Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Multi sunt cei care se revolta, putini sunt cei care fac ceva

0

Simpli cetăţeni, care au demonstrat că pot influenţa decizia guvernanţilor, au fost premiaţi joi, 23 septembrie, în cadrul Galei Premiilor Participării Publice – ediţia a doua.

Gala, organizată de Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe în parteneriat cu Ambasada Regală a Norvegiei şi Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) prin programul Tineret în Acţiune, a arătat prin cele 11 proiecte premiate că pentru a schimba ceva în comunitatea ta ai nevoie de voinţă şi nu de bani.

Premiile participării publice s-au îndreptat către şase organizaţii neguvernamentale, două asociaţii de locatari, un cetăţean, o primărie şi un grup informal de cetăţeni. Toţi aceştia, împreună cu restul celor care s-au înscris în competiţie, au implicat direct mai mult de 50.000 de cetăţeni – semnând petiţii, participând la întâlniri de lucru, proteste sau la consultări. Numărul celor informaţi este de ordinul milioanelor. Jumătate din campaniile de advocacy au fost iniţiate şi conduse de oameni care au lucrat în regim de voluntariat şi au avut un buget mai mic de 500 de euro.

“Sunt premii bazate pe încăpăţânarea că se poate face ceva” a arătat Florin Iaru, gazda evenimentului. Unul dintre premii, cu titlul sugestiv „Până în pânzele albe!”, a fost câştigat de Mihaela Mihalache, mamă a doi copii cu dizabilităţi severe, din comuna Lieşti (judeţul Galaţi), care după doi ani a reuşit să convingă primarul, comunitatea şi o fundaţie să înfiinţeze un centru de zi pentru 14 copii cu handicap chiar la ei în comună – unul din puţinele care funcţionează în mediu rural.

Un alt premiu, „Cetăţeanul faţă cu reacţiunea” a fost oferit Asociaţiei Bucureşti pentru că a reuşit oprirea construcţiei a 4 blocuri turn în jurul Cişmigiului. “Cred că am reuşit prin singura metodă prin care se reuşeşte în România: când crezi într-un lucru, nu cedezi indiferent de ce se întâmplă în jur”, a declarat Alexandru Binescu – preşedintele Asociaţiei Bucureşti.

Pentru informaţii suplimentare puteţi accesa site-ul www.ce-re.ro/g3p

Câştigătorii Galei Premiilor Participării Publice – ediţia a doua – au fost:

  • Partida Romilor, Sucursala Brăila pentru proiectul “Luaţi-ne gunoiul! Daţi-ne un parc!” – Premiul pentru (Re)Generarea spaţiului public, Jos Pălăria!;
  • Asociaţia Bate Şaua să Priceapă Iapa pentru proiectul “Veloruţia” – Premiul Tineret în acţiune, Dă-i bice!;
  • Asociaţia locatarilor din blocul B23 bis, Ziarul Ring şi Locatarii blocurilor din jurul Parcului Emil Gârleanu pentru proiectele “Cruciada copacilor” şi “Salvarea parcului Emil Gârleanu” – Premiul De treci parcul de betoane…;
  • Asociaţia Bucureşti pentru proiectul “Salvaţi Cişmigiul” – Premiul Cetăţeanul faţă cu reacţiunea;
  • Mihaela Mihalache – Centrul Lieşti pentru proiectul “Acces la servicii pentru copiii cu dizabilităţi” – Premiul Până în pânzele albe;
  • Asociaţia Salvează Vieţi pentru proiectul “Ordinul morţii nu poate salva vieţi” – Premiul Salvează vieţi, ucide birocraţia!;
  • Asociaţia Agent Green pentru proiectul “Revoluţia ONG – Stop DN66A” – Premiul Pe aici nu se trece!;
  • Primăria Municipiului Iaşi pentru proiectul “Planul Integrat de Dezvoltare Urbană“ – Premiul Ca la carte;
  • Asociaţia SOS Infertilitatea pentru proiectul “Infertilitatea este o boală” – Premiul Somnul statului nu naşte nimic!;
  • Grupul de cetăţeni care a protestat împotriva modalităţii de impozitare a contractelor de drepturi de autor – Premiul special pentru proiectul “Luaţi-ne banii frumos!”.

Puteţi citi despre toate proiectele premiate la aceasta adresa.
***
Juriul acestei ediţii a Galei a fost format din: Ancuţa Vameşu – consultant în cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Vintilă Mihăilescu – şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, Teodor Frolu – arhitect, Codru Vrabie – consultant şi trainer în domeniul administraţiei publice, Romeo Moşoiu – consilier personal al ministrului educaţiei şi Simona David – expert în comunicare şi imagine.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.