Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ONG: IQEA, un proiect pentru mobilitatea muncii

0

Se vorbește tot mai mult, în ultimii ani, despre mobilitatea muncii ca despre o oportunitate ce crește șansele găsirii unui loc de muncă mai bun dar și despre beneficiile schimbului de experiență între statele membre. Pentru a fructifica însă această oportunitate, este nevoie ca diplomele, calificarea sau cunoștințele dobândite formal sau informal să fie recunoscut de cât mai multe state sau chiar la nivel european.

Aceasta a fost, pe scurt, ideea proiectului transnațional IQEA, derulat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul programului de Invățare pe tot parcursul vieții de către agenții de formare profesională din Italia, Germania, România, Polonia și ajuns la final acum.  Calificările vizate de proiect au fost cele de îngrijitori profesioniști care oferă servicii la domiciliu sau în instituții – îngrijitori bătrâni la domiciliu și infirmiere.

Timp de trei ani, partenerii implicați în proiect au trecut prin mai multe etape, în încercarea de a standardiza recunoașterea calificărilor vizate și implicit a diplomei și a creditelor în toate regiunile pilot pentru a asigura o mai bună mobilitate a acestora în spațiul european. Acestea au fost: identificarea profilului profesional în fiecare țară parteneră, definirea comună a creditelor, a standardelor de formare (număr de ore, metode, competențe IT), a unei proceduri unice de evaluare, semnarea memorandului de cooperare ECVET și testarea pilot a acestui acord în țările sau regiunile partenere.

Pentru a marca finalul proiectului, Asociatia Habilitas, unul dintre parteneri,  a organizat de curând un seminar in cadrul caruia au fost prezentate etapele și  rezultatele obținute în perioada 2010 – 2013.

Rodica Căciulă, reprezentantul Asociației Habilitas,  a prezentat condițiile memorandumului semnat luna trecută de către partenerii proiectului, precum și rezultatele testării modelului IQEA pe cele două calificări vizate de proiect – îngrijitor la domiciliu și infirmieră. Testarea a avu loc în perioada decembrie 2012-aprilie  2013 și a fost realizată în cadrul cursurilor formale VET organizate de două agenții acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice: Asociatia Habilitas – CRFP pentru profilul “Ingrijitor batrani la domiciliu”, si Crucea Rosie Buzau pentru profilul “Infirmiera”. Cele mai bune rezultate au fost obținute de cursanți la modulele Comunicare și Etică, cele mai slabe la modului Mobilitate, acesta ținând mai mult de dotarea instituțiilor și a locuinței beneficiarilor cu echipamente moderne, ce asigură o mai mare autonomie persoanelor vârstnice.

IQEA evo

Semnarea memorandumului de recunoaștere reciprocă a modelului IQEA între țările participante, România, Polonia, Italia şi Germania, va fi sprijinit în mod activ de două regiuni din Italia care vor experimenta în teritoriile lor instrumentele și procedurile testate de proiect: Sardinia şi Friuli Venezia Giulia.

Datorită calificării mai adecvate a personalului de îngrijire la domiciliu, aplicarea modelului IQEA Evo va duce la îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi a recunoaşterii sociale a celor două profesii dar și la creșterea calitatății vieţii vârstnicilor.

Proiectul IQEA a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin programul Long Life Learning și derulat în perioada 2010 – 2013 de parteneri din Italia, România, Polonia și Germania: Anziani e non solo – Società cooperativa, coordonatorul tehnic şi ştiinţific al proiectului; Exfor, agenție de formare acreditată în regiunea Sardinia;  Autoritatile centrale din regiunile Sardinia si Friuli Venezia Giulia; Cooperation Fund Foundation din Polonia; Kairòs, o organizaţie italiană cu experienţă în activităţi de creare şi de implementare a unor modele de calificare a personalului care acordă îngrijire vârstnicilor; Centrul de Resurse si Formare Profesionala Habilitas, România; IAT, agenţie specializată de la Universitatea din Bremen.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.