Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Natura 2000 – dascăl pentru dascăli, de la local la național

0

Pachetul educativ Natura 2000 elaborat în cadrul celui mai mare proiect de conservare al organizației WWF-România a ajuns în școli din mai multe zone ale țării, pentru informarea cadrelor didactice cu privire la speciile și habitatele de interes european (Natura 2000) și pentru prezentarea unor activități și metode testate de predare/transmitere a acestor informații în rândul elevilor de gimnaziu.

Activități în natură - amprenta ecologică. Copyright foto Grupul Milvus

Kit-ul a fost produs în anul 2012 și a stat la baza unui întreg proces educativ desfășurat de-a lungul a 3 ani în aria de proiect Podișul Hârtibaciului – Târnava Mare – Olt. Această zonă cuprinde 7 situri Natura 2000 și 3 arii protejate de interes național. Natura 2000 este cea mai mare rețea de arii protejate din lume, alcătuită din peste 26.000 de situri și ocupând aproximativ o cincime din suprafața Europei. Este o rețea de zone naturale ce adăpostesc un eșantion reprezentativ de specii sălbatice de floră și faună și de habitate importante și/sau vulnerabile. Țara noastră contribuie la această rețea cu 531 de situri ce acoperă circa 22.7% din suprafața țării.

Valoarea ecologică, culturală și socio-economică inestimabilă a rețelei Natura 2000 impune o bună cunoaștere de către comunități a ceea ce înseamnă, pentru a putea accesa anumite oportunități și pentru a avea motivația de a contribui la conservarea acesteia, în beneficiul lor și al naturii deopotrivă. Studiile efectuate sau comandate de WWF în Transilvania au arătat că nivelul de informare și de înțelegere cu privire la această rețea este slab, lucru care a determinat organizația să implementeze diverse activități, inclusiv educative, de natură să amelioreze aceasta stare de fapt.

Pachetul educativ Natura 2000 cuprinde manualul „Natura – dascăl pentru dascăli. Metode educative pentru promovarea rețelei Natura 2000”, un CD cu prezentările în format Powerpoint a temelor abordate în manual și o serie de planșe cu fotografii ce ilustrează temele respective, pentru școlile ce nu dispun de dispozitive pentru proiectarea prezentărilor. Manualul descrie conceptele de dezvoltare durabilă, arii protejate, rețeaua Natura 2000, prezintă zona Hârtibaciu-Târnava Mare-Olt din perspectiva patrimoniului natural, și abordează 12 teme printr-o parte teoretică și una practică – metode de predare, plus diferite jocuri adaptate la temă, pentru o mai bună asimilare şi sedimentare a noilor informaţii de către copii. Printre temele abordate amintim: păsările migratoare și păsările răpitoare din România și importanța lor în natură; CITES: Convenția Internațională privind Comerțul cu Plante și Animale Sălbatice; carnivore mari în România; amprenta ecologică – cum putem ocroti natura în oraș.

Pentru o mai largă răspândire a informațiilor și metodelor educative recomandate în manual, acesta a fost distribuit în școli din mai multe zone ale țării și a fost publicat și pe internet – acesta se poate accesa și descărca gratuit de la următorul link: http://www.natura2000transilvania.ro/despre-proiect/studii-si-publicatii/manual-natura-dascal-pentru-dascali.

Pe baza kit-ului Natura 2000 au fost organizate concursuri inter-școlare adresate tuturor școlilor din zonă (din 44 de comune), un ghid de jocuri educative și lecții interactive despre plante și animale, insecte, păsări sau habitate, precum și ieșiri în natură pentru testarea cunoștințelor dobândite și pentru apropierea copiilor de natură. Activitățile realizate au atins un număr semnificativ de profesori (aproape 400 de cadre didactice), elevi și  indirect părinți și pot fi luate drept model de îmbunătățire și promovare a educației ecologice, cu accent pe Natura 2000, și de către alți adminstratori/custozi de situri Natura 2000 și de alte tipuri de arii protejate din țară. Dacă luăm, de pildă, cazul concursurilor școlare „Și eu fac parte din Natura 2000”, în cele două ediții anuale au participat 200 și respectiv 73 de echipe a câte 3 membri; deci în total 819 elevi au învățat și au făcut exerciții despre ariile protejate Natura 2000, amprenta ecologică a oamenilor, serviciile de mediu, subiecte de cultură generală din domeniul biologiei și protecției naturii, identificarea speciilor, matematica aplicată în biologie; s-au documentat cu privire la datini locale și credințe populare și au fost implicați în activități practice precum numărarea anumitor cuiburi de păsări din localitate, fabricarea unor hrănitoare și scorburi artificiale, etc.

Pachetul educativ Natura 2000. Copyright foto WWF-România

Kit-ul Natura 2000, precum și întregul proces educativ ce a urmat a fost dezvoltat și coordonat de către Asociația „Grupul Milvus” în cadrul proiectului WWF „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu-Târnava Mare-Olt”. Judith Delia Papp, coordonatorul activităților de educație din partea Grupului Milvus a afirmat următoarele:

„Credem că educația ecologică e la fel sau poate chiar mai importantă decât alte elemente din învățământ. Așa cum unii pedagogi pun mare accent pe cunoașterea și păstrarea obiceiurilor și tradițiilor, la fel de mare accent ar trebui să se pună și pe cunoașterea valorilor naturale ce ne înconjoară. Acest pachet educativ vine în ajutorul pedagogilor care doresc să-și educe elevii să aibă respect pentru natură. Deși kit-ul a ajuns foarte greu la tipografie, efortul a meritat să fie depus. Pachetul educativ s-a bucurat de un mare succes atât în zona proiectului, cât și în alte zone ale Transilvaniei. Iar la finele acestui an, publicațiile au ajuns și în capitală, unde cu ocazia unei sesiuni de informare, peste 70 de pedagogi interesați de educație ecologică au beneficiat de acest material vast”.

Proiectul „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu-Târnava Mare-Olt” are o valoare de 12.652.463 lei și este finanţat de Programul Operaţional de Mediu – POS Mediu, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Acesta este implementat în perioada martie 2011 – februarie 2015 de către WWF-România, în parteneriat cu Fundaţia ADEPT, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu și Ecotur Sibiu.

Mai multe informații despre proiect se pot găsi pe website-ul www.natura2000transilvania.ro.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.