Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ONG-urile contestă Guvernul român la Convenția de la Aarhus și Comisia UE privind dezastrul forestier

0

Brașov, România – Astăzi, într-o conferință de presă organizată la Brașov lângă Conferința Directorilor UE pentru Natură, avocatul specializat pe păduri al ONG-ului Agent Green și EuroNatur a anunțat lansarea unor plângeri împotriva Guvernului României din cauza unor dovezi puternice privind încălcări ale legislației UE privind exploatările de păduri.

Plângerile critică eșecurile sistemice din partea României: au fost aprobate amenajamente silvice, înainte de a fi realizate evaluări de mediu și consultările publice. Plângerea oficială va fi înaintată Comisiei Europene și Comitetului de Aplicare a Convenției de la Aarhus.

Conferința de presă a avut loc pe trotuarul din fața hotelului Kronwell din Brașov unde cei 28 de directori UE pe biodiversitate se întrunesc în perioada 7-10 aprilie. Oficialii au fost întampinați cu un banner uriaș de protest cu mesajul ”EU: PROTECT ROMANIA’S VIRGIN FORESTS NOWde către activiștii Agent Green și au fost invitați alaturi de jurnaliști să urmărească filmări LIVE din Munții Făgăraș și înregistrări din alte arii protejate cu dovezile filmate ale dezastrului. Filmările din teren realizate de investigatorii Agent Green contrazic afirmația Guvernului Român că situația este sub control.

Imagini LIVE cu dezastrul din Făgăraș:

https://vimeo.com/328987342

Montaj dezastru arii protejate (engleză):

https://vimeo.com/299523955

*Filmarile pot fi folosite liber cu condiția să fie menționată sursa, pe întreaga durată a difuzării.

Guvernul României a implementat amenajamete silvice în cadrul siturilor Natura 2000 înainte de a efectua evaluarea strategică de mediu și evaluarea adecvată în conformitate cu legislația europeană și înainte de emiterea ordinului de aprobare al ministrului mediului, punând în pericol integritatea factorilor de mediu, inclusiv a pădurilor virgine, a speciilor și habitatelor protejate. Aplicarea planurilor de gestionare a pădurilor înainte ca evaluarea de mediu să înceapă încalcă și Convenția de la Aarhus, deoarece consultarea publicului trebuie realizată înainte de luarea unei decizii și nu după ce planul a fost deja pus în aplicare. Ne dorim o reacție rapidă a Comisiei Europene în sensul demarării procedurii de infringement împotriva României, pentru a opri exploatarea forestieră pe scară largă în multe dintre cele mai valoroase păduri naturale și vii din Europa, din siturile Natura 2000.„, a spus Cătălina Rădulescu, avocat partener cu Agent Green.

România adăpostește cel mai mare patrimoniu natural și păduri virgine din zona climatică temperată a UE. Câteva sute de mii de hectare din aceste păduri cu valoare ridicată de conservare sunt cuprinse în siturile Natura 2000, dar nu au o protecție adecvată. Astfel, Agent Green și EuroNatur și-au unit forțele pentru a documenta eșecul sistemic al Guvernului României de a asigura implementarea corespunzătoare a rețelei de arii protejate Natura 2000. Cu toate acestea, Guvernul român a refuzat accesul la informații de mediu relevante, astfel încât ONG-urile și experții nu au deținut până acum dovezile necesare privind distrugerile care au avut loc în Site-urile Natura 2000.


Distrugerea în pădurile seculare și în pădurile virgine este vizibilă pe imaginile prin satelit și la fața locului, pe teren. Pentru a putea depune o plângere trebuie să dovedești cu documente că încălcările directivelor privind natura sunt intenționate și în curs de desfășurare. Dar Guvernul României restricționează accesul la informațiile de mediu relevante care ar fi trebuit să fie puse la dispoziție în mod public. Justiția română susține acest comportament. Deci, în prezent, desfășurăm 32 de procese doar pentru a avea acces la planurile de gestionare forestieră. Accesul la aceste documente este esențial pentru a verifica coerența planurilor de gestionare a pădurilor cu regimurile de gestionare Natura 2000, pentru conservarea habitatelor și speciilor enumerate. Întrucât justiția a decis în unele cazuri să păstreze această informație secretă, respingând cererile de acces la informații de interes public, vom sesiza Comitetul de Aplicare al Convenției de la Aarhus pentru încălcarea atât a accesului la informații, cât și a procedurilor de consultare publică. Suntem încrezători că Aarhus va contracara și va corecta sistemul judiciar român. „, a încheiat Gabriel Păun, Președintele Agent Green.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.