O persoana din sase sufera de un episod depresiv, la un moment dat in viata :(

0

Tu stii ce sunt tulburarile de sanatate mintala?

O persoana din sase sufera de un episod depresiv, la un moment dat in viata. Schizofrenia afecteaza 1% din populatie, iar atacul de panica este experimentat anual, cel putin o data, de 30% pana la 40% din populatie. Acestea sunt doar trei dintre tulburarile care ne pot afecta creierul intr-o societate in care stresul a devenit prima noastra natura. Asadar, sa nu intoarcem privirea, ci, mai degraba, sa incercam sa intelegem ca dincolo de orice “perdea” a suferintei se afla un om, la fel de fragil ca si noi.

Oamenii se tem de ceea ce nu inteleg, de aceea persoanele care sufera de o tulburare de sanatate mintala sunt, de regula, ignorate, ridiculizate sau respinse. Insa, nimeni nu alege sa sufere de o tulburare mintala, iar acceptarea si tratarea ei sunt imposibile fara suportul celor din jur.

Persoanele cu dizabilitati psihosociale reprezinta un grup deosebit de stigmatizat si discriminat in Romania. Odata pus diagnosticul, acesta se transforma intr-o eticheta care anuleaza dreptul la demnitate si la o viata independenta, desi, in realitate, multe dintre persoanele care sufera de o tulburare de sanatate mintala dispun de toate abilitatile necesare unei vieti active.

decid_cartolina terapie fata

In prezent, cele mai cunoscute tulburari psihice sunt:

 1. Tulburarea somatoforma, care se manifesta prin prezenta unor simptome somatice care afectează buna funcționare a individului în plan personal, psihologic, social, profesional etc.
 2. Tulburarea obsesiv compulsiva (OCD) se manifesta prin ganduri repetitive, nedorite si comportamente rituale;
 3. Tulburarea de personalitate borderline se prezinta prin schimbari de dispozitie, impulsivitate, ostilitate si relatii sociale instabile;
 4. Atacurile de panica presupun un nivel crescut de teroare;
 5. Agorafobia reprezinta frica de locuri sau situatii in care poate aparea un atac de panica;
 6. Tulburarea afectiva bipolara, cunoscuta si sub denumirea de boala maniaco-depresiva, este o tulburare psihica ce presupune variatii mari ale dispozitiei afective, energiei si capacitatii de functionare a unei persoane.
 7. Schizofrenia variaza in simptome, severitate si durata de la persoana la persoana si poate interfera cu capacitatea sau abilitatile persoanei de a avea un job sau de a se integra in societate;
 8. Fobia specifica reprezinta frica de un obiect, animal sau situatie circumscrisa, bine precizata;
 9. Fobia sociala e frica fata de una sau mai multe situatii sociale;
 10. Depresia se manifesta prin lipsa placerii activitatilor pe care persoana afectata le desfasoara, iar nivelul energiei psihice este atat de redus, incat orice actiune, cat de mica, presupune mult efort;
 11. Anxietatea generalizata se manifesta prin ingrijorari persistente care afecteaza viata sociala.

Afla mai multe despre dizabilitatile psihosociale aici!

Stiai ca:

 • Tulburarea de personalitate borderline afecteaza 1,6 % din populatia generala?
 • Schizofrenia este o boala cronica a creierului care afecteaza 1% din populatie? Asta inseamna ca in Romania traiesc 200 000 oameni ce au aceasta dizabilitate.
 • Depresia este una dintre cele mai frecvente dizabilitati psihosociale?
 • In ceea ce priveste distributia pe sexe, femeile prezinta o incidenta mai mare in cazul aparitiei tulburarilor somatoforme decat barbatii (aproximativ 2:1)?
 • Anual, 30% pana la 40% din populatia generala va avea un atac de panica?
 • La mai mult de 11% dintre persoane, fricile au putut fi considerate fobii specifice?
 • Persoanele care fac psihoterapie pentru fobia sociala se simt mai putin anxioase?
 • Exista numeroase persoane care au avut rezultate profesionale remarcabile si au adus contributii imense in economie, politica, stiinta si literatura, desi prezentau diverse dizabilitati psihosociale?
 • Analiza rezultatelor mai multor cercetari recente arata ca in Romania persoanele cu dizabilitati psihosociale reprezinta unul dintre cele mai discriminate si marginalizate grupuri, iar distanta societatii fata de aceste persoane este una din cele mai crescute din Europa?

Primul pas catre sanatatea mintala il reprezinta echilibrul, increderea si respectul din partea celor apropiati. Astfel, societatea devine mai deschisa si poate asigura un mediu incluziv pentru persoanele cu dizabilitati psihosociale, un mediu in care aceste persoane pot duce o viata activa, luand singure deciziile care le influenteaza viata si fiind reprezentati doar atunci cand este nevoie.

Pentru persoanele cu dizabilitati psihosociale, ActiveWatch si Asociatia din Romania de Psihiatrie Comunitara au lansat proiectul Decid pentru mine! prin care isi propun sa creasca nivelul de constientizare a drepturilor si posibilitatilor de autoreprezentare si actiune civica a persoanelor cu dizabilitati psihosociale.

Decid pentru mine! este un proiect realizat de ActiveWatch si Asociatia din Romania de Psihiatrie Comunitara, in perioada aprilie 2014 – iunie 2015, in cadrul caruia a devenit activ primul grup de initiativa cetateneasca din Romania format din persoane cu dizabilitati psihosociale, a fost lansata o cercetare sociologica pe tema calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati psihosociale, 15 persoane cu dizabilitati psihosociale au fost instruite in tehnici de advocacy si comunicare pentru ca acestea sa se poata autoreprezenta in viitor, au fost organizate workshop-uri cu reprezentanti ai institutiilor care lucreaza cu acest grup vulnerabil, a fost dezvolta o platforma de advocacy – spatiu de intalnire intre persoane cu dizabilitati psihosociale, psihologi, psihiatri, reprezentanti ai institutiilor statului si alti cetateni – si este derulata o campanie de constientizare si informare dezvoltata de o echipa mixta formata din profesionisti in domeniul comunicarii si persoane cu dizabilitati psihosociale.

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG în România.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează