Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O nouă generație de meseriași s-a format în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, un proiect OMV Petrom de educație practică

0

• 200 de elevi din 14 licee tehnologice și școli profesionale prahovene sunt cu un pas mai aproape de a deveni mecanici auto, operatori sondă, bucătari, croitori sau specialiști în coafură și hairstyling datorită Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei

• Mentorii acestei ediții au fost specialiști cunoscuți în domeniu: Gabriel Onofrei (pilot auto și Președinte al Federației Române de Drift), Dumitru Gherghiceanu (Manager OMV Petrom), Chef Cezar Munteanu, Cristi Pascu (Hairstylist) și Mirela Diaconu (Designer Vestimentar)

• OMV Petrom a acordat 20 de burse lunare în valoare de 500 de lei celor mai pricepuți elevi din tabără pentru a-și putea continua studiile și a-și duce pasiunea mai departe

• Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei este parte a campaniei OMV Petrom „România Meseriaşă”, de susţinere a educaţiei profesionale

Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei_Saptamana Bucatarilor

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei a ajuns la final, după ce a dus mai aproape de viitoarea carieră 200 de elevi din 14 școli profesionale și licee tehnologice din județul Prahova, care studiază să devină mecanici auto, operatori sondă, bucătari, frizeri și croitori. Parte din campania „România Meseriașă”, proiectul este menit să vină în completarea programei școlare și să îi ajute pe elevii claselor IX-XI să fie mai bine pregătiți pentru piața muncii.

În cele patru săptămâni petrecute în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, aspiranții la cele 5 meserii vizate de proiect au avut ocazia să aprofundeze fundamentele teoretice și practice în domeniul în care doresc să profeseze. Alături de mentorii Gabriel Onofrei, Dumitru Gherghiceanu, Cezar Munteanu, Cristi Pascu și Mirela Diaconu au aflat secretele fiecărei meserii în parte și au învățat să își evidențieze punctele forte astfel încât să devină meseriași desăvârșiți.

În prima săptămână a taberei, viitorii mecanici auto au lucrat cot la cot cu fostul pilot Gabriel Onofrei, în atelierul său auto. Ei au dezmembrat o mașină, pe care apoi au reconstruit-o pas cu pas. Alături de mentorul lor, elevii au asamblat piesele auto, au învățat să vopsească și să facă tinichigerie. Ei au primit și o vizită surpriză din partea fostului pilot Titi Aur, care a petrecut o seară împreună cu tinerii meseriași și le-a vorbit despre cum un mecanic priceput poate contribui la performanțele unui pilot de raliu. În paralel, elevii care s-au pregătit pentru o carieră în domeniul petrolier au vizitat Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice de la Câmpina şi au făcut sesiuni de experimente alături de mentorul Dumitru Gherghiceanu, manager OMV Petrom.

A doua serie a Taberei Meseriașilor i-a găzduit pe viitorii bucătari, care au învățat de la Chef Cezar Munteanu cum să prepare mâncăruri sofisticate, dar și care sunt regulile într-o bucătărie adevărată. După ce au aprofundat timp de o săptămână trucuri în bucătărie și metode de selecție și pregătire a alimentelor, elevii și-au arătat măiestria într-un concurs culinar jurizat chiar de Chef Cezar.

„În doar câteva zile de lucru alături de elevii din tabără, le-am văzut potențialul și, mai ales, evoluția – vor ajunge mari bucătari. Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei este un pas important pentru viitorul lor. Fiecare dintre ei pleacă de aici cu informații și o experiență care îi vor ajuta în viitor. Am identificat deja câțiva dintre elevi, cărora intenționez să le predau mai departe, după încheierea studiilor”, spune chef Cezar Munteanu, mentorul elevilor din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei.

Cristi Pascu in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei a continuat cu săptămâna viitorilor specialiști în frizerie, coafura și hairstyling. Coordonați de Cristi Pascu ei și-au dovedit talentul în cadrul unui eveniment inedit în curtea castelului Bran, în care cei mai buni 10 viitori meseriași au coafat zeci de turiști și localnici veniți să viziteze castelul. În urma acestei experiențe, una dintre eleve a câştigat de la Cristi Pascu un stagiu de practică în salonul lui din Bucureşti.

Seria liceenilor croitori a încheiat Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei. Îndrumați de designerul vestimentar Mirela Diaconu, viitori croitori și designeri au organizat prima prezentare de modă din viața lor. Pornind de la un concept, au desenat creațiile, au ales materialele, au tăiat șabloanele și au croit, cusut, și accesorizat rochii, tricouri și fuste, pe care le-au prezentat apoi pe podium, într-o adevărată prezentare de modă.

„Plec din Tabăra Meseriașilor cu lucruri pe care nu le știam – despre meseria mea și despre mine. Am învățat noțiuni de design vestimentar, am învățat despre istoria modei și am aflat ce înseamnă să faci o colecție de modă – de la idee, la desen, la croirea hainelor. Am organizat aici și prima prezentare de modă din viața noastră”, povestește Cristian Toader, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Ploiești, care a câștigat și una dintre bursele în valoare de 500 lei lunar.

Pe lângă atelierele practice dedicate fiecărei meserii, elevii au participat și la ateliere teoretice susținute de traineri specializați. Liceenii au învățat despre lucrul în echipă, comunicarea eficientă, menținerea relației cu clienții, dar și despre modalitatea corectă de a realiza un CV sau despre cum să se prezinte la un interviu de angajare. Toate acestea au fost transpuse în activități specifice, care să le arate meseriașilor drumul de la idee la practică.

„Am identificat în România o nevoie reală de meseriași bine pregătiți, pe care, din păcate, îi găsim din ce în ce mai greu. Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei ne-a arătat că avem copii talentaţi, dar care au nevoie de îndrumare personală, vocaţională şi, mai ales, de o experienţă practică reală. De aceste lucruri are nevoie orice adolescent pentru a avea o şansă pe piaţa muncii.”, declară Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Pe lângă cei 200 de elevi, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei au participat și 40 de profesori din cele 14 instituții de învățământ. Ei au urmat cursuri menite să îi ajute în relaționarea și comunicarea cu elevii, echivalate cu 15 puncte de credit. În plus, cele 14 licee implicate în proiect vor fi dotate cu kit-uri multimedia, pentru a fi folosite la orele de curs.

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei face parte din campania „România Meseriașă“, care îşi propune să aducă în atenția românilor importanța educației profesionale, potențialul pe care îl are țara noastră în această direcție şi găsirea unor soluții pentru susținerea sistemului de învățământ profesional.

Gabriel Onofrei in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 66 milioane bep în 2014. La finalul lui 2014, Grupul avea o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi opera o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 780 benzinării, la sfârşitul lui 2014.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. În ultimii 10 ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la peste 11 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul României este de circa 4,5%.

OMV Petrom – Resourcefulness

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovative. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor.
OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business.
„Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.

Informații suplimentare
Website: www.petrom.com și www.taraluiandrei.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.