Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noi politici de tineret propuse de 50 de liceeni în ,,Săptămâna Descoperirii Empirice”

0

Asociația Young Europe Society implementează în perioada 2-10 aprilie 2015 proiectul ,,Săptămâna Descoperirii Empirice”, finanţat prin programul Comisiei Europene, Erasmus+. Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor profesionale a 50 de liceeni și implicarea acestora în crearea de politici de tineret sub îndrumarea unor reprezentanți ai instituțiilor publice, ONG-uri, cadre didactice și antreprenori români.

Pe parcursul a nouă zile, la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, 50 de tineri din șapte licee din Miercurea Ciuc, Alba Iulia, Subcetate, Toplița, Suceava, Pitești și Buzău, descoperă în mod practic posibilităţile de orientare profesională şi noi perspective educaţionale, îndrumați de 20 de lideri decizionali din rândul autorităților publice, din mediul privat și non-profit, astfel încât aceștia să își dezvolte capacitatea personală de a lua decizii de viitor la finalul liceului.

 “Prin acest proiect ne propunem să facilităm implicarea directă a tinerilor în creionarea unei politici de tineret care susține dezvoltarea de cunoștințe practice, abilități, aptitudini și comportamente pozitive privind implicarea activă a acestora în societate prin activități extra-curiculare”, a declarat Adrian-Dan Vîlcan, Președinte al Asociației Young Europe Society. “Mai mult, prin metode de educație non-formală, cei 50 de tineri află cum să își aleagă o carieră în mod responsabil, în funcție de pregătirea, aptitudinile și valorile pe care le au”, a adăugat Adrian-Dan Vîlcan.

În prezența Consilierului Prefecturii Harghita, Bogdan Țifrea, tinerii au inițiat un dialog structurat în care au propus o serie de soluții, mijloace și metode prin care se poate facilita interacțiunea directă cu administrația publică pentru a dezvolta politici de tineret. Astfel, aceștia au propus următoarele: înființarea de centre județene de consiliere a tinerilor care doresc să plece la studii în străinătate, gratuitate la mijloacele de transport în comun supraterane, suplimentarea locurilor de muncă pentru tineri cu vârste peste 16 ani, organizarea de evenimente sociale și culturale pe perioada verii, încurajarea voluntariatului în instituțiile publice, introducerea educației non-formale și formarea profesorilor în vederea susținerii de ateliere de lucru practice în timpul orelor. De asemenea, s-a dezbătut facilitarea accesului tinerilor cu dizabilități în școlile normale și combaterea discriminării de gen, vârstă, etnie și religie în sistemele educaționale și mediul privat, precum și uniformizarea cuantumului aferent burselor sociale și de merit la nivel național.

Activitățile proiectului se bazează pe metode participative de educaţie non-formală precum: învăţarea experienţială, animarea participanţilor, jocul de rol, chestionarul, sesiuni de reflecție, învăţare individuală, participare activă în cadrul unui grup, prezentări publice. Toate aceste metode sunt aplicate într-un cadru non-formal în care tinerii pot construi un dialog structurat şi se pot implica activ în crearea unei propuneri de politică de tineret.

###

yesAsociația Young Europe Society (Y.E.S.) este o organizație nonguvernamentală, non-profit, care are ca principal obiectiv dezvoltarea tinerilor prin încurajarea acestora în a deveni cetățeni activi. Y.E.S. promovează și susține dezvoltarea solidarității și toleranței în vederea realizării coeziunii sociale europene, dezvoltarea înțelegerii mutuale între tineri din țări diferite, dezvoltarea artistică și a libertății de expresie, precum și promovarea cooperării la nivel european.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.