Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Muzeul Viu de la Tecșești: lucrările se reiau în primăvară

0

Lucrările de construcție la Muzeul Viu de la Tecșești, județul Alba, se vor relua în primăvară, după ce proiectul a strâns suma necesară – 6.000 de euro – într-o campanie de strângere de fonduri derulată în luna februarie. La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești este un proiect al Asociației Groove ON susținut de BCR ca partener oficial și dezvoltat alături de Art&Craft.

La lansarea campaniei de fundraising, Muzeul Viu era funcțional în proporție de 30 la sută.

Muzeul Viu_media

„În vara acestui an, sectorul neolitic al muzeului va fi complet funcțional, gata să îi găzduiască pe cei care au contribuit la construcția acestuia – și cărora le mulțumim. Le garantăm o experiență unică”, a declarat Ionuț Onea, Președintele Asociației Groove ON.

Muzeul este situat într-un sat izolat din Munții Apuseni, Tecșești, și este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spațiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici și denumirea de muzeu viu. Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunității pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, etnografie, antropologie și folclor.

„Am ales să ne implicăm în acest proiect, deoarece ni se pare unul inedit și cu foarte mult potențial. Nu este o idee întâlnită la tot pasul și considerăm că merită tot sprijinul nostru”, a declarat Alexandra Ungureanu, reprezentant Art&Craft.

Lucrările pentru finalizarea sectorului neolitic din cadrul muzeului vor fi reluate în luna mai, sub forma unei tabere de construcții la care vor participa meșteri populari și o echipa de 30 de voluntari. Se vor reproduce locuințe circulare și pătrate din perioada neolitică cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de paie / stuf.

Muzeul Viu de la Tecșești va fi împărțit în mai multe sectoare care corespund diferitelor perioade istorice:

  • Perioada neolitică va fi reflectată prin reproducerea unor locuințe cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de paie / stuf;
  • Perioada medievală va fi reflectată prin bordeie săpate în pământ și locuințe din piatră, cu un turn de veghe fortificat;
  • Pentru perioada modernă va fi restaurată școala din sat, o casă veche de 200 de ani și șuri cu acoperiș înalt de paie;
  • Va exista un atelier de lucru în ceramică, cu cuptor pentru arderea lutului;
  • Experiența traiului în Tecșești îi va învăța pe locuitori să obțină diverse uleiuri și unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor;
  • Va exista și o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi și arbuști, bazată pe principiile permaculturii – sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu;
  • Vor fi amenajate un iaz și un bazin pentru izvorul care va alimenta cu apă adăpătoarea pentru animale și zona de bucătărie;

Până în prezent, pe suprafața muzeului s-au construit o structură de casă de lut cu acoperiș de paie, un cuptor de lut pentru pâine și s-au pus bazele grădinii ecologice. Aici s-au organizat diverse activități culturale, tabere și Festivalul Nedeia, în care publicul a putut experimenta traiul strămoșilor noștri.

*** 

Despre La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești:

Este un proiect independent și apolitic al Asociației Culturale pentru Dezvoltare Durabilă Groove ON susținut de BCR ca partener oficial și dezvoltat alături de Art&Craft.

În luna decembrie, Groove ON, condusă de Ionuț Onea (președinte) și Marinela Bota (membru) a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești, prin intermediul platformei Indiegogo: https://www.indiegogo.com/projects/la-origini-the-living-museum-from-tecsesti#/. Beneficiile donatorilor sunt descrise pe site-ul proiectului. Printre susținători se numără și organizația Cercetașii Romaniei.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.