Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Navigatorul de pacienți” inclus pe lista ocupațiilor din România

0

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin direcția Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională, a aprobat includerea ocupației de navigator de pacienți în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România). Noua ocupație de navigator de pacienți va avea codul 226922 și va fi introdusă în cadrul Grupei de bază: specialiști în domeniul sănătății. Proiectul a fost inițiat de Victoria Asanache, Președintele Asociației „AMAZONIA pentru prevenția și lupta împotriva cancerului”, care a pornit acest demers cu aproape un an în urmă, elaborând dosarul de omologare cu sprijinul oferit prin programul „Voluntar de profesie” al Fundației Vodafone.

victoria-asanache

Navigatorul de pacienți este o ocupație prezentă în țările cu sisteme sanitare performante de mai bine de trei decenii, acest specialist fiind o interfață extrem de necesară în relația dintre pacient și medic. În cazul bolilor grave, care pun în pericol viața pacientului, intervenția navigatorului este esențială, el facilitând accesul la informație, la o a doua sau a treia opinie, la studii și cercetări de ultim moment. Navigatorul preia și manageriază impactul psihologic pe care diagnosticele grave le au asupra bolnavului, echilibrul emoțional fiind vital pentru ca pacientul să aibă un răspuns optim la tratament și medicație.

Ca urmare a obținerii avizului favorabil al Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din data de 8 decembrie 2016, de includere a ocupației de navigator de pacienți în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România), vor putea fi  organizate cursuri de formare a unui personal specializat în ajutarea pacienților cronici sau oncologici, în ghidarea și înțelegerea diagnosticului acestora, precum și a parcursului terapeutic.

În cadrul Asociației Amazonia activează singurul navigator practicant din România, Victoria Asanache, specialist care își desfășoară de paisprezece ani activitatea în cadrul Institutul Oncologic Prof. dr. „Alexandru Trestioreanu” din București. Victoria Asanache este absolventă a „Harold P. Freeman Patient Navigation Institute USA”, promoția 2008, și a îndrumat până acum peste 3000 de pacienți.

Asociația Amazonia a împlinit, în 2016, un deceniu de existență, iar activitatea organizației s-a bazat în special pe îndrumarea și susținerea pacienților diagnosticați cu neoplasm, aflați în „Programul Navigator”, singurul program de acest tip din România.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.