Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Motivul #5. De ce să salvăm râurile?

0

Motivul #5. De ce să salvăm râurile? 

 

pentru a păstra şi chiar spori activităţile turistice ce se pot practica pe râurile de munte şi implicit numărul locurilor de muncă – pescuitul sportiv, activităţile de caiac-canoe, drumeţiile şi picnicul în proximitatea râurilor de munte, observarea speciilor sălbatice – toate acestea sunt activităţi de care mulţi dintre noi ne bucurăm deja sau poate vrem să le încercăm; acest tip de activităţi turistice pot genera locuri de muncă şi venituri la bugetele locale, ajutând astfel economia locală. Ca şi comparaţie, locurile de muncă pe perioada de funcţionare a MHCurilor se limitează la unul – două. Ceva mai multe locuri de muncă sunt create temporar, pe durata construcţiei. În schimb, un studiu realizat în Austria arată că numărul locurilor de muncă în domeniul turismului este de aproximativ 10 ori mai mare decât cel în domeniul hidroenergetic (incluzând personalul administrativ).

Topolog - zona inalta.Copyright Dan Dinu

Copyright foto: Dan Dinu

Din fericire, România încă mai are râuri cu o valoare ecologică foarte bună, la care încă nu s-a ajuns. Ceea ce ne dorim este obţinerea protecţiei totale pentru aceste râuri extrem de valoroase. Ele reprezintă mai puţin de 3% din suprafaţa totală a râurilor din România şi pot fi localizate pe „Harta râurilor cu valoare de conservare ridicată propuse a fi desemnate zone de excludere pentru amenajările hidroenergetice” de aici: www.raurileromaniei.ro/harta/ .

Pentru celelalte râuri ne dorim un cadru legislativ care să permită o planificare echilibrată a dezvoltării MHC-urilor, în care să se ţină cont de potenţialul tehnic, de aspectele ecologice, precum şi de potenţialul de dezvoltare a altor tipuri de activităţi durabile (de exemplu ecoturismul) şi care să sancţioneze abuzurile. Cadrul legal ar trebui să ofere posibilitatea consumatorilor să aleagă ce tipuri de energie regenerabilă se promovează din contribuţia lor  bănească: în prezent, un procent din factura finală de energie se duce la întâmplare către toate tipurile de energie regenerabilă, fără să existe posibilitatea de alegere.

Semnează petiţia WWF şi ajută-ne să salvăm râurile de munte, cu biodiversitatea şi frumuseţea acestor zone: www.raurileromaniei.ro/salveaza-raurile

 

 

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.