O carte despre istoria romanilor

1

text scris de Maria Parvulescu, 2 decembrie 2010

Cautam cu mult timp inainte sa stiu ca exista, o carte despre istoria romanilor…O istorie care sa fie povestita cu drag, cu imagine de ansamblu si raportare la global, o istorie narata de parca a fost putin mai departe de alaltaieri, povestita de romanul trecut prin viata sau chiar trecut printr-un episod din istorie. O carte care sa nu aiba nimic in comun cu limbajul de lemn si incorsetarile unui manual de istorie scris privind doar o parte din geografia lumii.

Iata ca am dat peste cartea domnului Neagu Djuvara – “Istoria Romanilor povestita celor tineri” si cum bucuria e mai mare doar atunci cand o impartasesti, m-am gandit sa spun si RomanieiPozitive de ea.

De 1 decembrie s-a bucurat un neam intreg, ne-am simtit apropierea si povestea, ne-am urat “La multi ani romane” si acum putem continua povestea ascultand vocea sfatoasa a naratorului evocand momente traite poate chiar de strabunicii bunicilor nostri …

Mi-a placut foarte mult introducerea in istorie a domnului Djuvara asa ca vi-o citez mai jos:

“(…)Dragii mei, iata un fel mai neobisnuit de a invata istoria. Dar, mai intai sa ma prezint: ma cheama Neagu Djuvara, am trait in exil in tot timpul regimului communist ca sa scap de puscaria care ma astepta aici (…)va dati seama din cele auzite la radio, din cele ce le vedeti la televizor, din conversatiile adultilor din jurul vostru ca traim o epoca globala, adica o vreme de interdependenta intre toate tarile din lume atat pe plan economic cat si pe plan cultural si politic. Deci e mai important ca oricand sa cunoastem bine istoria noastra in legatura cu toate tarile vecine si cu tot continental nostru. Dar sa stiti ca nu numai de azi, de ieri suntem in legatura cu celelalte natiuni ci de la inceputuri. Nu poti intelege cum s-a intemeiat Tara Romaneasca sau Moldova, ce s-a intamplat cu romanii din Transilvania sau din Banat, ce s-a intamplat cu fratii nostri mai indepartati razletiti prin Macedonia, Grecia, Albania daca nu legi istoria asta a romanilor de istoria popoarelor vecine: bulgarii, sarbii, ungurii, polonezii, mai tarziu si turcii si rusii. Si inca o remarca s-apoi incepem povestirea propriu-zisa: nu mai sunteti copii carora sa li se povesteasca basme frumoase, sa li se culeaga din trecutul nostru numai paginile luminoase, faptele marete. Sunteti pe cale de a deveni adulti si va e sete sa cunoasteti tot trecutul, asa cum a fost deci si partile lui intristatoare sau chiar tragice ca doar cum spune cronicarul, suntem in calea tuturor rautatilor. Si sa stiti ca nimic nu serveste mai bine patria noastra decat cunoasterea sau recunoasterea adevarului pe cat poate omul sa-l desluseasca fiindca adevarul adevarat, tot adevarul, numai Dumnezeu il cunoaste!”

Sper din tot sufletul ca romanii nu mai sunt copii carora sa li se povesteasca basme fumoase…
Spor la ascultat!…sau la citit!

PS: Multumim Maria pentru articol!

foto coperta carte pe librarie.net

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.