Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Narcisele și alte victime

0

Sunt din ce în ce mai puține narcise în Țara Hațegului, la Sălașu de Sus, așa că există pericolul să dispară obiectul festivalului care a început în urmă cu 14 ani.

Asociația Rangerilor din România (ARR) și Administrația Parcului Național Retezat (APNR) se implică în protejarea Fânețelor cu narcise, aplicând o modalitate inedită.

narcisebrazi

„Îmi aduc aminte că, atunci când eram copil, narcisele erau dese ca spicele în lan și păreau valuri albe, în bătaia vântului. Tare frumos era!”spune Marin Alb, colegul nostru ranger, născut la Nucșoara, în apropierea poienii unde cresc narcisele sălbatice.

Numărul narciselor descrește încet, încet, începând cu anii ’80, așa că nu putem afirma că Festivalul narciselor ar fi cauza. Festivalul este un bun prilej de a vorbi cât mai multor oameni despre protejarea poienii.  Dacă nu se găsesc cauzele reale ale acestei descreșteri și nu se iau măsuri, o să ramânem doar cu amintirea narciselor, pastrată în folderele cu fotografii. Fără mireasma lor inconfundabilă!

Victime colaterale, pe pajiște

Puțini se gândesc că, pe lângă narcise, suferă și fluturii care sunt călcați, din greșeală, de către oameni. Potrivit specialiștilor entomologi Lorena Apachiţei şi Dan Palcu „când temperatura scade sub 180 C, cei mai mulți dintre fluturi încetează să zboare și cad paralizați în iarbă. De multe ori, un loc banal, cum ar fi o fâneață, este o adevărată tabără de fluturi. ” Considerăm ca este esenţial ca vizitatorii veniţi la Festivalul narciselor să fie îndrumaţi să se oprească la limita poienii, fără a se aventura prin mijlocul acesteia, unde fluturii  devin victime sigure.

”Mai exista o potențială victimă, în afară de fluturii de zi Papilion machaon, Apatura ilia, Plebejus argus, Hamearis lucina. Aceasta e specia endemică Peucedanum rochelianum care poate să dispară dacă e călcată în picioare.” afirmă Claudia Danău, biolog-ecolog la Parcul Național Retezat.

Podoabe handmade pentru salvarea plantelor și fluturilor

Asociația Rangerilor din România a pregătit mai mult de 200 de podoabe handmade, sub formă de narcisă. Broșe, cercei, inele și șnururi cu pandantive vor fi dăruite de rangerii de la Administrația Parcului Național Retezat și voluntarii ARR. Fiecare obiect este unicat, făcut cu mâna, petală cu petală. Beneficiarii sunt copiii care renunță să culeagă flori din poiană și-și conving părinții să facă și ei asta.

Azi mergem la școală să-i ajutăm pe copiii din Sălaș să facă daruri pentru cei ce vin la Festivalul narciselor. Doar, doar i-or convinge sa renunțe să rupă florile din poiană! În locul unei narcise care, fără apă, se ofilește în două ore, duminică, la sediul Parcului Național Retezat, puteți primi o narcisă facută de mâinile copiilor. Atelierele de lucru sunt organizate de Școala din Sălașu de Sus și Asociația ”Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală”.

Asociația Rangerilor din România, organizație nonguvernamentală, apolitică, a luat ființă în anul 1996 din inițiativa unui grup de reprezentanți ai unor organizații neguvenamentale al căror principal obiect de activitate îl reprezintă protecția patrimoniului natural. Scopul ARR este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate. www.ranger.ro

Activitățile ARR, pentru protejarea Fânețelor cu narcise, sunt o componentă a unui proiect mai amplu numit ”Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și zonele limitrofe”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014[1], în cadrul Fondului ONG în România, derulat prin FDSC www.fdsc.ro și Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc www.repf.ro/


[1]             Pentru informații privind granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.