text scris de Maria Parvulescu, 2 decembrie 2010
Cautam cu mult timp inainte sa stiu ca exista, o carte despre istoria romanilor…O istorie care sa fie povestita cu drag, cu imagine de ansamblu si raportare la global, o istorie narata de parca a fost putin mai departe de alaltaieri, povestita de romanul trecut prin viata sau chiar trecut printr-un episod din istorie. O carte care sa nu aiba nimic in comun cu limbajul de lemn si incorsetarile unui manual de istorie scris privind doar o parte din geografia lumii.
Iata ca am dat peste cartea domnului Neagu Djuvara – “Istoria Romanilor povestita celor tineri” si cum bucuria e mai mare doar atunci cand o impartasesti, m-am gandit sa spun si RomanieiPozitive de ea.
De 1 decembrie s-a bucurat un neam intreg, ne-am simtit apropierea si povestea, ne-am urat “La multi ani romane” si acum putem continua povestea ascultand vocea sfatoasa a naratorului evocand momente traite poate chiar de strabunicii bunicilor nostri …
Mi-a placut foarte mult introducerea in istorie a domnului Djuvara asa ca vi-o citez mai jos:
“(…)Dragii mei, iata un fel mai neobisnuit de a invata istoria. Dar, mai intai sa ma prezint: ma cheama Neagu Djuvara, am trait in exil in tot timpul regimului communist ca sa scap de puscaria care ma astepta aici (…)va dati seama din cele auzite la radio, din cele ce le vedeti la televizor, din conversatiile adultilor din jurul vostru ca traim o epoca globala, adica o vreme de interdependenta intre toate tarile din lume atat pe plan economic cat si pe plan cultural si politic. Deci e mai important ca oricand sa cunoastem bine istoria noastra in legatura cu toate tarile vecine si cu tot continental nostru. Dar sa stiti ca nu numai de azi, de ieri suntem in legatura cu celelalte natiuni ci de la inceputuri. Nu poti intelege cum s-a intemeiat Tara Romaneasca sau Moldova, ce s-a intamplat cu romanii din Transilvania sau din Banat, ce s-a intamplat cu fratii nostri mai indepartati razletiti prin Macedonia, Grecia, Albania daca nu legi istoria asta a romanilor de istoria popoarelor vecine: bulgarii, sarbii, ungurii, polonezii, mai tarziu si turcii si rusii. Si inca o remarca s-apoi incepem povestirea propriu-zisa: nu mai sunteti copii carora sa li se povesteasca basme frumoase, sa li se culeaga din trecutul nostru numai paginile luminoase, faptele marete. Sunteti pe cale de a deveni adulti si va e sete sa cunoasteti tot trecutul, asa cum a fost deci si partile lui intristatoare sau chiar tragice ca doar cum spune cronicarul, suntem in calea tuturor rautatilor. Si sa stiti ca nimic nu serveste mai bine patria noastra decat cunoasterea sau recunoasterea adevarului pe cat poate omul sa-l desluseasca fiindca adevarul adevarat, tot adevarul, numai Dumnezeu il cunoaste!”
Sper din tot sufletul ca romanii nu mai sunt copii carora sa li se povesteasca basme fumoase…
Spor la ascultat!…sau la citit!
PS: Multumim Maria pentru articol!
foto coperta carte pe librarie.net
Un comentariu
e o carte excelenta, pe care as reciti-o in fiecare zi!