Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O comunitate maramureşeană s-a transformat, pentru o săptămână în şcoală de artă

0

80 de copii și 50 de pictori au participat la ce-a de-a XI-a ediție a Taberei de Artă și Solidaritate de la Deseşti, organizată cu sprijinul Hope and Homes for Children România și Băneasa Shopping City.

Artişti plastici din toate zonele României, din Ungaria, Marea Britanie şi Ucraina au devenit mentori pentru 80 de copii vulnerabili sau proveniţi de la case de tip familial din Sighetu Marmaţiei, Baia Mare, Cluj, Câmpia Turzii şi Botoşani. Între 17 și 23 august, întregul sat Desești s-a implicat în acest proiect senzațional care aduce binele şi frumosul în viața copiilor care au atâta nevoie de vindecare prin artă.

DSC_1267

DSC_1330

Tabăra de Artă și Solidaritate este inițiată și coordonată de 11 ani de Preotul Ioan Ardelean, un om care strânge în jurul său comunitatea satului pentru a aduce speranță în viața acestor copii. Cele mai frumoase tablouri rezultate din ediția 2015 a taberei vor fi expuse în curând în Băneasa Shopping City, unul dintre cele mai cunoscute centre comerciale din București. Prin această inițiativă se dorește apropierea publicului larg de potențialul creativ și artistic al copiilor vulnerabili.

“De unsprezece ani, într-o comunitate mică din Maramureș se întâmplă o minune. Aici se adună artiști plastici și copii aflați în grija statului, într-un proiect numit Tabara de Artă și Solidaritate. Pentru o săptămână, discipoli și învățăcei devin un tot. Maeștrii și ucenicii își iau pânzele, dar și sufletele și își găsesc aici colțul lor de rai, în care să se vindece prin artă” – aşa n-a povestit, cu vorbe din suflet, părintele Ioan Ardelean despre acest vis al său, transformat în realitate.

Tabăra s-a încheiat duminică, 23 august, iar picturile copiilor vor fi expuse la Muzeul Etnografic din Sighetu Marmaţiei, unde a avut loc şi festivitatea de închidere a celei de-a XI-a ediţii a taberei. “Banii strânşi din vânzarea tablourilor vor fi utilizați în folosul copiilor aflați în grija părintelui Ioan Ardelean”, a explicat Gabriela Rosuş, profesorul translator și coordonator din partea Hope and Homes for Children România.

Organizarea Taberei de Artă şi Solidaritate nu ar fi fost posibilă fără implicarea Băneasa Shopping City, sponsor al evenimentului, care va organiza şi o expoziție cu 50 dintre cele mai frumoase lucrări ale copiilor.

Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, 5.700 de copii au fost scoşi din instituţii; 21.344 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 715 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1711 de copii au fost primiţi în regim de urgenţă şi 6.545 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de HHC România.
Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 30.134 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. http://www.hhc.ro/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.