Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Oameni care şi-au propus să schimbe România

0

Seria documentarelor FascinaţiaMeşteşugului a ajuns la episodul cu numărul 5 şi continuă cu povestea lui Andrei Gârbă – economist după studii, ceramist după experianţă. O poveste despre voinţă, alegeri şi dorinţă de schimbare. O poveste de bine despre români şi România.

IMG_4562-Edit

Povestea lui Andrei Gârbă face parte din proiectul Fascinaţia Meşteşugului, un proiect realizat cu pasiune, despre pasiunea celorlalţi. Proiectul este independent, finanţat din resurse proprii, iar primul documentar a fost realizat în anul 2012. Proiectul conţine o serie de documentare video, motivaţionale despre pasiune, perseverenţă, meşteşug şi continuitate.Ideea proiecului a pornit din dorinţa tânărului videograf MateiPleşa (http://www.mateiplesa.com/) de a realiza documentare artistice şi de a promova valorile “ascunse” sau prea puţin mediatizate ale României.

„Tu eşti drumul. Dacă ţi-ai descoperit interiorul, aşa vei descoperi mai departe şi soluţiile care te vor ajuta. Trebuie să perseverezi şi să te descoperi pe tine. Nu fac ceva pentru că vreau să fac ceva, fac pentru că simt că trebuie să fac. Nu există o logică. Voinţa nu vine dintr-un raţionament, vine dintr-o simţire. Lucrurile logice se aştern după aia. ” – menționează Andrei Gârbă în interviul său.

IMG_4552-EditUneori drumul ţi-e dat, alteori ţi-l alegi singur sau pur şi simplu porneşte de la o idee. Andrei Gârbă a început să lucreze alături de tatăl său la vârsta de 14 ani, iar acum, în atelierul din Cluj-Napoca lucrează alături de alţi 5 colegi, fiecare cu propria lui specializare. El nu crede în concurenţă în sensul contemporan al cuvântului, ci mai degrabă în colaborare. Succesul într-un meşteşug e greu de atins şi mai mult decât atât, greu de definit. Pentru Andrei, succesul reprezintă o satisfacţie personală, o bucurie primită din partea clientului.

Pentru Andrei, cuvântul „provocare” înseamnă a accepta proiecte pe care, la momentul asumării lor, ar putea să nu se afle în aria lor de expertiză. Cu alte cuvinte, „Industria are nişte limitări, nu poţi face chiar orice. Dar de fiecare dată cânda apărut un proiect dificil, am spus că fac şi am învăţat să fac, am încercat. Poate nu ne-a ieşit un produs din prima, dar nu a plecat de la noi până ce nu a ieşit aşa cum ne-am dorit.”

Andrei Gârbă lucrează cu pasiune ceramica şi e un optimist care iubeşte Romania şi tradiţiile ei, fapt pentru care în viziunea lui: „România merită mai mult decât ce are acum. Oamenii care sunt în stare să schimbe România sunt oamenii care o iubesc şi care îi respectă tradiţiile, care sunt mândri că fac ceva şi că acel ceva este românesc, făcut în România”. Nu şi-a pierdut încrederea în România pentru ca e convins că ţara noastră mai are mult de oferit. Spune cu încredere şi tărie că iubeşte locul acesta şi că-I vede potenţialul: „Când mă gândesc la ceva, mă gândesc la potenţialul pe care acel ceva îl poate avea. Acel lucru banal poate fi inspiraţie pentru mulţi. O bucată de piatră pentru tine e o bucată de piatră, o bucată de piatră pentru Brâncuşi e Poarta Sărutului.”

IMG_4560-Edit

Mai multe informaţii:

Articolul şi povestea completă: http://www.bit.ly/1mm7fNo
Videoclipul realizat: https://www.bit.ly/1eLJ0Il
Pagina de Facebook a proiectului.

IMG_4522-Edit

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.