Noile taxe impovareaza agricultura romaneasca si scad competitivitatea sectorului agricol

0

Asociaţia Industriei de Protecţie a Plantelor din România – AIPROM, alături de partenerii sǎi agricultori, îşi exprimă îngrijorarea faţă de noile taxe prevăzute în Proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, impuneri ce vor împovăra suplimentar agricultura, un vector important al creşterii economice din ṭara noastrǎ în ultimii ani.

Proiectul de Ordonanță prevede extinderea ariei de aplicabilitate a O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu și asupra produselor de protecție a plantelor, prin includerea unei taxe de 2% din valoarea de achiziṭie a preparatelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, introduse pe piaţa naţională de către operatorii economici. Proiectul face totuși o excepṭie notabilǎ, și aceasta se referǎ la preparatele utilizate pentru fertilizare.

Un aspect asupra cǎruia dorim sa atragem atenṭia este faptul că în cazul preparatelor, și implicit al produselor de protecție a plantelor fabricate în ṭarǎ apare fenomenul de dublǎ taxare. Substanṭa activǎ clasificatǎ ca fiind periculoasǎ pentru mediu este taxatǎ cu 2% la furnizorul de materii prime, iar în momentul în care intrǎ în componența preparatelor devine din nou obiect de taxare, prin taxa de 2% propusă a fi aplicatǎ la valoarea preparatelor, dacǎ acestea sunt clasificate ca fiind periculoase pentru mediu.

Produsele de protecție a plantelor păstrează culturile în siguranță față de boli și dăunători, având o contribuție semnificativă în asigurarea securităţii hranei. Introducerea noii taxe va duce la creșterea costurilor de producție pentru utilizatorii finali – fermierii, și, implicit, la scăderea competitivității sectorului agricol pe piețele europene. Fermierii români alocă inputurilor sume semnificativ mai mici în comparație cu cei din alte țări europene. Prin urmare, o creștere a costurilor de producție nu poate duce decât la o scădere a disponibilității agricultorilor de a-și majora investiṭiile în tehnologii mai performante. Din această perspectivă, AIPROM considerǎ cǎ exceptarea produselor de protecție a plantelor în textul de lege amintit este cel puṭin la fel de justificatǎ pentru agricultori ca și exceptarea fertilizanților.

Exceptarea  produselor de protecție a plantelor este justificată și de scopul pentru care sunt utilizate: de protecţie a plantelor sau a produselor vegetale împotriva tuturor organismelor dăunătoare și de prevenire a dezvoltării unor asemenea organisme, precum și de influenţare a proceselor de dezvoltare ale plantelor. Produsele de protecție a plantelor sunt fundamentale pentru o agricultură eficientă și durabilă, contribuind la producerea unei cantități necesare de hrană, accesibilă și de înaltă calitate.  În plus, acestea sunt supuse unui proces amplu de autorizare, pe parcursul căruia se efectuează studii de comportare în mediu şi de ecotoxicologie riguroase, care atestă faptul că, utilizate corespunzător și conform recomandărilor de pe etichetă, produsele sunt sigure pentru mediul înconjurător și pentru utilizatori.

Impunerea unei taxe suplimentare de 2% pentru produsele de protecţie a plantelor dezavantajează în mod semnificativ agricultorii, ducând la scăderea profitului acestora. Este posibil ca fermierii mici fǎrǎ putere financiarǎ sǎ fie chiar mai afectați decât cei mari, iar prin adoptarea unor măsuri de această natură existǎ riscul ca fermierii sǎ se reorienteze către alte domenii de activitate.

AIPROM a înaintat în data de 24 iulie 2015 un set de opinii către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca răspuns la dezbaterea publicǎ a Proiectului de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 196/2005, deschisă pe  data de 16 iulie 2015.

Despre AIPROM

aipromAsociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă interesele companiilor membre care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecție a plantelor din România.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.