Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Modelul de Şcoală după şcoală, aprofundat în Italia și Lituania

0

Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor, reprezentanţi ai instituţiilor şi ONG-uri partenere din domeniul educativ, au participat la două vizite de studiu,  organizate în Italia, respectiv în Lituania, pentru aprofundarea modelului de Școală după școală.  Vizitele s-au desfășurat în perioada 30 ianuarie – 4 februarie și 27 – 30 martie 2011, în cadrul proiectului Parteneriat multiregional pentru prevenirea părăsirii timpurii a şcolii.

Astfel, cele două delegații române au vizitat realităţi cu profil socio-educativ din orașele Milano și Vilnius și au înțeles cum funcționează programele de tip Școală după școală în cele două țări.  Obiectivele vizitate au fost selectate de organizaţiile CDO Italia și SOTAS Lituania, cei doi parteneri transnaţionali în colaborare cu care au fost organizate vizitele.

Activităţile vizitelor de studiu au fost în strânsă legătură cu îndeplinirea unuia dintre obiectivele majore ale proiectului desfășurat în România, care prevede deschiderea a opt centre Şcoală după şcoală în cele patru regiuni de implementare din țara noastră. Premergător deschiderii centrelor, va fi elaborat un model de program de tip Şcoală după şcoală, ulterior dezvoltat, implementat și adaptat în cele patru regiuni.

Printre operele vizitate în Italia amintim centrul Şcoală după şcoală şi centrul de zi Casa SEM, Centrul regional pentru dificultăţi de învăţare din cadrul Gruppo Edimar, destinat sprijinirii tinerilor cu dificultăţi şi cu tulburări de învăţare, școlile-atelier din cadrul Gruppo La Strada şi Asociaţia In-Presa, care propun o alternanţă a activităţilor de recuperare şcolară cu momentele de laborator/stagii profesionale, Centrul Portofranco în cadrul căruia elevii din diferite cicluri şcolare beneficiază de sprijin la învăţătură acordat de voluntari. În Lituania, au fost vizitate Centrul de zi SOTAS, Centrul de zi „Îngerul speranţei” şi Centrul de zi Corabia viselor.

În perioada septembrie 2010 – august 2013, Fundația Dezvoltarea Popoarelor implementează proiectul Parteneriat multiregional pentru prevenirea părăsirii timpurii a şcolii, proiect cofinanțat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 2: „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.2: „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii”. Parteneri in implementarea proiectului sunt: filialele Fundației Dezvoltarea Popoarelor din Dâmbovița şi Cluj, Fundaţia Inimă de Copil Galaţi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectorul 3 Bucureşti, Inspectoratele şcolare judeţene din Dâmboviţa şi Cluj, CDO Opere Sociali şi SOTAS Lituania.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.