitar, devenind o sursă de inspirație pentru elevi și profesori dar și o monografie referitoare la democrație, implicare și comunitate. Consider ca preluarea de către tot mai multe cadre didactice a acestei discipline este necesară pentru ca tinerii să participe la schimbarea României, conștientizând că democrația există doar prin implicare”, spune Ion Constantin Șolga, manager proiect “O oră pentru democrație”.

Începând cu luna septembrie 2015, programul educațional “O oră pentru democrație” se implementează sub forma unui program pilot în trei licee din Drobeta-Turnu Severin, pe baza training-ului și a materialelor de studiu furnizate de Asociație.

Peste 200 de elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Stefan Odobleja”, Colegiului Naţional „Gheorghe Ţiţeica” şi Colegiului Tehnic „Decebal” din Drobeta-Turnu Severin urmează opționalul predat în cadrul acestui program. Prin acest opțional, echipa proiectului își propune ca tinerii severineni să fie informați cu privire la cetățenia activă și democrația participativă și să pună în practică instrumentele democrației pentru a deveni, în viitor, cetățeni responsabili și implicați în societate.

În perioada februarie 2015-iulie 2016, proiectul “O oră pentru democrație” este implementat de Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană alături de Asociația Româno-Elvețiană pentru Sprijin în Integrare din Elveția Centrală, Colegiul Naţional Pedagogic „Stefan Odobleja”, Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica” şi Colegiul tehnic „Decebal”. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

2 comentarii

  1. avatar

    Sa se creeze licee de specialitate ca inainte si la liceele de profil sa-i dai cu democratia, la cele de mate/info/muzica/sport nu stiu cui i-ar trebui, nu au timp de abureala si bla, bla bla..

  2. avatar
    Echipa RomaniaPozitiva on

    Chiar asa – cui ii trebuie democratie??! 🙂
    Domnule, va recomandam sa va mai ganditi putin la comentariul Dumneavoastra.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.