Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ONG-urile de protecţia mediului recomandă sărbători de 1 Mai şi de Paşti ecologice

0

ONG-urile de protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii din România încurajează românii să sărbătorească mini-vacanţa de 1 Mai şi Paşti fără să lase urme de mizerie în natură.

An de an, cu ocazia acestor evenimente, sute de mii de români ies în natură pentru a sărbători la grătar sau la picnic. ONG-urile de mediu fac apel la fiecare român ca aceste ieşiri să fie însoţite de obiceiul de a strânge gunoaiele în saci şi a le transporta până la containere special amenajate pentru colectare deşeuri. De asemenea, este important ca locurile pentru campare şi realizarea de grătare să fie alese astfel conform prevederilor legale: locuri special amenajate pentru grătar / campare, la 100 metri distanţă de pădure, în cantoanele forestiere, în cabanele forestiere sau, desigur, în locuinţele private.

ONG-urile doresc să mulţumească românilor pentru că vor păstra natura curată şi vor aprinde focuri numai în locurile permise prin lege. Astfel vom avea sărbători liniştite şi ecologice.

Conform prevederilor legale, pentru abandonul gunoiului în locuri necorespunzătoare amenda este între 3.000 şi 6.000 lei (conform Legii nr. 265 / 2006 privind protecţia mediului, cu modificări şi completări ulterioare) iar pentru aprinderea focului în alte locuri decât cele amenajate special amenda este între 2.000 şi 5.000 lei (conform Legii nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic).

Semnatari:

Plantăm fapte bune în România – iniţiativă de împădurire

Asociaţia EcoAssist – Bucureşti

Asociaţia HIPOCAMPUS – Bucureşti

Asociaţia Social Eco Team – Ploieşti

Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS” – Covasna

Asociaţia ARIN – Brăila

Asociatia ECOTECA – Bucureşti

Asociatia de Ecoturism din Romania

Asociaţia MaiMultVerde – Bucureşti

Let’s Do It, România

Asociaţia Montană Pathos

Asociaţia Ecologică Turismverde

Organizaţia GeoEcologică ACCENT

 

vizual_foc

vizual_gunoi

Despre autor

avatar

Înființată în 2008, EcoAssist are drept misiune generarea unei mișcări sociale în domeniul protecției mediului care implică, în primul rând, voluntarii. “Impactul proiectelor realizate prin EcoAssist a dus la mobilizarea unui număr mare de oamenii, iar eu am crezut întotdeauna că oamenii care petrec timp în folosul comunității sunt exact oamenii de care România are nevoie”, mărturisește Liana Buzea, fondator EcoAssist. “Plantăm fapte bune în România” este inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României și începută de EcoAssist în 2011, Anul internațional al pădurilor și Anul European al voluntariatului. Misiunea inițiativei este aceea de a crește și proteja păduri. Din portofoliul EcoAssist, mai fac parte, alături de “Plantăm fapte bune în România” și ale proiecte. EcoAssist este inițiatorul și reprezentantul legal al primei ediții a "Let's Do It, Romania!" – mișcarea internațională de curățarea țării într-o singură zi, prin implicarea societății civile, a cetățenilor și a autorităților, “Salvați Spațiile Verzi”, campanile națională de advocacy și lobby pentru legislația spațiilor verzi sau “Broșura ECO”, ce a avut drept obiectiv promovarea ecologiei în București.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.