Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

STUDIU: Nivelul scăzut de educație și lipsa accesibilizării, obstacole în integrarea persoanelor cu dizabilități

0

Federația ONPHR (Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România) a organizat joi, 16 ianuarie 2014, dezbaterea publică ”Bariere în integrarea și reintegrarea profesională a persoanelor cu dizabilități”.

Dezbaterea, la care au participat aproximativ 80 de persoane: specialiști din cadrul ONG-urilor, autorităților publice și companiilor private, cât și persoane cu dizabilități, a venit în completarea studiului privind reabilitarea și integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități, realizat în cadrul proiectului cu finanțare europeană- EXCELNET.

logo web ONPHRProiectul EXCELNET are ca obiectiv general creșterea calității serviciilor specializate de integrare profesională a persoanelor cu dizabilități în regiunile Nord-Vest, Vest, Nord-Est, Bucureşti-Ilfov şi judeţul Ialomiţa din regiunea Sud-Muntenia, prin înfiinţarea unei rețele de centre de excelență în furnizarea de servicii integrate.

În acest context, s-a realizat o cercetare[1] privind situația actuală a principalelor dificultăți și bariere cu care se confruntă persoanele cu dizabilități atunci când încearcă să se integreze pe piața muncii.

Educația: o barieră majoră în calea integrării

Atât în cadrul studiului, cât și pe baza dezbaterii naționale organizate, a reieșit faptul că educația încă constituie un obstacol major în calea integrării persoanelor cu dizabilități în viața socială și, mai ales, pe piața muncii. Populația chestionată are calificări mai slabe decât media națională, iar numărul tinerilor respondenţi care nu au mers la școală este ridicat: 19% din cei chestionați, cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani.

Persoanele cu dizabilitate mintală gravă dobândită înainte de vârsta de 15 ani înregistrează un grad mai redus de frecventare a şcolilor (jumătate dintre ei nu a frecventat școala). Printre cei care au frecventat-o, mulţi au optat pentru cursurile de arte și meserii.

Aceste cifre se datorează în mare măsură lipsei de adaptare a educației : respondenţii cu dizabilități mintale evidenţiază în special lipsa metodelor pedagogice adaptate (33%), a profesorilor specializați (25%) și lipsa structurilor/serviciilor de sprijin (21%).

Excluziunea de pe piaţa muncii

Pentru ¼ din respondenți excluziunea de pe piața muncii a fost perceputa ca fiind datorată dizabilității.

Excluziunea de pe piața muncii este determinata de principalele bariere identificate în accesul la piața muncii, precum:

  • dizabilitatea
  • atitudinile discriminatorii ale angajatorilor
  • lipsa stimulentelor pentru angajarea persoanelor cu dizabilități.

Din datele colectate în cadrul grupurilor de experți/focus grupuri, cele trei principale obstacole în accesul pe piața muncii sunt:

  • mentalitatea și atitudinea angajatorilor și a societății în general
  • insuficienta calificare a persoanelor cu dizabilități, atât școlare cât și profesionale
  • lipsa de sprijin.

Concluziile dezbaterii publice confirmă rezultatele studiului. Dezvoltarea insuficientă a cadrului legislativ, necorelarea acestuia cu prevederile Convenției ONU și lipsa unor facilități fiscale motivante pentru angajatori fac ca integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii să fie precară. Astfel că, în semestrul trecut al anului 2013, doar 4,6 la sută din cele 622.892 de persoane cu dizabilităţi aveau un loc de muncă (conform Institutului pentru Politici Publice).

Soluțiile propuse în cadrul dezbaterii pentru înlăturarea acestor bariere pot fi organizate în trei capitole importante: accesibilizarea (educației, infrastructurii orașului, informației), modificarea cadrului legislativ (oferirea mai multor facilități pentru angajatori, corelarea legislației naționale conform Convenției ONU, finanțarea unor servicii de angajare), schimbarea atitudinii cu privire la potențialul și abilitățile persoanelor cu dizabilități.

Activităţile au fost organizate în cadrul proiectului Excelnet – Înfiinţarea unei reţele de centre de excelenţă în furnizarea serviciilor de reabilitare şi integrare profesională pentru persoane cu dizabilităţi, ca grup vulnerabil pe piaţa muncii, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi implementat de Federaţia Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România şi partenerii săi.


[1] În cadrul cercetării au fost folosite diferite metode de colectare a informației:

(i)       analiza documentară și prelucrarea informațiilor statistice;

(ii)     aplicarea unui sondaj pe bază de chestionar pentru 500 de persoane cu dizabilități;

(iii)    realizarea unei serii de focus-grupuri/grupuri de experți și specialiști în care au fost consultaţi 142 participanți;

(iv)  realizarea de dezbateri publice regionale pentru discutarea rezultatelor preliminare, la care au participat 100 de persoane relevante pentru subiect

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.