În data de 4 decembrie s-a lansat public ButiQ.7 – proiect de economie socială menit să creeze și dezvolte activități generatoare de venituri și noi locuri de muncă pentru persoanele care aparțin grupurilor vulnerabile.
ButiQ.7 este derulat de Asociația Romano ButiQ în parteneriat cu KCMC – K Consulting Management and Coordination și Asociația Umanitară Împreună pentru Ei – Baia Mare.
Activitățile vizate de proiectul ButiQ.7 sunt: deschiderea unui restaurant cu specific romani în sediul Muzeului Culturii Rome din București, activități de depozitare documente, arhivistică și legătorie (prin partenerul de la Baia Mare), organizarea a două magazine mobile în județele Cluj și Sibiu, deschiderea unui atelier de croitorie, activități de construcții tradiționale în Deltă și activități de organizare de evenimente – în total sunt 7 structuri de economie socială, cu 39 de locuri de muncă, garantate încă 7 luni după închiderea proiectului.
Cea de-a doua componentă vizează furnizarea de servicii de ocupare pentru 199 de persoane din grupuri vulnerabile (altele decat cele implicate în structurile de economie socială) în domenii precum consilierea, orientarea, medierea și formarea; în plus, în cadrul proiectului beneficiarii vor fi implicați în evenimente de promovare a economiei sociale.
Efectul pe termen lung al proiectului vizează un grup de 238 de persoane: 199 de persoane din grupuri vulnerabile, care vor participa la componenta de informare, orientare, consiliere și mediere; 39 de persoane angajate în cele 7 unități de economie socială („afaceri sociale”) – 7 manageri, 2 specialiși în economie socială și 30 de persoane din grupuri vulnerabile.
Grupul vulnerabil, așa cum este definit în proiectul ButiQ.7, este cel al persoanelor de etnie romă, familii cu mai mult de doi copii sau monoparentale și persoane cu dizabilități și tineri care au părăsit sistemul de protecție la vârsta de 18 ani.
„Romano ButiQ se ocupă, e adevărat, de persoanele vulnerabile, fie ele de etnie romă sau nu. Pe de altă parte este important să vedeți și ce se întâmplă cu oamenii după ce participă la proiectele noastre. Selectarea grupurilor țintă se face în conformitate cu regulile finanțatorului, dar pe noi ne interesează ca cei care beneficiază de asistență să devină independenți, să fie bine integrați, să susțină activitățile și după încheierea proiectului.” (Ciprian Necula, membru fondator Asociația Romano ButiQ)
Proiectul a debutat pe 1 octombrie 2014 și se va derula pe o perioadă de 12 luni.
www.romanobutiq.ro