Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Opinie: Dezvoltarea abilităților sociale – cheia succesului pentru educația secolului XXI

0

Opinie: Dezvoltarea abilităților sociale – cheia succesului pentru educația secolului XXI

Autor: Lenna Glade, Vicepreședinte Maple Bear Global

Secolul XXI vine cu o serie de provocări și noi cerințe de la noile generații și de la sistemele de educație deopotrivă. Misiunea acestora este acum pregătirea unei generații care se confruntă cu o viteză fără precedent a schimbărilor sociale, economice și tehnologice. În acest sens, formarea de persoane active din punct de vedere social, de lideri ai unei societăți sustenabile, care să fie capabili să se adapteze rapid la schimbări devine principala misiune a oricărui sistem de educație. În procesul de educație, accentul se mută din zona strict de învățare și de asimilare a unor informații care se perimează rapid, în cea a dezvoltării abilităților sociale (soft skills).

Sistemele clasice de educație s-au concentrat, de-a lungul timpului, doar asupra memorării faptelor prin aplicarea anumitor metode de lucru. Acest model bazat pe livrarea de informații s-a schimbat radical ca urmare a apariției noilor tehnologii care permit accesarea de cunoștințe și informații la un nivel imposibil de imaginat în trecut. În acest context, rolul educației nu mai este acela de a oferi informații, ci de a facilita învățarea.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a identificat un set de 12 abilități necesare pentru pregătirea tinerelor generații pentru viitorul lor profesional în contextul economic din prezent (competențe ale secolului XXI), organizat pe trei grupe:

Prima grupă include aptitudinile de învățare, care sunt cruciale pentru adaptarea la noua piață a muncii și pregătirea copiilor pentru a deveni lideri și persoane responsabile și active social. Acestea sunt:

 • gândirea critică – abilitatea de a identifica individual soluții pentru situații complexe
 • creativitatea – gândirea în afara cadrelor impuse, un impuls major pentru inovație
 • lucrul în echipă – capacitatea de lucra cu alții și de a face compromisuri în numele unui scop comun mai larg
 • abilități de comunicare – comunicare eficientă cu diferite tipuri de persoane.

Ceea de-a doua grupă se referă la mai multe tipuri de alfabetizare și analizează modul în care copiii primesc, interpretează și înțeleg volumul de informații la care sunt expuși zilnic, precum și felul în care sunt citite datele și faptele. Un factor cheie în demersul de alfabetizare îl reprezintă selectarea surselor de informare și identificarea știrilor false, care sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră.

Această categorie include:

 • alfabetizarea în procesul de informare
 • alfabetizarea în accesarea mass media
 • alfabetizarea în tehnologie.

Cea de-a trei grupă include formarea unor aptitudini „de viață”, care cumulează atât caracteristicile personale cât și pe cele profesionale:

 • flexibilitatea – abilitatea de a se adapta la un mediu în schimbare
 • leadership – capacitatea de a motiva o echipă pentru atingerea unui obiectiv comun
 • inițiativa – motivația personală care alimentează dezvoltarea de proiecte, strategii și planuri
 • productivitatea – menținerea productivității în ciuda factorilor care distrag; abilitatea de a-și finaliza sarcinile la timp
 • Aptitudinile sociale – crearea de relații personale și profesionale care să favorizeze schimbul de idei și experiențe.

Acest set de aptitudini va permite copiilor să acumuleze instrumente psihologice importante, care să-i ajute să răspundă cerințelor și contextului prezent.

Canada este una dintre primele țări care și-a adaptat sistemul de educație la concepțiile secolului XXI. Începând cu anul 1994, a implementat o metodologie care dezvoltă complex personalitatea copilului – atât din punct de vedere fizic, cât și intelectual, emoțional sau social, axându-se pe învățarea abilităților cheie pentru o reușita lor în carieră. Motiv pentru care Canada se situează în Top 5 lideri mondiali în educație în domeniile: matematică, știință și alfabetizare, clasându-se înaintea unor țări cu tradiție solidă și îndelungată în educație, precum Marea Britanie sau Franța.

Metodologia canadiană este asimilată de sistemul educațional propus de Maple Bear – sistem disponibil, în curând și în România – care pune la baza procesului educațional descoperirea, colaborarea, experimentarea și rezolvarea problemelor. Astfel, metodele tradiționale sunt înlocuite cu cele care stimulează gândirea copiilor, încurajându-i să exploreze mediul în care trăiesc și să găsească răspunsuri la provocările zilnice. Iar când aceștia ajung să descopere utilitatea lucrurilor pe care le fac, participă la activități cu plăcere.

Experimentarea presupune acceptarea greșelii, dezvoltarea unui mediu în care orice nereușită este, de fapt, un pas înainte în construirea încredererii în forțele proprii.

Tot o parte importantă a metodologiei aplicată în sistemul Mapple Bear este modul în care cultura educației este transferată de la profesor la elev. Elevii sunt încurajați să se autoeduce, asumându-și responsabilitatea actului de învățare, de la materiile pe care doresc să le studieze, la stabilirea obiectivelor, monitorizarea rezultatelor și la pașii pe care îi au de urmat pe mai departe.

O altă direcție susținută de sistemul Mapple Bear este încurajarea copiilor de a îmbunătăți mediul în care trăiesc, să fie la curent cu concepte care țin tehnologie, mobilitate și migrație, încălzirea globală, noile profesii sau idei. De conștientizarea faptului că nu există doar cetățenie globală, ci că e important, în primul rând, să ne asumăm o cetățenie locală activă.  

O educație aliniată la cerințele prezentului și la contextul economic actual poate pregăti tinerele generații pentru integrarea în câmpul muncii și la menținerea unui echilibru mai bun al forței de muncă, astfel încât să răspundă provocărilor secolului XXI.

Despre Lenna Glade, Vicepreședinte Maple Bear

Lenna Glade este un cadru didactic cu 40 de ani de experiență. Ea a fost profesoară, administrator de școală, coordonator al Departamentului de Educație, iar, în prezent, este profesor în cadrul Universității Winnipeg, din Manitoba, Canada. În ultimii zece ani, Lenna a inițiat și implementat mai multe proiecte de educație internațională în rolul de membru al Facultății. Pe lângă programele de practică din Thailanda și China, Lenna a implementat un program de licențiere în educație în Asia și un program post-bacalaureat în Brazilia.

Lenna Glade este fostul director academic al Maple Bear Brazilia. În ultimii 6 ani, ea a instruit profesori și administratori de școli din Brazilia, India, China, Coreea, Vietnam și Singapore. ***

Maple Bear în România

Școala Maple Bear își propune să implementeze în România și în Europa Central-Estică cel mai bun sistem bazat pe metodologia canadiană bilingvă. Maple Bear este unul dintre brandurile din domeniul învățământului privat cu cea mai rapidă creștere de la nivel global. Înființat în urmă cu numai 12 ani, este prezent astăzi în 17 țări din întreaga lume, cu peste 350 de unități de învățământ preșcolar, școlar și liceal și cu peste 36.000 de elevi. Modelul său de afaceri de succes din școlile din întreaga lume i-a adus recent în Europa Centrală și de Est cu un plan de dezvoltare ambițios pentru următorii zece ani – cu ținta de a dezvolta o rețea vastă de școli cu peste 15.000 de elevi.

În România, Maple Bear intenționează să deschidă 10 unități școlare pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial, luând în calcul posibilitatea de a se extinde și în zona învățământului liceal.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.