Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Monumente in miscare – Memoria Rezistentei: eveniment expozitional care marcheaza inceputul investigatiilor arheologice preliminare la Memorialul Gherla

0

Monumente in miscare – Memoria Rezistentei: eveniment expozitional care marcheaza inceputul investigatiilor arheologice preliminare la Memorialul Gherla

2 septembrie, 2018, ora 12.00

Gazda: Memorialul Gherla – Dealul Caramidariei, Gherla, cimitirul anonim cu gropi comune al detinutilor politici    

Producator: Nasui Collection & Gallery

Curator: Cosmin Nasui

Lucrare invitata: „View from Light” de Bogdan Rata, 2017, 260 x 60 x 80 cm, poliester, fibra, rasina sintetica, metal

Co-finantat de: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc 

Proiectul „Monumente in miscare – Memoria Rezistentei”, produs de Nasui Collection & Gallery si lansat in 2017, deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea si amplasarea de monumente de arta contemporana in orase unde au existat miscari de rezistenta impotriva comunismului sau spatii opresive de detentie: Pitesti, Ramnicu Sarat, Brasov, Oradea, Gherla.

Pe 2 septembrie 2018 Nasui Collection & Gallery organizeaza la Memorialul Gherla un eveniment expozitional care marcheaza inceputul investigatiilor arheologice preliminare pentru identificarea ramasitelor pamantesti ale detinutilor politici decedati.

Memorialul Gherla si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc initiaza investigatii arheologice preliminare privind moartea suspecta a mai multor persoane, ale caror oseminte au fost ingropate intr-o zona a actualului cimitir al localitatii Gherla, considerandu-se ca au facut parte din randul persoanelor care au executat condamnari cu caracter politic.

Nasui Collection & Gallery organizeaza un eveniment expozitional cu lucrarea „View from Light” de Bogdan Rata prin care onoreaza conceptual acest proiect de investigatii. Sculptura de mari dimensiuni (2.50 m) marcheaza specific, atat ca si continut simbolic cat si ca prezenta arhitecturala, importanta si relevanta spatiului memorial unde este amplasata: spatiul de tortura de la Gherla este relevat din punct de vedere artistic ca emotie, prezenta fizica si simbolica printr-o lucrare de arta contemporana, convertind mesajul istoric intr-un mediu cultural-artistic.

Lucrarea, care reprezinta, in limbajul semnelor, afirmatia „Dumnezeu este aici”, este gandita a avea impact puternic si imediat, care sa atraga atentia atat publicurilor tinere, care nu au trait in perioada comunista, cat si adultilor 40+ care au trait diferitele perioade si aspecte ale regimului totalitar comunist. Fiind creata din materiale contemporane si pregatita a fi „in miscare”, lucrarea s-a „incarcat” simbolic si valoric la fiecare destinatie, anterior fiind plasata temporar la Memorialul Inchisoarea Tacerii Ramnicu Sarat si la Parlamentul European din Bruxelles.

Reparatiile istorice referitoare la subiecte tensionate, ascunse sau ideologizate precum monarhie, comunism, holocaust s-au transferat si in zona de monumentalistica. La 30 de ani de la Revolutia Romana din 1989 peisajul memorialistic al rezistentei anticomuniste in reprezentarile culturii vizuale este inca ca un puzzle fragmentat in alcatuire. Abia odata cu condamnarea oficiala a comunismului in Parlamentul Romaniei din 2006 putem vorbi de o consolidare a eforturilor de cercetare, documentare si publicare prin „Revolutia arhivelor. Accesul la sursele istoriei recente” 2011. Proiectul Monumente in miscare a pornit de la nevoia contextului istoric postcomunist prezent de a dinamiza efortul de simbolizare si semnalizare a unor locuri foste spatii de inchisoare sau detentie si a unor evenimente ale istoriei recente.

Desi intens prezente in literatura memorialistica si cercetarile si studiile istorice marea majoritate a spatiilor fizice ale fostelor inchisori sunt greu accesibile, vizitabile sau deschise cu publicul. Acest fapt face ca ele sa aiba o memorializare limitata la cativa specialisti sau la cercurile apropiate ale fostilor detinuti politici.” (Cosmin Nasui, curator)

Nasui Collection & Gallery a lansat programul „Moving Monuments in 2014, avand ca scop productia, prezentarea si itinerarea de lucrari de arta de mari dimensiuni in spatii contemporane prestigioase din intreaga lume. In 2017 a dezvoltat in cadrul programului sectiunea de proiect „Monumente in miscare – Memoria Rezistentei” prin care a itinerat monumente temporare in orase din Romania unde au existat miscari de rezistenta impotriva comunismului sau spatii opresive de detentie: Memorialul Inchisoarea Tacerii Ramnicu Sarat, Memorialul Inchisoarea Pitesti, Piata Sfatului Brasov, Memorialul „Rezistenta si represiune in Bihor” din Oradea. De asemenea, proiectul a fost prezentat intr-un loc simbolic pentru realitatea contemporana a Romaniei: Parlamentul European din Bruxelles.

///

Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery si co-finantat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) printr-un apel public la proiecte.

Partenerii proiectului „Monumente in miscare – Memoria Rezistentei”: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc,  Modernism.ro, Memorialul Gherla, Muzeul Orasului Oradea – Complex cultural (Muzeul Cetatii si Orasului), Memorialul „Rezistenta si represiune in Bihor” Oradea, Memorialul Inchisoarea Pitesti, Muzeul Judetean de Istorie Brasov

Multumiri: Maria Axinte, Ierom. Dr. Grigorie Benea, Bogdan Chitescu, Andi Lucian Cristea, Marius Neculae, Nicolae Pepene, Cristina Puscas

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) este o structura guvernamentala infiintata in 2005 si aflata in coordonarea Primului Ministru. Rolul sau rezida, inainte de toate, in gestionarea si analizarea din punct de vedere stiintific a perioadei totalitare si a consecintelor sale. In al doilea rand, IICCMER sprijina crearea si implementarea unor instrumente educationale cu finalitate memoriala, contribuind astfel la articularea contextului in care valorile si drepturile fundamentale sa fie receptate de societatea noastra post-totalitara. Nu in ultimul rand, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva si publica documente referitoare la memoria exilului romanesc. www.iiccmer.ro

Despre Memorialul Gherla

Pe harta Gulagului romanesc, Gherla a fost unul din locurile in care s-a suferit cel mai mult si cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalitati marcante ale elitei interbelice romanesti, au umplut celulele si beciurile teribilei inchisori, fapt ce a lasat pana azi o rana deschisa in inima orasului. Din pacate, acest tezaur inestimabil de suferinta este in mare masura nevalorificat sau lasat prada uitarii. Memorialul Gherla isi propune sa umple acest gol, prin initiativa construirii unui memorial in cinstea celor ce au suferit la Gherla in perioada de detentie politica. Ansmablul Memorial va fi construit pe Dealul Caramidariei din oras, pe locul cimitirui anonim cu gropi comune in care au fost aruncati detinutii politici morti la Gherla. www.memorialulgherla.ro

Despre Nasui Collection & Gallery

Nasui collection & gallery este un operator cultural care colectioneaza si sustine artisti moderni si contemporani. Promoveaza cultural si investitional artisti care lucreaza in artele vizuale. Se deschide in decembrie 2010 si produce proiecte in diverse contexte culturale prestigioase. www.cosminnasui.com

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. IICCMER nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.