Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mobilizare Ecologică în masivul Retezat-Godeanu-Țarcu

0

Administraţia Parcului Național Retezat, în parteneriat cu Asociația Summit Arad, desfășoară în perioada 5 mai – 30 septembrie 2014 un nou proiect de promovare a turismului ecologic și protecția habitatelor naturale – „Mobilizare Ecologică în masivul Retezat-Godeanu-Țarcu” finanțat de Asociația pentru Parteneriat Miercurea-Ciuc și Mol România, prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate.

Arealul vizat este Rezervația Biosferei – Parcul Național Retezat și masivele învecinate – Țarcu și Godeanu, care împreună alcătuiesc un habitat forestier natural unic în partea Europei care se găseşte la sud de Cercul Polar de Nord.

În această zonă vor fi organizate mai multe tabere de studiu, cercetare, dar și voluntariat pentru 60 de tineri, elevi și studenți, structurând toate activitățile proiectului de o manieră coerent educativă.

Desfasurare de forte

În componenta de voluntariat vor avea loc lucrări de reamenajare și îmbunătățire a infrastructurii la două refugii amplasate pe teritoriul Parcului Național Retezat – Stănuleți și Branu-Gugu, prin implicarea rangerilor Parcului, a membrilor Asociației Summit și a unui grup de lucru selectat dintre profesorii și maiștrii Liceului Tehnologic ”Iuliu Moldovan” (Forestier) din Arad.

Cea mai apropiată așezare umană de locul de desfășurare al activităților montane este comuna hunedoreană Râu de Mori. Aici va avea loc o sesiune de comunicări în cadrul zilei acestei localități – 15 iunie 2014, cu o alocuțiune în care vom prezenta comunității locale și turiștilor prezenți, câteva date despre importanța nucleelor de sălbăticie și practicarea unui turism civilizat pentru ca ele sa se păstreze, iar la centrul de informare turistică al comunei, precum și la Centrul de vizitare de la Nucșoara al administraţiei parcului va putea fi vizionat un scurt metraj care prezintă zona vârfului Gugu.

Toate acțiunile proiectului au ca scop declarat păstrarea acestor zone montane şi alpine într-un stadiu cât mai pur, fără intervenție antropică masivă, căutând aternative la turismul agresiv, prin susținerea strategiilor de dezvoltare durabilă a unor activități „prietenoase” cu muntele, de gen ecoturism, alpinism, ski de tură, etc, în care turistul pasionat de frumos să poată aprecia splendoarea naturii nealterată chiar în mijlocul ei.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.