ONG 2020. Patru ateliere de planificare a Responsabilității Sociale

2

Societal organizează patru ateliere de planificare strategică vizând integrarea Responsabilității Sociale în proiectele ONG-urilor din patru domenii: organizarea de evenimente, producția și consumul, dezvoltarea comunitară, educația nonformala. Atelierele vor reuni aproximativ 50 de participanți fiecare, membrii ai ONG-urilor, și se vor desfășura la Sighetu Marmației (28 – 29 ianuarie), Piatra Neamț (4 – 5 februarie), Târgu Jiu (18 – 19 februarie) și Galați (25 – 26 februarie). Vor fi utilizate două metode de lucru: analiză participativă a unor modele de Responsabilitate Sociala si construcția participativă de scenarii privind evoluția acestui concept pe termen lung (la orizontul 2020) în proiectele ONG-urilor.

Cum va arăta ONG-ul tău în 2020? Dar proiectele pe care le vei realiza atunci? Ce rol va juca conceptul de Responsabilitate Socialain organizația și în activitățile tale la sfârșitul acestui deceniu ?

În următorii ani, ONG-urile vor trebui să facă față unui context tot mai complex și mai schimbător. Provocările sociale, economice și de mediu capatao amploare nebanuitasi vor pune inevitabil din ce în ce mai multă presiune asupra modului în care am fost obișnuiți să ne planificăm și săne gestionăm proiectele. Principiile Responsabilității Sociale devin inconturnabile pentru orice tip de organizație. Prin urmare, nu doar firmele, ci și noi, ONG-urile, avem nevoie în mod imperativ de un management proactiv și responsabil, orientat spre viitor.

În această perspectivă, Societal organizează pentru ONG-urile partenere patru ateliere de planificare strategică. În cadrul fiecărui atelier, ONG-istii participanți ocazia vor avea ocazia:

1) să dezbată principalele mize ale adoptării Responsabilității Sociale în proiectele ONG-urilor;

2) să analizeze participativ aplicabilitatea unor modele de Responsabilitate Socială în propriile proiectele;

3) să construiască participativ o paletade scenarii («viitoruri posibile») privind evoluția proiectelor ONG-urilor la orizontul 2020.

Explorăm viitorul pentru a ne putea pregăti mai bine acțiunile din prezent! Premiza atelierelor noastre este că „nu exista vant prielnic decât pentru cei care știu în ce direcție se îndreaptă” (Seneca).

Concluziile atelierelor vor fi încărcate www.societal.ro.

 

Societal (sau Competenţe şi instrumente pentru adoptarea responsabilităţii sociale şi de mediu în cadrul organizaţiilor societăţii civile”) este un proiect realizat de Asociaţia REPER21, în parteneriat cu ANPCDEFP şi Asociaţia CRIES, şi este cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.