Noi titluri de marca si invitati de exceptie la Cinepolitica

0

 Prima editie Cinepolitica – Festivalul International al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din Romania, se desfasoara in perioada 15-21 iunie la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu.

Azi, de la ora 18:00, la Cinema Studio, programul competitional al festivalului continua cu  La sfarsitul zilei / Am Ende des Tages, in regia austriacului Peter Payer, un film de fictiune ce spune povestea un politician de viitor care si-a cucerit electoratul gratie onestitatii sale si care decide sa se detaseze nitel de campania electorala plecand  cu sotia sa intr-un week-end romantic. Proiectia va avea loc in prezenta regizorului, a carei participare la festival a fost sprijinita de Forumul Cultural Austriac.

De la ora 20:00, se va difuza filmul La revedere Be omid e didar de Mohammad Rasoulof – apeland la sentimente de teama si disperare, Rasoulof (el insusi impiedicat in mod oficial de la a mai face filme) construieste o metafora potrivita pentru presiunile resimtite de multi dintre locuitorii Iranului de azi.

In paralel cu filmele din competitie, la Cinema Elvira Popescu, de la ora 20:00, in cadrul Programului special „Filmul politic argentinian”, iubitorii de film clasic vor avea ocazia sa vada, pentru prima data pe marele ecran, Istoria oficiala / La historia oficial, al argentinianului Luis Puenzo, film laureat cu Oscar si Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain si dublu-premiat la Festivalul de la Cannes (proiectie oferita de Ambasada Republicii Argentina).

Maine, competitia Cinepolitica va aduce in prim plan, la Cinema Studio, noi filme de exceptie: de la ora 18:00,The Boy Who Was a King / Baiatul care era rege, o coproductie bulgaro-germana in regia lui Andrey Paounov, ce trece in revista viata lui Simeon al II-lea declarat Tar al Bulgariei la varsta de 6 ani pentru ca, trei ani mai tarziu, sa fie izgonit din tara de catre dictatura comunista. Dela ora 20:00, competitia va continua cuRose / Roza, al polonezului Wojciech Smarzowski, un film despre viata polonezilor din fosta Prusie de Est, post incheierea razboiului. Proiectia va avea loc in prezenta producatorului Wlodzimierz Niderhaus.

Tot miercuri, dar la Cinema Elvira Popescu, publicul roman are ocazia de a se intalni cu unul dintre cei mai mari specialisti in cinema politic, jurnalistul si cineastul Hugues Le Paige. De la ora 11:30, invitatul special al Cinepolitica va participa la Panelul „Populism si extremism in Europa de azi”. Alaturi de Le Paige vor lua cuvantul jurnalistii romani Bogdan Ficeac, Cristian Tudor Popescu si Stelian Tanase. Programul special Hugues Le Paige (sprjinit de Delegatia Wallonie-Bruxelles) va continua seara cu documentarele Il fare politica: Cronica Toscanei Rosii, 1982-2004 (20:00), care spune povestea a patru membri fideli ai Partidului Comunist, toti patru idealisti si toti patru increzatori in puterea lor de a schimba lumea in bine (pentru a face filmul si pentru a surprinde cat mai bine viata celor patru personaje, Le Paige a avut nevoie de 20 de ani, cu filmari ce au avut loc o data la doi ani. Crecute intr-un mediu politic asimilat ideii de scoala si comparabil cu o a doua familie, cele patru personaje povestesc cu sinceritate si cu pasiune despre realitatile vremilor lor: moartea lui Berlinguer in 1984, ascensiunea la putere a lui Berlusconi, nasterea Partidului Democrat, etc.) si The Prince and His Image / Principele si imaginea sa (21:30), un film despre François Mitterrand, pe care regizorul il rezuma dupa cum urmeaza: „Cand cineva filmeaza un om aflat la putere, de aproape si pentru foarte mult timp, care dintre ei doi este adevaratul regizor? Aceasta este intrebarea pe care mi-o pun cand privesc in urma cu 20 de ani, la imaginile celor cinci filme pe care le-am facut intre 1989 si 1993 despre François Mitterrand…”Ambele proiectii vor avea loc in prezenta regizorului.

Singura noastra politica este cea a cinematografului! Va asteptam la un film bun si o bere rece!

……………………………………………………………………………………..

Festival organizat sub patronajul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC), Universitatii Nationale de Arte (UNArte), Universitatii Bucuresti, Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Uniunii Cineastilor din Romania.

Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, Evenimentul Zilei, RTV-Net, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează